Hemiplejik serebral palsili çocukların antropometrik ölçümler kullanılarak değerlendirilmesi
The assessment of children with hemiplegic cerebral palsy by using anthropometric measurements
- Tez No: 194026
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ ASLAN ÖZEN, Y.DOÇ.DR. ORHAN BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Morfoloji, Anthropology, Physical Medicine and Rehabilitation, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Hemiplejik serebral palsi, antropometri, Hemiplegic cerebral palsy, anthropometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETSerebral palsi gelişimini tamamlamamış beyin dokusunun ilerleyici olmayan birhastalığının sebep olduğu, kalıcı ancak değişime uğrayabilen hareket ve postür bozukluğunungörüldüğü nörogelişimsel bir yetersizliktir. Beyindeki lezyon sonucunda istemli motoraktivitelerde ve duyusal fonksiyonlarda yetersizlikler ortaya çıkar, kas tonusu vekoordinasyonunda sorunlar oluşur, zamanla kas iskelet sisteminde ikincil bozukluklar dagelişir. Hemiplejik serebral palsi'de gövdenin sağ veya sol yarısını içeren belirgin hemiplejiveya hemiparezi mevcuttur. Karşı taraf fonksiyonları ise değişik düzeylerde etkilenir vegenelde tam bir yeterliliğe sahip değildir.Antropometri; tüm yaş gruplarında insan vücudunun nesnel özelliklerini belirli ölçmeyöntemleri ve ilkeleri ile boyutlarına ve yapı özelliklerine göre sınıflandıran, sayısal olarakifade eden, belirli özelliklerini inceleyerek standartlarını belirleyen, bireyler ve gruplararasındaki farklılıkları ortaya koyan yöntemdir.Çalışmamızdaki amacımız serebral palsinin çocukların büyüme ve gelişmesi üzerineolan etkisini incelemek amacıyla hemiplejik serebral palsili çocukların antropometrikölçümlerini yaparak, sağlam tarafı ile plejik tarafı arasındaki gelişimsel farklılıkları bulmak venormal çocukların antropometrik ölçümleri ile karşılaştırmaktı. Bu amaçla hemiplejik serebralpalsili çocukların plejik taraf ve sağlam tarafı ile aynı yaş grubundaki normal çocuklarınantropometrik ölçümlerini yaptık. Çalışmamızın sonucunda hemiplejik serebral palsiliçocukların plejik taraf antropometrik değerlerinin sağlam taraf antropometrik değerlerindendüşük olduğunu saptadık. Normal çocukların antropometrik ölçümleri ile karşılaştırdığımızdaise hemiplejik serebral palsili çocukların sağlam ve plejik taraf antropometrik değerlerinindüşük olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCerebral palsy is a neuro-developmental disorder resulting from non-progressive injuryof immature brain tissue. Permanent and changeable movement disorders and impairment ofposture are also seen in cerebral palsy. Brain lesion results in impairment of voluntary motoractivity and sensory functions. Problems arise in tonus and coordination of muscles and intime secondary musculoskeletal deficits develop. There is marked hemiplegia or hemiparesisinvolving right or left side of the body in hemiplegic cerebral palsy. The degree of thefunctional impairment of the opposite side vary and usually the opposite side is notcompletely normal.Anthropometry is a method which classifies objective characteristics of the humanbody in all age groups according to its dimensions and structural properties by using certainmeasuring methods and principles and expresses the results quantitatively. It sets thestandards of the body by examining its certain characteristics and demonstrates thedifferences between individuals and groups.Our aim in this study was to make the anthropometric measurements of the childrenwith hemiplegic cerebral palsy in order to investigate the effect of cerebral palsy on thephysical development of children and thus to discover the developmental differences betweenthe healthy side and the plegic side and to compare them with the anthropometricmeasurements of the normal children. We made the anthropometric measurements of theplegic side and the healthy side of the children with hemiplegic cerebral palsy and of thenormal children in the same age group. We observed that the anthropometric values of theplegic side are lower than those of the healthy side in children with hemiplegic cerebral palsyand the anthropometric values of both the plegic and healthy sides in children with hemiplegiccerebral palsy are lower than those of the normal children.