Mesane kanserinde glutatyon S-transferaz gen polimorfizimleri ve DNA hasarı
Glutathione S-transferase gene polymorphisms in bladder cancer and DNA damage
  1. Tez No: 288582
  2. Yazar: ADEM ALTUNKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: GST, CYP?450, Bladder cancer, PCR
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sitokrom P450 (faz I) ve glutatyon-S-transferazı da (faz II) içeren çok sayıda enzim kanserojenlerin aktivasyonu veya detoksifikasyonunda rol almaktadırlar. Epidemiyolojik çalışmalar, mesane kanserinin özellikle sigara ile kuvvetli ilişkisi olduğunu ve bu kanserin gelişme riskinin kişisel farklılıklara bağlı olarak kanserojen-metabolizan genlerle bağlantılı olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada CYP1A ve GSTP1 gen polimorfizmleri ile mesane kanseri arasındaki ilişki 60 hasta ve 60 kontrol verileri değerlendirilerek araştırıldı. CYP1A1 ve GSTP1 genotipleri multiplex PCR, allel spesifik?PCR ve sınırlandırılmış parça uzunluk polimorfizm-PCR yöntemleri kullanılarak belirlendi. Mevcut vaka kontrol çalışmasında GSTP1 geni için mesane kanseriyle pozitif ya da negatif bir ilişki [odds ratios (OR) = 0.86; %95 confidence interval (CI) = 0.40?1.84)] gösterilemedi. Buna mukabil, CYP1A1 TC (heterozigot) geniyle mesane kanseri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görüldü (OR = 3.74, % 95 CI = 1.66-8.41). Bu veriler GSTP1 genotip prevalansının mesane kanseri ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığını, CYP1A1 geni ?TC? varyantı varlığının ise mesane kanseri gelişimine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.Anahtar kelime: GST, CYP?450, Mesane kanseri, PCR
Özet (Çeviri)
Numerous enzymes, including Cytochrome P450s (phase I) and Glutathione-S-transferases (phase II), are involved in the metabolic activation and detoxification of carcinogens. Epidemiological studies have consistently demonstrated that bladder cancer is strongly associated with cigarette smoking, and the risk for the development of this neoplasia may be modified by individual differences in carcinogen-metabolizing genes. We investigated the relationship between polymorphisms in the CYP1A1 and GSTP1 genes in a case?control study with 60 bladder cancer patients and 60 controls matched for age, gender, race, and smoking status. The CYP1A1, and GSTP1 genotypes were determined using a multiplex PCR, an allele specific PCR, and a restriction fragment length polymorphism-PCR method. The present case?controlled association study did not detect any positive or negative association for the GSTP1 gen [odds ratios (OR) = 0.86; 95% confidence interval (CI) = 0.40-1.84]. Notably, the gen CYP1A1 exhibited a statistically significant association with bladder cancer (OR = 3.74; 95% CI = 1.66-8.41). This data shows that no significant relationship between bladder cancer and prevalence of GSTP1 genotype, however, the null genotype for the TC variants of the CYP1A1 gene may contribute to the development of bladder cancer.