İki farklı kuafaj materyalinin pulpa üzerine etkilerinin in vivo koşullarda incelenmesi
In vivo histopathological evaluation of two different pulp capping agents
  1. Tez No: 193857
  2. Yazar: TEKİR MURAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEVFİK AKINCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Patoloji, Dentistry, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Direct pul capping, Adheisv agent, Calcium Hydroxyde, Histopathological Evaluation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Geçmişte açılan diş pulpasını kayıp bir organ olarak kabul edildiği veonarımın olanaksız olduğu düşünülmekteyken, günümüzde pulpa dokusununcanlılığını sürdürebilmesinin biolojik ve patolojik uyaranlara bağlı olarak ikincildentin, peritubuler dentin ve tamir dentinin oluşmasına bağlı olduğubelirtilmektedir. Bu görüşten yola çıkarak patalojik ya da mekanik olarak gelişenpulpa açılmalarının uygun materyaller ve uygulama yöntemlerine bağlı olarakiyileşme gösterebileceği bildirilmektedir. Geçmişten günümüze kalsiyum hidroksit,büyüme faktörleri, hidroksiapatit, tetrakalsiyum fosfat ve adhesiv sistemlerin pulpaiyileşmesini sağlamak amacıyla kuafaj materyali olarak kullanıldığı görülmektedir.Son yıllarda gelişen teknolojinin genel tıp alanlarında kullanılması tedavide başarıoranını nasıl yükseltmişse, dişhekimliğinde de artan pulpa biyolojisi bilgileri yenimateryallerin kullanıma sunulmasına ve daha başarılı tedavi uygulamaları iletekniklerinin geliştirilmesine olanak sağlamıştır.Bu çalışmada 1 yaşında sağlıklı 24 adet Yeni Zellanda türü tavşankullanıldı. Deney hayvanlarına 40dk çalışma süresi sağlayacak dozda intrakütanolarak enjekte edilen 0.4mg/100gm oranında ketamin hidroklorid ve 0.1 mg/kgrompum uygulandı. Tavşanların üst birinci büyük azı dişlerinin pulpaları çiğneyiciyüzeylerine hazırlanan kaviteler 0016 no'lu çelik rond frezler yardımı ile perforeedilip direkt kuafaj materyalleri uygulandı. Direkt kuafaj materyalleri olaraksırasıyla, üst sağ birinci büyük azı dişlerine adhesiv ajan (Promt_L Pop,3M Espe) veüst sol birinci büyük azı dişlerine kalsiyum hidroksit(Dycal, Dentsply) uygulandı.Uygulama sonrası 1.,7.,30.,90. günlerde dişler çekildi ve dişler çekilir çekilmez%10'luk tamponlu nötral formol içerisinde laboratuara taşındı. Histopatalojikişlemleri İstanbul Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalındagerçekleştirildi.Bu çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesiGraphPad Prisma V.3 paket programı ile yapılmıştır.Nitel verilerinkarşılaştırmalarında ki-kare testi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In past decades exposed pulp was thought to be a doomed organ and also therecovery of the pulp exposed was impossible. Pulp tissue?s surviving its vitality againstthe biological and pathological stimulating factors is related the bridiging the reparativedentin and peritubular dentin. In many investigation it is concluded that pathologic ormechanic pulp exprosures might be recovered using the proper materials and theapplication methods. For this purpose calcium hydroxide, growing factors, tetracalciumphosphate, hydroxyapatite and the adhesive systems can be used in capping exposedpulp. In last decades by the usage of high technology in medical health, the diagnosisand treatments became more succesful just like in dentistry as a result of longerknowledge of pulp biology.In this study 24 New Zelland rabbits are used. Following anestesia with0.4mg/100gm ketamin hydrocloride and 0.1 mg/kg rompum then cavities are preparedand exposed with no:0016 burs under copius water cooling. Following the applicationof capping materials(prompt-L Pop to right molar; dycal to left molar) the teeth restoredwith zinc phosphate cement. The teeth were extracted at the days 1., 7., 30., 90. andfixed in formalin solution. All the histopathological evalution is done at IstanbulUniversity department of Histology and Embryology.The histopathological data obtained from the same species Promp-L Pop andDycal gruops were evaluated using Cappa Prisma V3 program and Chi Square test.There was no istatistically significant differance between the two materials. Bothmaterials behave similarly and there was no quantitive findings that one showed morecompatible results then the other. But it is a clear fact that when we compare the adhesivmaterial with old reliable calcium hydroxyde, more experiment should be done.