Miyokardit patogenezinde lökotrienlerin rolünün rat modelinde araştırılması
Evaluation of the role of leukotriens in the pathogenesis of myocarditis in a rat model
- Tez No: 193902
- Danışmanlar: PROF. DR. SADİ TÜRKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün miyokardit, rat, lökotrien, zileuton, Autoimmune myocarditis, rat, leukotrien, zileuton
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ivÖZETMiyokardit Patogenezinde Lökotrienlerin Rolünün Rat ModelindeAraştırılmasıGiriş ve Amaç: Çocukluk çağında yüksek morbidite ve mortaliteye sahip olanmiyokardit patogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Elimizdeki bilgiler çok sayıdave karmaşık yapıda inflamatuar mekanizmaların hastalığın gelişmesinde birlikteçalışmakta olduğunu göstermektedir. Keşfedildiğinden bu yana astımdakiinflamasyonun gelişmesinde çok önemli rolü olduğu bilinen lökotrienlerin doğalimmün yanıt ve otoimmünite ile ilişkisi son yıllarda dikkati çekmektedir.Lökotrienlerin miyokardit sırasında oluşan inflamasyon ve nekrozdaki rolleriniaraştırmak amacı ile bu çalışma planlandı.Gereç ve Yöntem: Ratlarda deneysel otoimmün miyokardit modeli oluşturularak birlökotrien sentez inhibitörü olan Zileutonun miyokardit oluşumuna etkisi incelendi.Bu amaçla domuz kalbi miyozini ile otoimmün miyokardit modeli oluşturulan ratlariki gruba ayrılarak bir gruba Zileuton verildi. Yaş ve cins olarak eşit sayıda bir başkagrup rat ise kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Ratlar hastalık belirtileri,antropometrik ölçümler, kardiyak inflamasyon ve nekrozun biyokimyasal belirteçleriolan CK MB ve Troponin T düzeyleri ve en son olarak da makroskopik vemikroskopik olarak kalp patolojileri yönünden değerlendirildi.Bulgular: Her iki grup arasında hastalık belirtileri, antropometrik ölçümler vebiyokimyasal belirteçler yönünden anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak Zileutonverilen grupta makroskopik ve mikroskopik olarak miyokardiyal inflamasyon venekrozun istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha hafif olduğu saptandı.Tartışma: Bu çalışma bir lökotrien sentez inhibitörü olan Zileutonun ratlardadeneysel otoimmün miyokardit gelişimini baskıladığını göstermiştir. Bu durummekanizması aydınlatılamamakla birlikte lökotrienlerin miyokardit sırasında oluşanmiyokardiyal inflamasyon ve nekrozun gelişmesinde rol oynadığınıdüşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTEvaluation of The Role of Leukotriens in the Pathogenesis of Myocarditis in aRat ModelBackground: Myocarditis has high morbidity and mortality in childhood, but thepathogenesis of this disease is still unclear. Current knowledge indicates thatcomplex immunopathogenic mechanisms are involved. It is well known thatleukotrienes play an important role in the inflammation of asthma. However, recentreports point that leukotrienes also play a role in the innate immune processes and inautoimmunity. The aim of this study was to evaluate the role of leukotrienes in thedevelopment of myocardial inflammation and necrosis during myocarditis.Materials and Methods: The effect of zileuton, an inhibitor of leukotrienesynthesis, was evaluated in an experimental model of autoimmune myocarditis inrats. Rats that had porcine cardiac myosin induced autoimmune myocarditis weredivided in two groups. Zileuton was given one of two groups. A control group whichconsists of age and gender matched rats was also designed. Illness symptoms,anthropometric measurements, were evaluated. The levels of CK MB and Troponin Tin sera which are biochemical markers of myocardial inflammation and necrosis ofmyocarditis were measured. Finally macroscopic and microscopic evaluations ofpathologic specimens of rat hearts were done.Results: We could not find significant difference in anthropometric measurementsand serum level of CK MB and Troponin T between two groups. But a statisticallysignificant impairment was found in macroscopic and microscopic evaluation ofpathological specimens in Zileuton group.Discussion: This study shown that Zileuton, a leukotriene synthesis inhibitorsuppresses development of experimental autoimmune myocarditis in rats. Thus,although the mechanism is not clear, leukotriene synthesis may play an importantrole in development of myocardial inflammation and necrosis in myocarditis.