Sulfasetamid sodyumun oküler mukoadezif mikrokürelerinin in vitro / in vivo değerlendirilmesi
In vitro / in vivo evaluation of sulphacetamide sodium mucoadhesive microspheres for ocular drug delivery
  1. Tez No: 193856
  2. Yazar: DEMET ŞENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN BERGİŞADİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Göz Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mukoadezif mikroküre, oküler keratit, sulfasetamid sodyum, P.aeruginosa, S. aureus, Mucoadhesive microsphere, ocular keratitis, sulphacetamide sodium, P.aeruginosa
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETŞensoy D. Sulfasetamid Sodyumun Oküler Mukoadezif Mikrokürelerinin n Vitro / n VivoDeğerlendirilmesi. stanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik TeknolojiAnabilim Dalı. Doktora Tezi. stanbul. 2006.Çalışmamızın amacı, sulfasetamid sodyum (SA-Na) içeren mikrokürelerin oküler salımsistemi olarak değerlendirilmesidir. SA-Na mikroküreleri püskürterek kurutma yöntemi ilehazırlanmıştır. Tüm formülasyonlarda polimer : ilaç oranları 2:1, 1:1 olarak denenmiştir.Mikrokürelerin oküler yüzey ile temasını arttırmak için mukoadezif özellikteki pektin vepolikarbofil gibi iki farklı polimer kullanılmıştır. Ayrıca bu formülasyonlara mukoadezifözelliği arttırmak amacıyla belirli oranlarda (1:1, 1:2, 2:1) hidroksipropilmetil selüloz ilaveedilmiştir. Mikrokürelerin etkin madde miktarı, yükleme kapasitesi, verimi, partikülbüyüklüğü ve dağılımı, yüzey özellikleri, ilaç-polimer etkileşimlerinin yanı sıra mukoadezifözellikleri ve in vitro ilaç salım parametreleri saptanmıştır. n vitro deney sonuçları ışığında,in vivo uygulamalar için en uygun formülasyon (polikarbofil:SA-Na (2:1), 2PO1)saptandıktan sonra, Pseudomonas aeuroginosa ve Staphylococcus aureus bakterileri ile renkligözlü tavşanlarda oluşturulan keratiti tedavi edip etmediği irdelenmiştir. Bu amaçla, tavşanlariki gruba ayrılmış; birinci grubun gözleri Pseudomonas aeuroginosa (103 CFU/ml) ile ikincigrubun ise Staphylococcus aureus (2 x 103 CFU/ml) ile intrastromal olarak enfekte edilmiştir.6 saat sonra, hazırlanan 2PO1 formülasyonu ve SA-Na ile tedaviye başlanmış ve günde 2 x 2damla olmak üzere ilaç uygulaması yapılmıştır. Tedavi sonrasında keratitin klinik olarak enbelirgin özellikleri olan blefarit, konjunktivit, iritis, korneal bulanıklık ve korneal infiltratparametlerinin skorlamaları yapılmış ve homojenize edilen tavşan korneasında bakterisayımları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak polikarbofil ile hazırlanan SA-Namikrokürelerinin (2PO1) her iki bakteri grubunda da SA-Na dan anlamlı şekilde daha düşükskor değerleri gösterdiği ve korneadaki bakteri sayısını anlamlı farkla azaltarak daha iyi birtedavi sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTŞensoy D. In Vitro / In Vivo Evaluation of Sulphacetamide Sodium MucoadhesiveMicrospheres for Ocular Drug Delivery. stanbul University, Institute of Health Science,Department of Pharmaceutical Technology. PhD Thesis. stanbul. 2006.The aim of this study was to evaluate sulphacetamide sodium (SA-Na) microspheres astopical ocular delivery system. SA-Na microspheres were prepared by spray drying method.Polymers with mucoadhesive properties, pectin and polycarbophil, were used in two differentpolymer: drug ratios (1:1 and 2:1) to increase the residence period of the microsphere on theocular surface. To these polymers additionally hydroxypropyl methylcellulose was addeddifferent ratios (1:1, 1:2, 2:1) to increase mucoadhesion effect. The surface characteristics,drug content, particle size and distribution, yield and mucoadhesieveness of SA-Namicrospheres were investigated and encapsulation efficiency, drug-polymer interaction and invitro drug release determined. After preliminary studies, the formulation 2PO1 (polycarbophil: SA-Na 2:1) proven to be the most suitable one for ocular applications (in respect to in vitrorelease, mucoadhesieveness etc…) was chosen for in vivo experiments. In vivo studies werecarried out on rabbit eyes with keratitis caused by Pseudomonas aeuroginosa andStaphylococcus aureus. New Zealand male rabbits divided into two groups were infected withPseudomonas aeuroginosa (1,000 CFU/ml) and Staphylococcus aureus (2,000 CFU/ml)respectively. Topical ocular therapy (2x2 drops) was begun with 2PO1 microspheres and pureSA-Na separately 6 hours after inoculation. The eyes were examined in respect to blepharitis,cojunctivitis, iritis, corneal edema and corneal infiltrates which are known as the mainsymptoms of keratitis. The clinical scores were recorded and the cornea sampleshomogenized to determine viable bacterial counts. In conclusion, the rabbit eyes treated withpolycarbophil based SA-Na microspheres demonstrated significantly low clinical scores.Additionally decrease in the number of viable bacteria occurred in both keratitis infectedcases by Pseudomonas aeuroginosa and Staphylococcus aureus when compared with pureSA-Na.