Mesane kanserinde sitokeratin 20 mRNA ekspresyonunun real time revers transkriptaz zincir reaksiyonu ile kantitatif tayini
Quantitative detection of cytokeratin 20 mRNA expression in bladder carcinoma by real-time reverse transcriptase-polymerase chain reaction
- Tez No: 193841
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CUMHUR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Mesane, kanser, ekspresyon, sitokeratin, RNA, Bladder, cancer, expression, cytokeratin, RNA
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
MESANE KANSERİNDE SİTOKERATİN 20 mRNA EKSPRESYONUNUNREAL-TIME REVERS TRANSKRİPTAZ ZİNCİR REAKSİYONU İLE KANTİTATİFTAYİNİSunde YılmazYüksek Lisans Tezi, Tıbbi Biyoloji Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Cumhur GündüzAğustos 2006, 89 sayfaÇalışmamızda CK20 ekpresyonunun tümör oluşumu veya rekürrensinde nekadar güvenilir olduğu hipotezinden yola çıkarak normal ve tümöral üroteliyal hücrelerarasındaki ekspresyonun kantifikasyon farkını araştırmayı hedefledik.Çalışmamızda Üroloji Ana Bilim Dalında THK öntanısı (6) ve tanısı (34) almış40 olgu ve herhangi bir hastalığı bulunmadığı düşünülen 10 sağlıklı birey kontrolgrubu olarak çalışmaya alındı.Olgulardan alınan sabah idrar örneklerinden gerçekleştirilen total RNAizolasyonunu takiben cDNA sentez edildi. Daha sonra CK20 Kantifikasyon Kiti ileCK20 mRNA' nın amplifikasyonu ve kantitasyonu gerçekleştirildi.Belirlediğimiz eşik değere göre tespit ettiğimiz pozitif ve negatif olgularınsonuçlarına göre yöntemimizin spesifitesi %69,56; sensitivitesi %67,65; pozitiftanısal değeri %85,19; negatif tanısal değeri %59,26 ve toplam tanı değeri %78,00olarak hesaplanmıştır.Sonuçlarımıza göre; yüksek veya düşük CK20 mRNA ekspresyonunun, mesanetümörlü olguların tanı ve takibinde geçerli bir yöntem olduğunu düşünmekte vemesane kanserinin görüntülenmesinde halen standart referans olarak kullanılansistoskopi aralığının genişletilmesinde katkıda bulunabileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
QUANTITATIVE DETECTION OF CYTOKERATIN 20 mRNA EXPRESSION INBLADDER CARCINOMA BY REAL-TIMEREVERSE TRANSCRIPTASE-POLYMERASE CHAIN REACTIONSunde YılmazMaster of Science Thesis, Department of Medical BiologySupervisor: Associate Prof. Cumhur GündüzAugust 2006, 89 pagesIn our study we questioned the reliability of the expression of CK20 in tumordevelopment and recurrence. Due to this aim, we investigated the quantificationdifferences of expression between tumor and normal urothelial cells.Totally 40 cases who were pre-diagnosed (6) and diagnosed (34) with TCC inUrology Department and 10 healthy volunteers as control group were recruited to thestudy.Following to the total RNA isolation from voided urine samples of patients,cDNA was synthesized. Afterwards, the quantification and amplification of CK20mRNA was succeded according to the manufacturers? instructions.The positive and negative cases results that were determined according to the?borderline?, the specificity, sensitivity, positive diagnosis value negative diagnosisvalue and total diagnosis value of the method were respectively calculated as; 69,56%, 67,65 %, 85,19%, 59,26% , 78,00%.In respect of our results; we think that the highest or the lowest CK20 mRNAexpression is an available method for the diagnosis and follow up of bladder cancercases. In addition; we believe that this method can contribute to expand thecystoscopy range that is still being used as a standard reference to monitore thebladder cancer.