Kronik hepatit C tedavisinde interferon-alfa; 2a indüksiyon + ribavirin ile peginterferon-alfa; 2a + ribavirin kombinasyonlarının karşılaştırılması
A comparison of interferon alfa-2a induction plus ribavirin combination therapy with peginterferon alfa-2a plus ribavirin combination therapy for the treatment of chronic hepatitis C
- Tez No: 194027
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN AYGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HCV, interferon, indüksiyon, peginterferon, ribavirin.84, HCV, interferon, induction, peginterferon, ribavirin.86
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETKronik HCV infeksiyonu tüm dünyada oldu u gibi ülkemizde de önemli birsa lı sorunudur. Kronik hepatit C (KHC) infeksiyonunda uzun dönemde siroz,kkaraci er kanseri geli me risklerinin ve mortalite oranı n yüksek olması tedavinıkonusunda çalı maları yo un olarak devam etmesine yol açmı tın r. Günümüzdepeginterferon- (PEG FN-α) ve ribavirin kombinasyonu KHC tedavisinde standartkabul edilmekle birlikte interferon- ( FN- ) indüksiyon ve ribavirinkombinasyonunu ile ilgili kar ı tıla rmalı veriler yeterli de ildir. Çalı manı amacınKHC hastalarında ribavirinle kombine FN-α indüksiyon tedavisi ile ribavirinlekombine PEG FN-α tedavisini kar ı tıla rmaktır.Çalı maya daha önce tedavi almamı KHC' li 40 hasta alı . Hastalar iki grubandıayrı . Birinci grupta 18 hastaya FN-α 2a (dört hafta süreyle 6 milyon üniteldı(MÜ)/gün subkutan ve 48 hafta 6 MÜ haftada üç gün) ve ribavirin 1000-1200 mg/günikiye bölünmü dozda 52 hafta süreyle verildi. kinci grupta 22 hastaya PEG FN-α 2a180 µg/hafta ve ribavirin 1000-1200 mg/gün ikiye bölünmü dozda 52 haftauygulandı Bu iki tedavinin karaci er fonksiyon testleri, virolojik göstergeler ve.karaci er histopatolojisi üzerine etkileri ara tı ldı ndüksiyon grubunda üç, PEG FNrı .grubunda be hasta ilaç yan etkileri veya çalı ma protokolüne uyumsuzluk gibi çe itlinedenlerle çalı madan çı ldıkarı .Hastaları ba langı demografik özellikleri de erlendirildi inde gruplarn çarasında ya dı ındaki cinsiyet, nekroinflamasyon derecesi, fibrozis, viral yük, a ı k,rlıvücut kitle indeksi, karaci er fonksiyon testleri ve hematolojik göstergelerbakı ndan anlamlı fark yoktu. Hastaları tamamımı n nda parenteral bula yolu tespitedildi. Viral genotip tayini yapı 34 hastanı tümünün genotip 1b ile infekte oldu ulan n83saptandı Tedavi süresince her iki grupta ALT de erlerinde birinci ayda belirgin bir.dü ü gözlendi. Bu dü ü tedavi sonuna kadar kısmen devam etti. Tedavi kesildiktensonra indüksiyon grubunda belirgin ALT artı ı saptandı Beyaz küre ve hemoglobin.ortalamalarında tedavi boyunca ba langı göre anlamlı dü ü saptanıca rken trombositdüzeyi ortalamalarında genel olarak anlamlı de i iklik gözlenmedi. Her iki gruptakihastaları erken virolojik yanı tedavi sonu yanı kalı virolojik yanı yanı zlın t, t, cı t, tsı k,alevlenme ve nüks oranları benzerdi. Bu oranlar indüksiyon grubunda sı yla %93.8,rası%80, %73.3, %20, %15.3 ve %8.3 iken PEG-IFN grubunda sı yla %90, %82.4,rası%76.5, %17.6, %17.6 ve %7.1 bulundu.Her iki grupta en sı görülen yan etkiler grip benzeri semptomlar,kgastrointestinal sistemle ili kili semptomlar, dermatolojik semptomlar, solunumsistemi semptomları ve psikiyatrik semptomlar idi. Yan etkilerin görülme sı ıklıaçı ndan gruplar arası anlamlı fark gözlenmedi.sı ndaBu veriler KHC' de yüksek doz indüksiyon tedavisi ile birlikte ribavirinuygulanması n PEG FN- tedavisi kadar etkin ve güvenli oldu unu göstermi tir.nı
Özet (Çeviri)
SummaryA COMPARISON OF INTERFERON -2a INDUCTION PLUS RIBAVIRIN COMBINATIONTHERAPY WITH PEGINTERFERON -2a PLUS RIBAVIRIN COMBINATION THERAPYFOR THE TREATMENT OF CHRONIC HEPATITIS CChronic HCV infection is an important problem in our country as well as inworldwide. Intensive studies associated with treatment for chronic hepatitis C (CHC)are carry on, because of increased risk of liver cirrhosis and hepatocellular carcinomaand also high mortality risk in CHC patients. Although peginterferon- (PEG-IFN- )plus ribavirin combination therapy is the standard of approach for the treatment ofCHC, data about the comparison of interferon- (IFN- ) induction plus ribavirin withstandard therapy is not sufficient. The aim of study is to compare PEG-IFN- 2a plusribavirin combination with IFN- 2a induction plus ribavirin for treatment of thepatients with naive CHC.Fourty naive patients with CHC were included to this study. The patients wereassigned into two groups. Eighteen patients received IFN- 2a (at a dose of 6 millionunits (MU) subcutaneously (sc) daily for 4 weeks and then 6 MU three times weeklyfor 48 weeks) plus ribavirin 1000-1200 mg/day orally for 52 weeks. The other 222a 180 µg sc each week plus ribavirin 1000-1200patients received PEG IFN-mg/day orally for 52 weeks. We evaluated the effects of treatment on liver functiontests, virologic parameters and changes in liver histopathology. Three patients in theinduction group and five patients in the PEG IFN group were excluded frm the studydue to miscellaneous reasons such as adverse effects of drugs or discordance totreatment protocol.85No significant differences were observed at baseline characteristics as gender,body mass index, weight, viral load of HCV, possibe transmission routes, liverfunction tests, hematological parameters and liver histopathology, except for agebetween the two treatment groups. All patients had a history of parenteral exposure astransmission route. Viral genotyping could be studied for 34 patients and genotype 1bwas detected for all of them. Decrease in serum ALT levels for both groups wereevident at the end of first month. This decrease continued until end the of thetreatment. Increase in serum ALT levels in induction group were significant afterdiscontinuation of therapy (p=0.03). While mean hemoglobin and leucocyte values inboth groups were significantly decreased, there was no difference for mean plateletvalues in both groups. No significant differences were determined at rates of EVR,EOT, SVR, non-response, breakthough and relaps in both groups. These rates were93.8%, 80%, 73.3%, 20%, 15.3% and 8.3% in induction group and 90%, 82.4%, 76.5,% 17.6%, 17.6% and 7.1% in PEG IFN group, respectively.The most common adverse events in both groups were influenza-likesymptoms as well as gastrointestinal, dermatologic and respiratory symptoms, andpsychiatric disorders. The frequency of adverse events were similar in the twotreatment groups.In conclusion, the data of the present study suggests that IFN-α induction +ribavirin combination is as effective and safe as PEG IFN-α + ribavirin combinationtherapy.