İntra uterin inseminasyon yapılacak açıklanamayan infertilite tanılı hastalarda diagnostik ofis histeroskopinin gebelik sonuçlarına etkisi
The effect of diagnosti̇c office H/S on pregnancy outcomes in patients with diagnosis unexplained infertility for intrauterin insemination
  1. Tez No: 644176
  2. Yazar: SEVDE NUR MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis H/S, İnfertilite, Açıklanamayan infertilite, Operatif histeroskopi, Office H / S, Infertility, Unexplained infertility, Operative hysteroscopy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: İnfertilite; genel popülasyonun %10-15 ini etkileyen önemli bir sorundur. İnfertilitenin birçok farklı sebebi mecuttur, fakat kapsamlı değerlendirmelere rağmen infertilite sebebi bulunamayan %10-30 luk bir hasta grubu vardır. Açıklanamayan infertilite tanılı hastaların bir kısmında henüz tanısı koyulamamış uterin patolojiler olabileceği, endometrial reseptivite ya da tubal geçişin göreceli olarak azalmış olabileceği üzerinde de durulmaktadır. Bizim çalışmamızın amacı IUI tedavisi uygulanacak açıklanamayan infertilite tanılı hastalarda, siklus başında yapılacak ofis histeroskopinin gebelik sonuçlarına etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2019- Nisan 2020 tarihleri arasında, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite bölümüne başvuran, açıklanamayan infertilite tanısı alarak intra uterin inseminasyon planlanan 91 hasta dahil edilerek prospektif olarak yürütüldü. Açıklanmayan infertilite tanılı hastaların 41 ine, IUI uygulanacak siklusun başında ofis H/S uygulandı (çalışma grubu, Grup 1), 50 hastaya ise ofis H/S uygulanmadan siklus başlandı ve kontrol grubu (Grup 2) olarak adandırıldı. Her iki grubun; biyokimyasal gebelik, implantasyon, klinik gebelik ve canlı doğum oranları karşılaştırıldı. Bulgular: İki grup arasında biyokimyasal gebelik (sırasıyla %15,4 ,%14 (p:0,854)) implantasyon oranı (sırasıyla %12,8, %14 (p: 0,872)) klinik gebelik (sırasıyla %12,8, %14 (p: 0,872)) ve canlı doğum (sırasıyla %10,3, %10 p:1)) açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yalnızca BMI çalışma grubunda istatiksel olarak anlamlılık seviyesinde yüksek bulunmuş, fakat p değeri 0,05 hesaplandığından çok güvenilir olarak değerlendirilmemiştir. Sonuç: Transvajinal ultrason bulguları olmayan asemptomatik infertil hastalarda IUI siklusu öncesinde ofis H/S yapılmasının gebelik sonuçlarına olumlu etkisi bulunamamıştır. Fakat histeroskopik olarak patoloji bulunup düzeltilen hastalarda gebelik sonuçlarının arttığına dair çalışmalar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Infertility; It is an important problem affecting 10-15% of the general population. There are many different causes of infertility, but there is a group of 10-30% of patients whose cause of infertility cannot be found despite extensive evaluations. It is also emphasized that some patients with a diagnosis of unexplained infertility may have undiagnosed uterine pathologies, and that endometrial receptivity or tubal transmission may have decreased relatively. The aim of our study is to investigate the effect of office hysteroscopy at the beginning of the cycle on pregnancy outcomes in patients with unexplained infertility who will be treated with IUI. Materials and Methods: This study was carried out prospectively by including 91 patients who were admitted to the Department of Reproductive Endocrinology and Infertility at Bursa Uludag University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between January 2019 and April 2020, and who were diagnosed with unexplained infertility and planned for intra-uterine insemination. In 41 of the patients with undisclosed infertility, office H / S was applied at the beginning of the IUI cycle (study group), 50 patients started the cycle without the application of office H / S and were assigned as a control group. Both groups; biochemical pregnancy, implantation, clinical pregnancy and live birth rates were compared. Results: Biochemical pregnancy between the two groups (15.4%, 14% (p: 0.854), respectively) implantation rate (12.8%, 14% (p: 0.872), respectively) clinical pregnancy (12.8%, 14%, respectively) (p: 0.872)) and live birth (10.3%, 10% p: 1, respectively)). Only the BMI was found to be statistically significant in the study group, but it was not considered very reliable since the p value was calculated as 0.05. Conclusion: In asymptomatic infertile patients without transvaginal ultrasound findings, no positive effect of office H / S on pregnancy outcomes before IUI cycle was found. However, there are studies showing that pregnancy outcomes increase in patients with hysteroscopic pathology and correction.