Ankara bölgesi kedilerinde Bartonella henselae seroprevalansı ve izolatların PZR ile belirlenmesi
Seroprevalence of Bartonella henselae in cats of Ankara region and determination of isolates by PCR
  1. Tez No: 193838
  2. Yazar: BEKİR ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Molecular Medicine, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bartonella henselae, IFAT, Kedi, PZR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada Ankara bölgesinde ki kedilerde B. henselae'nın varlığını ve bölgekedilerinde seroprevalansı belirlemek amaçlanmıştır. Ankara bölgesindeki 256 kedidenaseptik şartlarda kan alındı. Bu kanın bir kısmı etkeni kedi kanından izole etmek için kankültüründe, bir kısmı da serolojik çalışmada kullanıldı.Kan kültürü için kedi kanları üç farklı besiyeri kullanılarak uzun süreli birinkübasyona bırakıldı. İnkübasyon süresince üremeler, koloni morfolojisi, üreme süresi, Gramnegatif ve biyokimyasal özelliklerine göre değerlendirildi, 24 olası Bartonella spp. izolatıbelirlendi. Bartonella spp. sitrat sentez genine homolog iki primer kullanılarak izolatlarınDNA'ları PZR ile amplifiye edildi ve 24 izolatın da Bartonella spp. olduğu belirlendi. 24izolata ait amplifikasyon ürünleri, Taq-1 ve Hha-1 endonükleazları kullanılarak RFLP analiziuygulandı ve Bartonella türleri belirlendi. RFLP analizi ile 24 izolatın 21'inin B. henselae ve3'ünün B.clarridgeiae olduğu belirlendi. Ankara bölgesindeki kedilerin % 8,2'sinin B.henselae, % 1,2'sinin B.clarridgeiae yönünden bakteriyemik olduğu ortaya konuldu.Kedi serumları anti-B. henselae IgG yönünden IFAT ile tarandı. IFAT'ta 1/64 serumdilüsyonunda antikor varlığı pozitif olarak değerlendirildi ve 48 kedide anti-B.henselae IgGantikoru belirlendi. Ankara Bölgesi kedilerinde B. henselae seroprevalansı % 18,8 olarakortaya konuldu.Bu çalışma ile Ankara bölgesi kedilerinde B. henselae varlığı ortaya konuldu. Etkeninzoonotik öneminden dolayı, özellikle, çocukların ve immun sistemi yetersiz erişkinlerinkedilerle ilişkilerinde dikkatli davranarak ısırma ve tırmalamaya meydan verecekdavranışlardan kaçınmalıdır. Kedilerin ekto parazit kontrolleri ve mücadelesi düzenli olarakyapılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, determination of B. henselae seroprevalance and presence of B.henselae in Ankara region cats were aimed. Blood sample were taken in aseptical conditionfrom 256 Ankara region cats. Some part of each these blood samples were used for bloodculture to isolate agent in cat blood, other part of each blood were used for serological tests.For blood culture, the cat blood samples were incubated in 3 different media for longperiod.During the incubation time, growths were appraised according to the colonymorphology, growth time, Gram negative and biochemical properties. 24 presumptiveBartonella spp. isolates were isoleted. DNA of each isolates were amplified with PCR , usinghomolog two primers to citrate synthesis gen of Bartonella spp. and isolates were defined asBartonella spp. The amplification products which belong to 24 isolates were analysed withRFLP by using Taq-I and Hha-I endonucleases and Bartonella species were defined. 24isolates were determinated as B. henselae and 3 of 24 of them were determinated asB.clarridgeiae with RFLP analysis,. 8,2% of Ankara region cats were found bacteremic forB. henselae and 1,2% of them were found bacteremic for B.clarridgeiae.Sera of the cats were tested for anti B. henselae IgG by IFA. With IFA test, at 1/64sera dilution, presence of antibody was evaluated as positive and anti B. henselae IgGantibody was found in 48 cats. The seroprevalance of Ankara region cats was found 18,8% .With this study, presence of B. henselae in Ankara region cats was found. Because ofzoonotical importance of the agents, especially childiren and the adults who hasimmunocompromise situation, as they were with cats, they should avoid the situation likebiting, sctatching. The cats should be controlled and struggled aganist ectoparasites regular.Key words : Bartonella henselae, IFA, Cat, PCR