Femur trokanterik bölge kırıklarında internal tespit ile endoprotez uygulamalarının karşılaştırılması
The comparison of internal fixation and the endoprosthesis application in the fractures of femur trochanteric region
  1. Tez No: 193988
  2. Yazar: ERSAN TOMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AKIN TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: intertrokanterik femur kırığı, kalça kırığı, kalça protezi, kırık fiksasyonu, yaşlılık, intertochanteric femur fracture, hip fracture, hip prosthesis, fracturesfixation, senility
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETTomuş E. Femur trokanterik bölge kırıklarında internal tespit ile endoprotezuygulamalarının karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp FakültesiOrtopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi Eskişehir,2007. Buçalışmada Ocak 2000 ile Aralık 2005 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TıpFakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı' nda femur trokanterik bölge kırığı tanısıylayatırılıp cerrahi tedavi uygulanmış olan 167 hastanın dosyaları geriye dönük olarakincelenmiştir. Endoprotez uygulaması yapılanlar ile plak vida tespiti yapılan 161 hasta çalışmagrubunu oluşturmuştur. Çalışmaya alınan hastaların 67'si erkek, 94'ü kadındı. Hastalarınyaşları 45 ile 96 yaşları arasında olup yaş ortalamaları 73.1 idi. Plak vida ile tesbit edilmiş olanhastalara DHS veya DCS uygulanmış olup; endoprotez yapılmış olan hastalara ise Leinbachtipi protez yada baş boyun (head-neck) tipi protezler uygulanmıştır. Hastalar poliklinikkontrolüne gelip gelmemeleri, cerrahi sonrası mortalite oranları, daha önceden var olan eşlikeden hastalıkları, cerrahiye alınıncaya kadar geçen süre, ameliyat sonrası karşılaşılankomplikasyonlarına göre değerlendirilmişlerdir. En az 6 ay süreyle izlenmiş olan 61 hastaya(plak vida tespiti uygulanan 27 hasta; endoprotez yapılan 34 hasta) yakınmalarıyla birlikteklinik muayene bulguları da eklenerek Harris Kalça Değerlendirme skalası uygulanıpsonuçları karşılaştırılmıştır. Plak vida tespiti uyguladığımız hasta grubunun Harris KalçaDeğerlendirme skoru ortalaması 74.2, protez uygulanan hasta grubunda ise 61.4 olarakbulunup, her iki grup arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldıklarında önemli oranda farklılıkolduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTomuş E.The comparison of internal fixation and the endoprosthesis application in thefractures of femur trochanteric region. Eskişehir Osmangazi University, Faculty ofMedicine, Department of Orthopeadics and Traumatology Graduate ThesisEskişehir,2007.In the present study, the medical record of 167 patients with the diagnosis offemur trochanteric region fractures, who were surgically treated at Eskişehir OsmangaziUniversity, Department of Orthopeadics and Traumatology between the years of 2000 and2005, were retrospectively reviewed.The study group was consisted of 161 patients treatedwith endoprosthesis application and plaque screw fixation.Of the patients included, 67 weremen and 94 were women.The mean age of patients were 73.1 years (range 45 to 96 years).Inthe plaque screw fixated patients, DHS or DCS was used; however in the endoprosthesispatients, Leinbach type prosthesis or head-neck type prosthesis was used.The patients wereevaluated with respect to whether they came to follow-up visits or not, mortality rates after thesurger, presence of co-morbid diseases, the elapsed until the surgery, and postoperativecomplications.The results of 61 patients (27 were plaque screw fixated, and 34 wereendoprosthesis applied) followed at least 6 months were compared with using the Harris HipScore with their complaints and clinical examination findings.The mean Harris Hip Score was74.2 in plaque screw fixation group and 61.4 in prosthesis group; when statististicallycompared there was a significant difference between the groups.