Gebelikte sağlık uygulamaları ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish version of health practices questionnaire in pregnancy valiidity and reliability study
  1. Tez No: 193840
  2. Yazar: SEZER ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHSEN ŞİRİN, YRD. DOÇ. DR. ESİN ÇEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Sağlık Uygulamaları, Sağlık Davranışları, Pregnancy, Health Practices, Health Behaviors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
GEBEL KTE SAĞLIK UYGULAMALARI ÖLÇEĞ TÜRKÇE FORMUNUNGEÇERL K VE GÜVEN RL K ÇALIŞMASIArş. Gör. Sezer ERYüksek Lisans Tezi, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıTez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahsen Ş R NAğustos 2006, 145 sayfaÜlkemizde gebelik dönemindeki sağlık uygulamalarına yönelik çalışmaların sınırlı olması vegebelikteki sağlık uygulamalarını ölçebilecek bir aracın olmaması nedeniyle kadınların gebeliktekisağlık uygulamalarını ölçmek için kullanılan Gebelikte Sağlık Uygulamaları Ölçeği (GSUÖ; HealthPractices Questionnaire-II, HPQ-II) Türkçe Formunun geçerlik ve güvenirliğini saptamayı amaçladık.Araştırmanın verileri, ilgili literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen Birey TanıtımFormu ve GSUÖ ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, S.B. Ekrem Hayri Üstündağ KadınHastalıkları Doğum Hastanesi ve S.B. Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi, GebePolikliniği'ne prenatal izlem için başvuran 330 gebe oluşturmuştur.Gebelerin ve eşlerinin tanımlayıcı özellikleri sayı ve %; ölçek karşılaştırmaları varyans ve ttesti kullanılarak hesaplanmıştır.Ölçeğin Cronbach Alpha katsayısı, oldukça yüksek (0.74) bulunmuştur. GSUÖ Türkçe Formugeçerli ve güvenilir olduğu saptanmıştır.Gebelerin kontrole gittikleri hastanenin, eğitim düzeyinin, eşlerinin eğitim düzeylerinin, aileyapısının, ekonomik durumunun, gebelik sayısının, yaşayan çocuk sayısının, gebelik haftasının,gebelik öncesi Beden Kitle ndeksinin, kontrole gitme sayısının ve eşlerinin ev işlerinde yardım etmedurumunun ölçek puanını etkilediği saptanmıştır.GSUÖ'ni ebe-hemşirelerin gebelere uygulaması ve gebelikteki yanlış olan uygulamaları erkendönemde saptayarak, gerekli girişimlerde bulunması, ülkemizde gebelere ve ailelerine yönelik?prenatal eğitim okullarının? yaygınlaştırılarak, çiftlerin ebeveynliğe hazırlanmasının sağlanması vegebelerin eşlerinin de bilgilendirilerek bu programlara katılımının sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
TURKISH VERSION OF HEALTH PRACTICES QUESTIONNAIRE INPREGNANCY VALIDITY AND RELIABILITY STUDYArs. Gor. Sezer ERMaster Thesis in Department of Women Health and Obstetric NursingSupervisor: Prof. Dr. Ahsen SIRINAugust 2006, 145 pagesThe purpose of our study was to evaluate validity and reliability of Health Practice inPregnancy Questioonnaire because of limited related this issues research and absence a scale toevaluate health practice in pregnancy in our country.In the research, data were collected through ?Individual Identification Form? which developedby the researcher and ?Health Practices Questionnaire in Pregnancy-II?. This study sample wascarried out total 330 pregnant women who came controls during study period in Pregnant Policlinics ofMinistry of Health Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Obstetric and Gynecology Hospital and Ministry of HealthEge Maternity and Gynecology Training Hospital.Data analyzed using number and percentage, variance and t test.This questionnaire?s Cronbach Alpha coefficient was found as 0.74. The validity and reability ofTurkish Version of Health Practice Questionnaire in Pregnancy was determined.It was influenced the mean scores of Health Practices during Pregnancy Questionnaire thatpregnant women?s usually control of hospital, their level of education, their husband?s education levels,family structure, economical status, number of pregnancy, number of children alive, weeks ofgestation, BMI before pregnancy, number of visits doctor during gestation and their husband?sassistance in household works.Under the light of these data the followings recommendations were made; using the HPQ bynurses and midwives to pregnant and determinating of incorrect practice, performance necessaryinterference, applying of prenatal training class intended pregnant women and their family in ourcountry, preparing of couples to be ebeveyn and learning of women?s husband about the schools andcourage to attend them.