Histeroskopinin anormal uterin kanama değerlendirmesindeki yeri
Role of hysteroscopy in the evaluation of patient with abnormal uterine bleeding
- Tez No: 194115
- Danışmanlar: PROF.DR. Z. SELÇUK TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Transvajinal ultrasonografi, Ofis Histeroskopi, Endometrial biopsi, Transvaginal ultrasonography, Office hysteroscopy, Endometrial sampling
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ivÖZETKart C., Histeroskopinin anormal uterin kanama değerlendirilmesindeki yeri.Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Tezi,Ankara, 2006. Anormal uterin kanaması olan kadınlarda endometrial patolojilerinsaptanmasında ofis histeroskopinin yerini belirlemek amaçlandı. Ocak 2004- Şubat 2005tarihleri arasında 40 yaş üzerinde anormal uterin kanama ile Hacettepe Üniversitesi TıpFakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Jinekoloji polikliniğine başvuranhastalar değerlendirildi. Tüm hastalara pelvik muayene, transvajinal ultrasonografi, ofishisteroskopi ve endometrial biopsi yapıldı. Transvajinal ultrasonografi ve ofis histeroskopibulguları endometrial biopsi tanıları ile karşılaştırıldı. Sensitivite, spesifite, PPD ve NPD'lerhesaplandı. Anormal uterin kanaması olan 80 premenopozal ve 20 postmenopozal toplam100 hasta değerlendirildi. Kombine histeroskopi ve histoloji ile 62 (%62) hastada normalendometrial histoloji, 23 (%23) hastada endometrial polip, 5 (%5) hastada submüköz myomve 10 (%10) hastada endometrial hiperplazi saptandı. 8 hastada endometrial biopsininatladığı ama ofis histeroskopinin saptadığı 7 polip ve 1 submüköz myom saptandı. Ofishisteroskopinin tüm endometrial patolojiler için sensitivitesi %76, spesifitesi %89 olarakbulundu. Polip ve submüköz myom gibi intrakaviter fokal lezyonlarda ofis histeroskopininsensitivitesi %85, spesifitesi %89 olarak bulundu. Histeroskopinin intrauterin kavitedekipolip ve submüköz myom gibi anormalliklerin saptanmasında tanısal doğruluğu transvajinalultrasonografiden daha üstün bulundu. Geleneksel transvajinal ultrasonografi ve endometrialbiopsi ile endometrial patolojilerin %40'ı saptanamaz. Endometrial patolojilerindeğerlendirilmesinde ofis histeroskopi ile endometrial biopsi birlikte yapıldıklarındaen yüksek tanısal değer elde edilmiş olur.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTKart C,. Role of hysteroscopy in the evaluation of patient with abnormal uterinebleeding. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Obstetrics andGynecology, Ankara, 2006. The objective is to find the role of hysteroscopy in theevaluation of patient with abnormal uterine bleeding. In the period from january 2004 tofebruary 2005 women over forty years old who were referred for abnormal uterine bleedingto Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology,gynecology outpatient clinic were evaluated. All patients underwent pelvic examinationtransvaginal ultrasonography, office hysteroscopy and endometrial sampling through suctioncurettage. The findings at transvaginal ultrasonography and office hysteroscopy werecompared with the findings of endometrial sampling and all findings were compared with thefindings of combined hysteroscopy and hystology. Sensitivity, specificity, PPV and NPVwere calculated. Totally 100 women; 80 premenopausal and 20 postmenopausal withabnormal uterine bleeding were evaluated. Combined hysteroscopical and hystologicalexamination revealed normal endometrial hystology in 62 ( %62) patients, endometrial polypin 23 (%23) patients, submucous myom in 5 (%5) patients and endometrial hyperplasia in 10(%8) patients. In 8 patients, hysteroscopy detected 7 polyps and 1 submucous myom, whichcurettage failed to detect. The sensitivity and specificitiy of office hysteroscopy for allendometrial pathologies was %76 and %89, respectively. The sensitivity and specificitiy ofoffice hysteroscopy for focal lesion as polyp or submucous myom were %90 and %100,respectively. The diagnostic accuracy of office hysteroscopy for focal lesion as polyp orsubmucous myom is higher than the accuracy of transvaginal ultrasonography. Combinedtransvaginal ultrasonography and endometrial sampling failed to detect %40 of endometrialpathology. In the evaluation of endometrial pathology combined office hysteroscopy andendometrial sampling has the best diagnostic accurate.