Kozmetik amaçlı çoklu emülsiyon formülasyonları üzerinde çalışmalar
Studies on multiple emulsion formulations for cosmetic purposes
  1. Tez No: 80089
  2. Yazar: FAHRİYE BİNNUR SOYTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TARIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu emülsiyon, emülsiyon, kozmetik, sodyum sülfasetamid, uzatılmış salım, Cosmetic, emulsion, multiple emulsion, prolonged release, sulfacetamide sodium
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
89 ÖZET KOZMETİK AMAÇLI ÇOKLU EMÜLSİYON FORMÜLASYONLARI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR Bu projede S/Y/S tipi çoklu emülsiyonların kozmetik kullanımları üzerinde çalışıldı. Model etkin madde olarak bir antibakteriyel ajan olan sodyum sülfasetamid ve yağ fazı olarak da sıvı parafin seçildi. Formülasyonlar iki basamaklı emülsifıkasyon yöntemi ile hazırlandı ve yapılarına göre üç temel grupta toplandı. Birinci grup çoklu emülsiyonlarda her iki emülsifikasyon basamağında polimerik yapılı yüzey aktif maddeler kullanıldı. İkinci grup çoklu emülsiyonlarda birinci basamakta polimerik, ikinci basamakta non iyonik yüzey aktif madde uygulandı. Son grupta ise, bir jel bazı içinde stabilize edilenen çoklu emülsiyonların hazırlanmasına çalışıldı. Hazırlanan çoklu emülsiyon sistemleri üzerinde makroskobik ve mikroskobik incelemeler, partikül büyüklüğü dağılımı, pH tayini ve viskozite ölçümleri gibi çeşitli kontroller yapıldı. Ayrıca formüllerden sülfasetamid sodyum salımı modifiye Franz hücresi kullanılarak incelendi. Elde edilen salım profilleri, sodyum sülfasetamidin iki farklı Y/S tipi klasik emülsiyon formülasy onun dan salımı ile karşılaştırıldı. Çalışmanın son bölümünde, santrifüj deneyleri ve termal analiz çalışmaları yapılarak çoklu emülsiyonların stabiliteleri araştırıldı. Aynı zamanda MB kodlu formüllerin mikrobiyolojik kontrolleri yapıldı ve bulgular Kozmetik Yönetmeliğine göre değerlendirildi. Sonuç olarak, kalite kontrol çalışmalarına ait bulgular tartışılarak çoklu emülsiyonlar birbirleri ile karşılaştırıldı. %1 sodyum sülfacetamid içeren ve polimerik yapılı yüzey aktif maddeler ile hazırlanan MB-3 kodlu formül amaca uygun bulundu.
Özet (Çeviri)
90 SUMMARY STUDIES ON MULTIPLE EMULSION FORMULATIONS FOR COSMETIC PURPOSES In this project, cosmetic usage of W/O/W type multiple emulsions were studied. Sulfacetamide sodium which is an antibacteriel agent and liquid parafın were chosen as a model drug and oily phase respectively. All the formulations were prepared according to two step emulsification process. The formulations can be divided into three groups based on their structures. In the first group polymeric surface active agents were used in the first and second step of emusification process. In the second group the polymeric surfactant was used in the first step then the non ionic surface active agent was applied for the second step. In the last group a jel forming agent was chosen and studied on multiple emulsion stabilized in this jel base. On the prepared multiple emulsions several tests were carried on such as macroscopic and microscopic analysis, particle size distribution, pH determination and viscosity measurement. In addition to these the release of sulfacetamide sodium from the formulations were examined using by modified Franz cell. These release profiles were compared with the release of sulfacetamide sodium from two different conventional O/W type emulsions. In the last part of the project the stability of multiple emulsions were investigated with centrifuge and thermal analyses tests. At the same time the microbiological quality controls of MB coded formulations were also carried out and the results were evaluated according to Turkish Cosmetic Regulation. Finaly the multiple emulsions were compared with each other according to the results obtained from quality control tests. MB-3 coded formulation contained sulfacetamide sodium 1% and prepared with polymeric surface active agents was chosen for the optimum formulation.