Suçiceği enfeksiyonu geçiren çocuklarda natural killer hücre sayısı ve aktivitesi, perforin ekspresyonu, Fas, çözünebilir Fas ligand düzeyleri
Natural killer cell number and activity, perforin expression, Fas, sFas ligand levels in varicella infected children
  1. Tez No: 194120
  2. Yazar: NURŞAT ERDEMLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYTEMİZ GÜRGEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Suçiçeği, NK sayısı, NK aktivitesi, perforin ekspresyonu, Fas, sFas Ligand, varicella, NK number, NK activity, perforin expression, sFas Ligand
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ivÖZETERDEMLİ, Nurşat., Suçiçeği enfeksiyonu geçiren çocuklarda ?Natural Killer?hücre sayısı ve aktivitesi, perforin ekspresyonu, Fas, sFas Ligand düzeyleri,Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AnabilimDalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2006Bu çalışmadaki amacımız, suçiçeği enfeksiyonu geçiren sağlıklı çocukların tam kansayımı, ?Natural Killer? (NK) sayısı, NK aktivitesi, perforin ekspresyonu, Fas ve FasLigand düzeylerindeki olası değişiklikleri göstermektir. Çalışmaya altta yatanherhangi bir hastalığı olmayan, suçiçeği tanısı almış, döküntünün ilk üç günündeolan, 1-16 yaş arasında 40 hasta dahil edildi. Bu hastaların tanı anında (0. gün) veiyileştiklerinde (15. gün) tam kan sayımlarına, periferik kan yaymalarına, karaciğerfonksiyon testlerine, NK sayılarına, NK aktivitelerine, perforin ekspresyonlarına, Fas- ?soluble? Fas Ligand (sFas L) düzeylerine bakıldı. Ayrıca altta yatan herhangi birhastalığı olmayan ve akut enfeksiyon geçirmeyen hastalardan da kontrol grubuoluşturuldu ve aynı parametrelere bakıldı. Hastaların 0. gün bakılan hemoglobindüzeyleri, beyaz küre ve trombosit sayıları, periferik kan yaymasındaki lenfositoranlarının 15. günkü değerlere göre düşük olması suçiçeğinin kemik iliğinibaskılayıcı etkisi olduğunu düşündürmektedir. Hastaların, 0. gün bakılan NK sayıları,NK aktiviteleri, perforin ekspresyon düzeylerinin 15. günkü değerlere göre düşükolduğu gösterildi. Sıfırıncı gün NK sayısı ile perforin ekspresyonu arasında, pozitifkorelasyon olduğu saptandı (r= 0.76, p= 0.000). Fas ve sFas Ligand düzeyleri ise 0.gün, 15. güne göre daha yüksek gözlendi. Bu sonuçlar suçiçeği enfeksiyonununerken evresinde perforin aracılıklı yolak yanında, Fas-Fas L yolağının da virüsleenfekte hedef hücre apoptozisinde aktif olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak;hastalarımızın suçiçeği enfeksiyonunun akut döneminde hemoglobin düzeyi, beyazküre ve trombosit sayısı, NK sayısı, NK aktivitesi, perforin ekspresyon düzeyleriningeçici olarak azaldığı; Fas ve sFas Ligand düzeylerinin ise geçici olarak arttığı vesonra kontrol grubu ile aynı düzeylere geldiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTERDEMLI, Nursat., Natural Killer cell number and activity, perforinexpression, Fas, sFas Ligand levels in varicella infected children, HacettepeUniversity Schooş of Medicine, Department of Pediatrics, thesis of pediatrics,Ankara 2006By means of this study, it is purposed to evaluate the alteration of complete bloodcount, NK number, NK activity, perforin expression, Fas and Fas Ligand level inimmuncompenent children with varicella infection. Forthy varicella infected patients,diagnosed in the first three days of rash who were aged between 1-16 years with nounderlying disease, were included in the study. The complete blood count, peripheralblood smear, liver function test, NK number, NK activity, perforin expression, Fasand soluble Fas Ligand (sFas L) levels were studied on admission day and afterrecovery (15th day). Furthermore, immuncompenent patients without any infectionconstituted the control group and identical parameters were studied. Hemoglobinlevel, white blood cell and platelet count, absolute lymphocyte count which werestudied on the first day were lower than the values which were studied on the 15thday. The decrease of hemoglobin level, white blood cell and platelet count directedus to think that varicella suppresses the bone marrow. NK number, NK activity andperforin expression levels which were studied on the first day were lower than thevalues which were studied on the 15th day. Positive correlation of NK number withperforin expression was found on the first day. Fas and sFas L level which werestudied on the first day were higher than the values which were studied on the 15thday. These results indicated that not only perforin-mediated pathway but also Fas-Fas L pathway is active on apoptosis of virus infected cell at early phase of varicellainfection. As a conclusion, we found that hemoglobin level, white blood cell andplatelet count, NK number, NK activity, perforin expression levels temporarilydecreased and Fas, sFas L levels temporarily increased on acute phase of varicellainfection. After recovery, it was observed that all values got back to control grouplevels.