Gevşeme eğitiminin, adjuvan kemoterapi uygulanan meme kanserli hastalarda anksiyete ve depresyon belirtileri, uyku kalitesi ve yorgunluk üzerine etkisi
The effect of relaxation training on symptoms of anxiety and depression, sleep quality, and fatigue in patients with breast cancer undergoing adjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 194009
  2. Yazar: MERAL DEMİRALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE OFLAZ, PROF. DR. AYTEKİN ÖZŞAHİN, DOÇ. DR. ŞEREF KÖMÜRCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Psikiyatri, Nursing, Oncology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: gevşeme eğitimi, meme kanseri, kemoterapi, hemşire, Relaxation training, breast cancer, chemotherapy, nurse
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETSağ.Bnb. Meral DEM RALP, ?Gevşeme Eğitiminin, Adjuvan Kemoterapi UygulananMeme Kanserli Hastalarda Anksiyete ve Depresyon Belirtileri, Uyku Kalitesi veYorgunluk Üzerine Etkisi?, GATA Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik ProgramıDoktora Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırma, gevşeme eğitiminin adjuvan kemoterapiuygulanan meme kanserli hastalarda anksiyete ve depresyon belirtileri, uyku kalitesi veyorgunluk üzerine etkisini belirlemek amacıyla tekrarlı ölçümlü, kontrol gruplu deneyseldesen olarak planlanmıştır.Araştırma, Mart 2005-Mart 2006 tarihleri arasında GATA Onkoloji AD Kliniğindeuygulanmıştır. Araştırma örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden ve ilk kez adjuvankemoterapi alan, araştırma kapsamına uygun 27 kişi (14 kişi egzersiz grubu ve 13 kişi kontrolgrubu) oluşturmuştur. Gevşeme eğitimi egzersiz grubuna uygulanmış, kontrol grubuna iseuygulanmamıştır. Eğitimin etkisi, ölçüm araçları ile dört farklı zamanda ölçülmüştür.Araştırma verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından oluşturulan bilgi toplama formu,Pittsburgh Uyku Kalitesi ndeksi, Piper Yorgunluk Ölçeği, Hastane Anksiyete ve DepresyonÖlçeği kullanılmıştır.Gevşeme egzersizlerinin, meme kanserli hastalarda uyku kalitesi ve yorgunluk algısınıiyileştirebileceği, ancak tek başına anksiyete ve depresyon belirtileri üzerine etkisi olmadığıbelirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, adjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastalarınyaşadıkları uykusuzluk, yorgunluk gibi semptomların kontrolü için hemşireler tarafındangevşeme egzersizlerinin uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMeral DEM RALP, ?The effect of relaxation training on symptoms of anxiety anddepression, sleep quality, and fatigue in patients with breast cancer undergoingadjuvant chemotherapy?, GATA Institute of Healthcare Sciences, Nursing ProgramDoctorate Thesis, Ankara 2006. This study was planned as a experimental design withrepeated-measures, control group in order to assess the effectiveness of relaxation training onsymptoms of anxiety and depression, sleep quality, and fatigue in patients with breast cancerundergoing adjuvant chemotherapy.The study was carried out between March 2005-March 2006, at Medical OncologyDepartment of GATA. The study sampling consisted from 27 individuals (14 individualsformed the exercise group, 13 individuals formed the control group) who were eligible for theinclusion criteria of the study. Relaxation therapy was applied to the individuals in theexercise group, but not to the individuals included in the control group. A data collectionform, Pittsburg Sleep Quality Index, Piper Fatigue Scale, Hospital Anxiety and DepressionScales were used in order to collect the data for this study.Consequently, it was determined that, relaxation exercises could be effective onimproving sleep quality and fatigue in patients with breast cancer, but have no any significanteffect on the symptoms of anxiety and depression alone. Based upon these results it wassuggested that relaxation therapy could be cited in nursing process as an effectiveintervention for the patient who undergone adjuvan chemotherapy to manage the fatigue andsleep problems.