Enfeksiyöz mononükleoz: 44 vakanın retrospektif analiizi
Infectious mononucleosis: retrospective analysis of 44 cases
  1. Tez No: 194116
  2. Yazar: ÖGE ÇULTU KANTAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ BÜLENT CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyöz mononükleoz, Epstein-Barr Virus, çocuk, Infectious mononucleosis, Epstein-Barr virus, child
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
1ÖZETÖge Çultu Kantaroğlu, Enfeksiyöz mononükleoz: 44 vakanın retrospektifanalizi, HÜ Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Tezi. Ankara,2006Amaç: Çocukluk çağında görülen enfeksiyöz mononükleoz (EMN) hastalarınındemografik, klinik, laboratuvar özellikleri ve prognozlarının incelenmesi amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk HastanesiEnfeksiyon Hastalıkları Polikliniği'nde Ocak 2000-Haziran 2006 döneminde EMNtanısı alan 44 vakanın başvuru yakınmaları, klinik ve laboratuvar bulguları, varsauygulanan tedavi ve takipleri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya klinik bulgularıile EMN düşünülen ve tanıları serolojik testlerle kanıtlanmış çocuklar alındı.Bulgular: Erkek / kız oranı 1.6 olarak saptandı; EMN'nin cinsiyete göre farklı birdağılımı olmadığı görüldü (p=0.228). Hastaların ortalama yaşı 4.8 idi ve % 56.8'i beşyaş altındaydı. Başvuruların ilkbahar ve yazın yoğunlaştığı görüldü ancak hastalarınmevsimlere göre dağılımında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.131). En sık başvuruyakınması boyun veya boyundaki bezelerde şişlikti (% 68.1). Bunu ateş (% 43.1) veboğaz ağrısı (% 25) takip etti. En sık saptanan bulgular lenfadenopati (% 79.5),tonsillofarenjit (% 72.7), splenomegali (% 34) ve hepatomegaliydi (% 25). Lökositsayıları hastaların % 68.3'ünde normal, % 29.5'inde yüksek ve % 2.2'sinde düşüktü.Vakaların % 44.7'sinde lenfositoz, % 23.6'sında Downey hücresi ve % 11'indetrombositopeni tespit edildi. Hastaların % 61.9'unda alanin aminotransferaz, %90.4'ünde aspartat aminotransferaz ve % 6.2'sinde total bilirubin değerlerinin yüksekolduğu görüldü. Hastaların yakınmaları, klinik ve laboratuvar bulguları yaş gruplarınagöre değerlendirildi ve gruplar arası anlamlı farklar saptanmadı (p>0.05). Vakaların% 15.9'u hastaneye yatırılarak tetkik edildi. Hastalardan sadece birindekomplikasyon (hemofagositik sendrom) gelişti.Sonuç: Çocukların klinik bulgularında yaşa göre önemli bir değişiklik olmadığıbelirlendi. Hastaların önemli hematolojik parametrelerinin ve karaciğer fonksiyon testsonuçlarının yaş gruplarına göre değişmediği saptandı.
Özet (Çeviri)
2ABSTRACTÖge Çultu Kantaroğlu, Infectious Mononucleosis: Retrospective Analysis of44 Cases, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics.Ankara, 2006Aim: To evaluate the demographic features, clinical and laboratory findings andoutcome in childhood Infectious Mononucleosis (IM).Patients and Methods: Charts of 44 patients with IM diagnosed between January2000 and June 2006 were reviewed retrospectively for demographic features,referral complaints, clinical and laboratory findings, treatment modalities, follow-upperiod and outcomes. Patients with clinical findings and serologically proven IMwere included in the study.Results: Mean age at the time of diagnosis was 4.8 years and male / female ratiowas 1.61. 56.8 % of the patients were under 5 years old. No statistical significantseasonal variation in the frequency of IM was detected (p=0.131). The mostcommon referral complaints were swollen lymph nodes or swollen neck (68.1 %),followed by fever (43.1 %) and sore throat (25 %), respectively. Lymphadenopathy(79.5 %), tonsillopharyngitis (72.6 %), splenomegaly (34 %), and hepatomegaly (25%) were the most common physical examination findings. Leukocytosis wasdetected in 29.5 %, and leukopenia was detected in 2.2 % of the patients. Leukocytecount was normal in 68.3 % of the cases. Lymphocytosis (44.7 %), Downey cells onperipheral blood smear (23.6 %), and thrombocytopenia (11 %) were also detected.Elevated alanine aminotransferase (61.9 %), aspartate aminotransferase (90.4 %)levels were detected in patients who were investigated for these parameters.Referral complaints, clinical and laboratory findings were analyzed according to agegroups and no statistical significant age variation was detected (p>0.05). Thediagnosis was made possible after hospitalization in 15.9 % of the patients. Onlyone complication (hemophagocytic syndrome) was observed in only one patient.Conclusions: Clinical findings, major hematological parameters, and liver functiontests of the patients were found to be similar in different age groups.