Malatya turgut özal tıp merkezi patoloji bölümüne 2004-2005 yılları arasında gelen nedeni bilinmeyen ani ölüm vakalarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of unexpected sudden deaths in turgut özal medical center department of pathology in malatya between 2004-2005
  1. Tez No: 193966
  2. Yazar: FATMA ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT MIZRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Patoloji, Forensic Medicine, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin, ani ölüm, otopsi, retrospektif tarama34, Adult, sudden death, autopsy, retrospective analysıs35
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş ve amaç: Ani ölüm vakalarıyla ilgili bugüne kadar birçok çalışmayapılmıştır. Bu çalışma, Turgut Özal Tıp Merkezi Araştırma Hastanesi'nde 2004-2005 yılları arasında 18 aylık bir sürede yapılan adli otopsilerdeki ani ölümsıklığını, yaş ve cinsiyete göre dağılımını saptamak, en sık ani ölüm nedenini vediğer nedenleri belirleme amacı ile planlandı.Gereç ve yöntem: Vakalar retrospektif olarak incelendi. 14 yaş üzerindekisebebi bilinmeyen ani ölüm vakaları değerlendirilmeye alındı. Yaşları, cinsiyetleri,özgeçmişlerinde ya da kliniğinde özellik bildirilenler not edildi. Vakalara ait HE.preparatlar Olympus BX 50 mikroskopu ile incelendi. Kalp, akciğer, karaciğer,böbrek, pankreas, beyin ve beyinciğe ait bulgular kaydedildi.Bulgular: Ani ölümlerin ileri yaşlarda ve erkeklerde sık olduğu saptandı.En sık ani ölüm sebebinin iskemik kalp hastalığı olduğu saptandı. Kalp dışıolayların da ani ölüme neden olabileceği görüldü.Sonuç: Doğal kökenli ani ölüm olaylarında iskemik kalp hastalıklarının ilksırayı almakta olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıklı, günlük işlerini yapan kişilerdebirdenbire meydana gelen ölümlerde, ölüm sebebini bulabilmek için uzmanlartarafından post-mortem çalışma yapılmalı, olayın hikâyesi, varsa görenlerinifadesi ile otopsiden elde edilen verilerle birleştirilerek ölüm sebebi saptanmayaçalışılmalıdır. İskemik kalp hastalıklarının dışında solunum sistemi hastalıklarının,non-iskemik kalp hastalıklarının, merkezi sinir sistemi hastalıklarının,gastrointestinal sistem hastalıklarının da ani ölüme yol açabileceklerigörülmektedir. Her şeye rağmen bazı olaylarda ölüm nedeni bulunamamaktadır.
Özet (Çeviri)
2004-2005Introduction and Aim: There are so many studies have been done upto now. This study planned to determine; frequency of sudden deaths in forensicautopsies, gender and age variety of sudden deaths, most frequent and othercauses of sudden deaths in Turgut Özal Medical Center during 18 monthsbetween 2004-2005.Material and Method: Cases were evaluated retrospectively. Cases,over 14 year and unknown sudden deaths were included in to the study. Agesand genders were noted behind noteble specifities have in their backraund. HEpreparats, belong cases examineted with Olympus BX 50 microscope. Heart,lung, kidney, pancreas, brain and cerebellum findings were noted.Findings: Sudden deaths were seen frequently in older and male cases.The most frequent cause of sudden death was iscemic heart disease. It wasnoted that non-cardiac reasons was also posible reason for sudden deaths.Results: It can be said that, in natural based sudden deaths, ischemicheart disease is taking head of the list. Sudden death, in healthy people whilethey are doing daily activities, must be elucidated by specialists with history ofevent, eyewitness?s utterance, autopsy data and with post-mortem examinationto clarify the reason. It is showed that outside of iscemic heart disease,respiratory system diseases, non-iscemic cardiac diseases, central nervoussystem diseases and gastrointestinal system diseases are also possible cause ofsudden deaths. Although everything, sometimes the cause of death may not befound.