İnfertil hastalarda histerosalpingografinin tanıda değerliliğinin laparoskopik ve histeroskopik bulgularla karşılaştırılması
Comparison of laparoscopic and hysteroscopic findings of hysterosalpingography in infertile patients
  1. Tez No: 324385
  2. Yazar: MURADİYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, tubal faktör, uterin faktör, Histerosalpingografi, Infertility, tubal factor, uterin factor, hysterosalpingography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
İnfertil Hastalarda Histerosalpingografinin Laparoskopik ve Histeroskopik Bulgularla KarşılaştırılmasıAmaç: İnfertil hastalarda HSG'nin doğruluğunun laparoskopi ve histeroskopi bulguları ile karşılaştırmakMetod: 2008 Eylül- 2011 Ağustos tarihleri arasında kliniğimize başvuran, primer infertil veya sekonder infertil tanısı almış HSG, Laparoskopi ve Histeroskopi yapılmış 106 olgu retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda HSG bulgularına göre % 27,35 tubal, %27,35 olguda uterin patoloji saptandı. Laparoskopide %25,47 endometriosis, %18,86 tubal, %19,81 ovarian, %10,37 uterin patoloji saptandı. Tubal patolojilerde laparoskopi baz alınarak HSG'nin sensitivitesi %85, spesifitesi %65, pozitif prediktivitesi %88,31 ve negatif prediktivitesi %58,62 olarak hesaplanmıştır. HSG normal yorumlanan %29,8 olguda adezyon, %9 olguda endometriosis, %16,9 olguda mikst patoloji olmak üzere %55,8 olguda tuboperitoneal hastalık tespit edilmiştir. HSG, histeroskopi ile karşılaştırıldığında uterin patolojilerdeki sensitivitesi %94,91, spesifitesi %53,31, pozitif prediktivitesi %72,72, negatif prediktivitesi %89,65 olarak hesaplanmıştır.Sonuç: HSG uzun yıllardır güvenle kullanılan faydalı, ekonomik temel bir yöntem olmakla birlikte Laparoskopi ve Histeroskopi, infertilite araştırmasında tubal, uterin ve pelvik faktörlerde HSG'den daha değerlidir. Bu yöntemler birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF LAPAROSCOPIC AND HYSTEROSCOPIC FINDINGS OF HYSTEROSALPINGOGRAPHY IN INFERTILE PATIENTSObjective: The accuracy of HSG in infertile patients compared with the findings of laparoscopy and hysteroscopyMethods: Between August 2008 ? September 2011 in our clinic, who were diagnosed with primary infertility or seconary infertility, HSG, Laparoscopy and Hysteroscopy were evaluated retrospectively in 106 patients.Results: In our study compared to findings of HSG; tubal pathology was 27.35%, uterine pathology was 27.35%. In laparoscopy, endometriosis 25.47%, tubal 18.86%, ovarian 19.81%, 10.37% of uterine pathology. On the basis of laparoscopy, the sensitivity of of HSG was 85%, specificity 65%, positive predictivity 88,31% and the negative predictivity 58.62%, respectively; on the tubal pathologies. Patients with normal HSG adhesion 29.8%, 9% of endometriosis patients, 55.8% to 16.9% of pathology cases mixt tuboperitoneal disease cases were identified. When HSG compared to the hysteroscopy; sensitivity of uterin pathologies is %94.91; specificity is %53,31; positive predictive value is %72.72, negative predictive value is %89,65 calculated.Conclusion: HSG is used safely for many years a useful, economical, although a method based on Laparoscopy and Hysteroscopy, in the infertility research, on the tubal, uterine and pelvic factors is more valuable than HSG. These methods are complementary, not alternative to the other.