Kas koruyucu torakotomi ve standart posterolateral torakotominin karşılaştırılması ve kas koruyucu torakotominin rutinde uygulanabilirliği
Comparison of muscle-sparing and standart posterolateral thoracotomy and applicability of muscle-sparing thoracotomy
  1. Tez No: 193947
  2. Yazar: SADIK VURALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AKIN ERASLAN BALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kas koruyucu, posterolateral torakotomi, Muscle-sparing, muscle dividing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
1. ÖZETAmaç: Standart posterolateral insizyonlarda, morbitite nedeniyle çeşitlialternatif torakotomiler geliştirilmiştir. Bu çalışmada, kliniğimizde çeşitli tanılarlacerrahi girişim yapılan hastalarda kas koruyucu posterolateral torakotomi (KKPT)uygulanmasının standart posterolateral torakotomi (SPLT)'ye göre avantaj vedezavantajlarını göstermeye çalıştık.Materyal ve metod: Mayıs 2003-2005 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi TıpFakültesi Göğüs Cerrahi servisinde torakotomi gereksinimi duyulan prospektifrandomize ve kontrollü 40 hastanın 20' sine standart posterolateral torakotomi `SPLT'(Grup A), diğer 20 hastaya `KKPT' (Grup B) uygulandı. Bu iki yaklaşım arasında;preoperatif ve postoperatif akciğer perfüzyon sintigrafi değişimleri, omuz kuşağıhareketleri, latissimus dorsi ve serratus anterior kas gücü, görsel benzeş çizelge ileölçülen ağrının şiddeti, solunum fonksiyon testlerindeki değişimler ve torakotomiyiaçma-kapama süreleri değerlendirildi.Bulgular: Grup A da ki hastaların 16 sı erkek (%80), 4 ü kadın (%20) ve yaşortalamaları 53,9 ( yaş sınırı: 22-78) idi. Grup B' deki hastaların 15' i erkek (%75), 5' ikadın (%25) ve yaş ortalaması 41 ( yaş sınırı: 13-76) idi. Postoperatif 1. aydaki akciğerperfüzyon sintigrafileri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Grup A, grup Bile karşılaştırıldığında postoperatif 1. ve 2. haftada omuz hareket açıklığı her 4 hareketteistatistiksel olarak grup A'da daha düşük olarak saptandı; Omuz hareket açıklığıkısıtlanması grup B'de düşük olarak saptandı (p 0,05). Grup A da postoperatif görsel benzeş çizelge ile ölçülen ağrışiddeti Grup B ye göre daha yüksek bulunmuştur (p0,05).Komplikasyonlar bakımından bu iki yaklaşım arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05).Sonuç: Akciğer rezeksiyonlarında toraks duvar kaslarının korunması ilesolunum fonksiyonları daha erken dönemde düzelmekte ve bu kasların kesilmesinebağlı gelişen postoperatif komplikasyonlar azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACTCOMPARISON OF MUSCLE-SPARING AND STANDARTPOSTEROLATERAL THORACOTOMY AND APPLICABILITYOF MUSCLE-SPARING THORACOTOMYBackground: Different alternative approaches to thoracotomy have beendeveloped because of the considerable morbidity associated with the standartposterolateral incision. In this study, we aimed to evaluate the advantages anddisadvantages of muscle-sparing and dividing thoracotomy in patients underventsurgery.Materials and Methods: This study was made at Firat University ThoracicSurgery Department between May 2003-2005. 40 patients were randomly selected.Half of them were operated by using standart approach (Group A) and the other oneswere operated by muscle-sparing approch (Grup B). Preoperative and during thepostoperative period the patients were controlled regularly according to the differencesin lung perfusion scintigraphy, view of activity on sholder articulation, decreasing thestrength of the latissumus dorsi and serratus anterior muscle, intensity of the painmeasured by using visual analogous scale, the differences in the respiratory function testand opening-closing time of thoracotomy. The using the results the effectiveness of theboth group was compared statistically..Results: Group A contains 16 male and 4 female patients. Group B contains 15male and 5 female patients. Group A has the avarage age of 53.9 and Group B 41.There was no differences among the results of lung perfusion scintigraphy inpostoperative 1 maunts. Shoulder range of motion at all four activity in postoperativefirst and second week was determined statistically low in group A compared with groupB; the limitation of the activity on shoulder articulation was lower in group B (p0,05). The intensity of the pain,as determined by the visual analogue assessment was more important in Group A(p0,05).Conclusion: The early respiratory functions improve and the postoperativecomplications due to division of these muscles decrease, particulary, in resectionalpulmonary procedures, with the preservation of muscles in the thoracic wall.