Hastaneye yatış gerektiren epstein-barrvirüs enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of epstein-barr virus infections requesting hospitalization
- Tez No: 832531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NUR ÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: AteĢ, çocuk, enfeksiyoz mononükleoz, Epstein-Barr Virus, lenfadenopati, Fever, child, infectious mononucleosis, Epstein-Barr Virus, lymphadenopathy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç Epstein-Barr virüsü (EBV) tüm dünyada yaygındır. Enfeksiyöz mononükleoz (EM) çoğunlukla ergenlerde ve yetiĢkinlerde görülür. Küçük çocuklarda ve bebeklerde nadir görülse de farklı prezentasyonlar olabilir. Bu çalıĢmada akut EBV enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılan çocukların yaĢ gruplarına göre klinik, laboratuvar ve radyolojik özelliklerini belirlemeye çalıĢtık. Gereç ve Yöntem ÇalıĢmamıza Ocak 2015 ve Aralık 2022 arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde yatan, 1 ay-18 yaĢ arası, akut EBV enfeksiyonu için serolojik kriterleri (viral kapsid antijen immünoglobulin M pozitif) karĢılayan hastalar dahil edildi. Hastalar 20 mm idi. Abdominal USG'de hepatomegali, splenomegali ve batın içi serbest sıvı varlığı ≥5 yaĢ grupta istatistiksel anlamlı olarak fazla bulundu (sırasıyla p=0,003, p=0,022, p=0,004). Hastaların ortalama yatıĢ süresi 6±2,5 gün (aralık; 1-15 gün) idi. Sonuç Bu çalıĢmada EBV iliĢkili EM'nin özellikle ≤7 yaĢ çocuklarda daha fazla görüldüğü, ≥5 yaĢ grupta ateĢ, hepatosplenomegali, batın içi sıvı ve trombositopeninin daha sık olarak görüldüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim Epstein-Barr virus (EBV) is common all over the world. Infectious mononucleosis (EM) occurs mostly in adolescents and adults. Although it is rare in young children and infants, different presentations may occur. In this study, we tried to determine the clinical, laboratory and radiological characteristics of children hospitalized for acute EBV infection according to age groups. Materials and Methods Patients between the ages of 1 month and 18 years who met the serologic criteria for acute EBV infection (viral capsid antigen immunoglobulin M positive) and who were hospitalized in the Pediatric Infectious Diseases Service of Dr. Sami Ulus Maternity and Child Health and Diseases Hospital between January 2015 and December 2022 were included in our study. Patients were divided into two groups as 20 mm in 70 (93.3%) of the patients who underwent neck USG. The presence of hepatomegaly, splenomegaly and intra-abdominal free fluid on abdominal USG was statistically significantly higher in patients aged ≥5 years (p=0.003, p=0.022, p=0.004, respectively). The mean duration of hospitalization was 6±2.5 days (range; 1-15 days) Conclusion In this study, it was found that EBV-associated EM was more common in children aged ≤7 years, while fever, hepatosplenomegaly, intra-abdominal fluid and thrombocytopenia were more common in the group aged ≥5 years.