Jinekolojik kanserli hastalarda CoQ10'nun tedavi edici etkinliğinin araştırılması.
Investigation of theuropatic effectt of coenzymeQ10 on the gynecologic cancer patients
  1. Tez No: 193967
  2. Yazar: NEŞE TOKOL TUNALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİNE İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, oksidatif stres, koenzimQ10, serbest radikaller, endometrium kanseri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZETTUNALI, NT.Jinekolojik Kanserli Hastalarda CoQ10'un Tedavi Edici EtkinliğininAraştırılması.E s kiş ehi r Os ma n ga zi Üniv ersi tesi Tıp Fa kül tesi Biy ok i my aAn abi li m Dal ı Tı pta Uzma nl ık T ezi ,Es ki ş ehi r, 2007.Bu çalışmada, radyoterapialan endometrium kanserli hastalarda, ?radyasyonla indüklenen oksidatif hasara karşıkoezim Q10'un (CoQ10) koruyucu etkisi? incelendi. Bu amaçla kontrol (n=10), radyasyon(n=9) ve [Radyasyon+CoQ10] (n=8) grupları oluşturuldu. Radyoterapi 45 Gray (Gy) ( 1,8Gy/gün ) dozunda, her hafta 5 fraksiyon şeklinde, 5 hafta boyunca uygulandı.[Radyasyon+CoQ10] grubundaki hastalar radyasyonla birlikte 5 hafta boyunca günlük 400 mgdozda CoQ10 aldılar. Kan örnekleri radyoterapi öncesinde ve radyoterapi sonrasında olmaküzere iki kez alındı. Eritrosit glutatyon peroksidaz (GPx), süperoksid dismutaz (SOD),katalaz (CAT) aktiviteleri, plazma malondialdehit (MDA), koenzim Q10 seviyeleri ölçüldü.Radyasyon grubunda ölçülen GPx ve SOD aktiviteleri kontrol grubundan anlamlı olarakdüşük bulundu. [Radyasyon+CoQ10] grubunun GPx ve SOD aktiviteleri radyasyon grubunagöre anlamlı olarak yüksek bulundu. Radyasyon grubunda ölçülen eritrosit CAT aktivitelerikontrol grubuna göre düşük bulundu; fakat bu düşüş istatistiksel olarak anlamlı değildi.[Radyasyon+CoQ10] grubunun CAT aktiviteleri radyasyon grubuna göre yüksek bulundu;fakat bu yükseliş istatistiksel olarak anlamlı değildi. Radyasyon grubunda ölçülen plazmaMDA düzeyleri kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu. [Radyasyon+CoQ10]grubunun MDA düzeyi radyasyon grubuna göre düşük bulundu; fakat bu düşüş istatistikselolarak anlamlı değildi. Radyasyon grubunun plazma CoQ10 düzeyleri [Radyasyon+CoQ10]grubundan anlamlı olarak düşük bulundu. Sonuç olarak çalışma bulgularımız, radyoterapiuygulanan endometrium kanseri hastalarında oksidan stresin arttığını göstermiştir. KoenzimQ10, radyoterapi ile artan oksidan stresi azaltmaktadır. Bu nedenle, radyasyon tedavisi görenkanserli hastalara koenzim Q10 verilmesinin, radyoterapiye bağlı komplikasyonlarınönlenmesi açısından klinik yararının olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTUNALI, NT. Investigation of theuropatic effectt of coenzymeQ10 on the Gynecologiccancer patients, Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine. MedicalSpeciality Thesis in Department of Biochemistry, 2007.In this study, the preventiveeffect of coenzyme Q10 on the radiation-mediated oxidative stres was investigated in theendometrium cancer patients. In this purpose, control (n=10), radiation (n=9) and [Radiation+CoQ10] (n=8) groups were created. In the radiotherapy and radiation plus Q10 groups,radiotherapy 45 Gray (Gy) (1.8 Gy/day) every week five fraction was administrated during 5weeks. [Radiation +CoQ10] group patients took CoQ10 daily 400 mg with radiation during 5weeks. Blood samples were taken two times before and after radiotherapy. Erythrocyteglutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and catalase(CAT) enzymeactivities and plasma malondialdehyde (MDA) and coenzyme Q10 levels of these sampleswere determined. GPx and SOD activities in the radiation group were significantly decreasedas compared to the control group.Besides, GPx and SOD activities of [Radiation +CoQ10]group were higher than the radiation group. Erythrocyte catalase activities in the radiationgroup were low as compared to control group. But, this decreased levels were not statisticallysignificant. In the [Radiation +CoQ10] group, CAT activities were higher than the radiationgroup. But this increased levels were not statistically significant. Plasma MDA levels in theradiation group were significantly high from control group. MDA concantrations of[Radiation +CoQ10] group were low according to radiation group. But this decrease was notstatistically significant. Plasma CoQ10 levels of radiation group were low significantlydifferent from CoQ10 therapy group. In conclusion, our findings show that oxidative stresswere increased in the endometrium cancer patients taking radiotherapy. Coenzyme Q10 weredecreased radiotherapy mediated oxidative stress. Therefore, we think that radiotherapy plusCoQ10 therapy might be useful cilinically against depending on complications of radiotherapy.Key words; Radiation, oxidative stress, coenzyme Q10, free radicals, endometriumcancer.