İnsülin ile tedavi edilen diyabetik rat modellerinde, L-NAME'nin NO, lipid parametreleri, LCAT ve Na/K ATPaz üzerine etkilerinin araştırılması
İnvestigation of the effects of L-NAME, on NO, lipid parameters, LCAT and Na/K ATPase activities of diabetic rat models treated with insulin
  1. Tez No: 193992
  2. Yazar: NESLİHAN TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRETTİN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tip I Diabetes Mellitus, L-NAME, LCAT, nsülin, Lipidparametreleri, Na+/K+ ATPaz, Type I diabetes mellitus, L-NAME, LCAT, nsulin, Lipid+ +parameters, Na /K ATPase
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZETDiabetes mellitus, dünya populasyonunun % 1-2'sini etkileyen bir sağlıkproblemidir ve hipertansiyon, nefropati ve retinopati gibi vasküler komplikasyonlaryoluyla çok sayıda mortalite ve morbiditeye neden olur.Bu tez çalışmasında ratlar kontrol, diyabetik kontrol, STZ+ nsülin (8IU/kg/gün), STZ+L-NAME (5 mg/kg/gün), STZ+ nsülin+L-NAME (8 IU/kg/gün, 5mg/kg/gün) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. 4 hafta süresince STZ+ nsülin grubuna nsülin,STZ+L-NAME grubuna L-NAME, STZ+ nsülin+L-NAME grubuna ise nsülin ve L-NAME uygulandı. 4. hafta sonunda kan glikoz ve HbA1c düzeyleri, serumda LCATaktivitesi ve kolesterol, trigliserit, LDL, HDL, Apo A-I, Apo B düzeyleri, eritrositmembran Na+/K+ ATPaz aktivitesi, serum ve karaciğer NO düzeyleri belirlendi.Diyabet, hiperglisemi, hiperlipidemi ve hiperaminoasidemi ile karakterize birhastalıktır. Hiperglisemi direkt olarak nitrik oksit sentaz (NOS) aktivitesiniazaltmaktadır. NO inaktivasyonu diyabette endotel disfonksiyonuna neden olmaktadır.Oksidatif stres diyabetik endotel disfonksiyonuna NO değişikliklerinden dolayı katkıdabulunur. Süperoksit, NO ile reaksiyona girdiğinde güçlü bir oksidan olan peroksinitritoluşmaktadır. Diyabet, endotelyal disfonksiyon ile birlikte görüldüğünde, sonuç glikozmetabolizmasında olduğu gibi, lipid metabolizmasında da büyük anormalliklerdir.Diyabette eritrosit membran Na+/K+ ATPaz aktivitesinin çeşitli nedenlere bağlı olarakazaldığı çalışmalarla doğrulanmıştır. nsülin uygulaması NO üretimini arttırmaklabirlikte kan glikoz değerleri, lipid parametreleri, LCAT ve Na+/K+ ATPaz üzerineolumlu etkileri bilinmektedir.Çalışmamızda insülinin kan lipid değerleri, LCAT, Na+/K+ ATPaz aktivitesi veNO düzeyleri üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. nsülün tedavisiyle glikozve HbA1c değerlerinde azalma gözlemlenmiştir. Benzer şekilde diyabetik ratlara L-NAME uygulaması kan glikoz ve HbA1c değerlerinde anlamlı olmamasına rağmenazalma gözlenmesine neden olmuştur. L-NAME'nin kan lipid değerleri, LCAT, Na+/K+ATPaz aktivitesi ve NO düzeyleri üzerine olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDiabetes mellitus is a world wide health problem affecting 1-2% of thepoulation causing numbers of morbidity and mortality due to vascular complicationssuch as hypertension, nephropaty and retinopaty.In this study, rats have been seperated to four groups as a control, diabeticcontrol (65 mg/kg), STZ+Insulin (8 IU/kg/day), STZ+L-NAME (5mg/kg/day) andSTZ+Insulin+L-NAME (8 IU/kg/day, 5mg/kg/day). During the four weeks insulin toSTZ+Insulin, L-NAME to STZ+L-NAME and insulin , L-NAME to STZ+Insulin+L-NAME groups have administered. At the and of fourth week, the levels of bloodglucose, HbA1c , serum LCAT activity, levels of cholesterol, trygliceride, LDL, HDL,Apo A-I, Apo B, blood cell membrane Na+/K+ ATPase activitiy, serum and liver NOlevels was determined.Diabetes is characterized with hyperlipidemia, hyperaminoacidemia andhyperglicemia. NOS activity is reduced directly by hyperglicemia. Inactivation of NOcause endothelial dysfunction in diabetes. Oxidative stress causes endothelialdysfunction via differences of NO levels. When superoxide react with NO becomesperoxinitrite. If diabetes occurs with endothelial dysfunction, it causes abnormality bothglucose and lipid metabolism. Many studies have reported that red cell plasmamembrane Na+/K+ ATPase activity was reduced in diabetes. It is known thatadministration of insulin was resulted with pozitive effect on glucose, HbA1c, lipidparameters, serum LCAT activity and Na+/K+ ATPase activity.In our study, administration of insulin to diabetic rats had pozitive effects onlipid parameters, LCATactivity, red cell membrane Na+/K+ ATPase activity and NOlevels. nsulin treatment caused a decrease in glucose and HbA1c levels. Smilarly,application of L-NAME wasn?t had significant effect on glucose and HbA1c, althoughıt caused a little decrement. We have determined that L-NAME had negative effect onlipid parameters, LCAT, Na+/K+ ATPase activity and NO levels.