Çene kırıklarının tedavisinde kullanılan fiksasyon apareylerinin genotoksik etkilerinin kardeş kromatid değişim (KKD) sıklığı yönetimyle araştırılması
Investigation of the genotoxic effect of fixation devices used in the jaw fractures with sester chromatide exchange analysis
  1. Tez No: 193863
  2. Yazar: BARIŞ ALTUĞ AYDİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA KOÇAK BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum, miniplak, nikel ve krom ligatür teli, kardeşkromatid değişim sıklığı, Titanium, miniplate, nickel chrome wire, sister chromatideexchenge
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETAydil, B.A. (2006). Çene Kırıklarının Tedavisinde Kullanılan FiksasyonApareylerinin Genotoksik Etkilerinin Kardeş Kromtid Değişim (KKD) SıklığıYöntemiyle Araştırılması. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, stanbulÜniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi ABD.Yüksek Lisans/Doktora Tezi. stanbul. 2006Gelişen teknoloji ile beraber günümüzde trafik kazalarının, adi suç oranlarının,iş kazalarının ve spor yaralanmalarının artması çene kırıklarının sayısını önemliderecede yükseltmiştir. Bu kırıkların tedavisinde farklı yöntemler uygulanmakta veçok çeşitli metal alaşımları kullanılmaktadır. Bu metal alaşımlar farklı genotoksiketkiye sahiptirler.Kardeş Kromatid Değişim (KKD) sıklığının analizi sofistike bir sitomolekülertekniktir ve genotoksitenin araştırıldığı çalışmalarda kullanılmaktadır.Çalışmamızda çene kırığı hastalarının titanyum mini plak osteosentezi(n=10)ve Ni-Cr alaşımı içeren ligatür teli- şine ile intermaksiller fiksasyon yöntemikullanarak tedavi ettik. Hastalardan tedavi öncesi alınan kan örneklerinin periferiklenfositlerindeki ilk KKD sıklığı değerini KKD-1 ve tedaviden sonra alınan ikinci kanörneklerinin periferik lenfositlerindeki KKD sıklığı değerine KKD-2 diye isimlendirdik.ntermaksiller fiksasyon uygulanan hastaların KKD-1 ve KKD-2 değerleriarasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı derecede artmış olduğunu, mini plakuygulanan hastaların KKD-1 ve KKD-2 arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlıderecede artmamış olduğunu gördük.Ni-Cr iyonlarının KKD sıklığını anlamlı derecede arttırdığını, titanyumiyonlarının ise KKD sıklığını anlamlı derecede arttırmamış olduğu sonucuna vardık.Mini plak osteosentezinin invaziv bir teknik, intermaksiller fiksasyonun ise invazivolmayan bir teknik olmasına rağmen, titanyum alaşımının Ni-Cr alaşımına göre dahaaz genotoksik etkiye sahip olduğu çalışmamız sonucunda saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAydil, B.A. (2006). Investigation Of The Genotoxic Effect Of Fixation DevicesUsed In The Jaw Fractures With Sister Chromatide Exchange Analysis. IstanbulUniversity, Institute of Health Science, stanbul Univesity Dentistry Faculty Of Oraland Maxillofacial Surgery Dept. stanbul 2006.By the development of technology, more number of jaw fractures areincreased as a result of traffic accidents, sports injuires and crimes . There are manydifferent treatment options to heal the jaw fractures and many available metal alloy inuse. these metal alloys have different genotoxic effects.Sister Chromatide Exchange (SCE) analysis is a sophisticated cytomoleculartechnique and has found usage in studies in which genotoxicity is searched.In our study we treated the patients with titanium miniplate osteosynthesisand nickel- chrome wire intermaxiller fixation. Blood samples were taken before andafter the treatment (4-6 weeks) SCE frequency in peripheric lymphocytes wasanalysed and named SCE-1 and SCE 2 respectively. The difference between SCE-1and SCE-2 levels of intermaxillary fixation treated patients was found to bestatistically significant.As a result we found that nickel- chrome ions significantly increases thefrequency of Sister Chromatid Exchanges. On the other hand, we didn?t observe anysignificant increase in SCE in titanium miniplate used group.We concluded that even though miniplate osteosynthesis is an invasivetechnique compared to intermaxillary fixation; titanium is less genotoxic than nickel-chrome alloy.