Mediopatellar plika sendromunun artroskopik tedavisi
  1. Tez No: 194170
  2. Yazar: ÖKKEŞ BİLAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Mediopatellar plika, kıkırdak dejenerasyonu, plikaeksizyonu, artroskopi, Mediopatellar plica, chondral degeneration, plica excision, arthroscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Diz artroskopisi esnasında saptanan mediopatellar plikaya bağlı olarakgelişen kıkırdak patolojilerin saptanmasıdır. Ayrıca saptanan bulgular eşliğindetiplere göre günümüzde hala tartışmalı olan tedavi yaklaşımına katkıda bulunmaktır.Hastalar ve Yöntem: Herhangi bir nedenle diz artroskopisi yapılan 329hastada mediopatellar plika saptanan 116 hasta değerlendirildi. Kontrole gelen 76hasta çalışmaya alındı. Hastaların dizinde medial femoral kondilde ve patella medialkutbunda kıkırdak dejenerasyonu olup olmadığına bakıldı. Dejenerasyon olanhastaların mediopatellar plikaları subtotal eksize edildi. Hastalar post operatif altıncıhafta ve altıncı ayda kontrole çağrıldı. Şikayetleri sorgulandı, lokal diz muayeneleriyapıldı, WOMAC skorları değerlendirildi.Bulgular: Artroskopi yapılan hastalarda Dandy sınıflamasına göre; 213(%64.74) tip A, 25 (%7.59)tip B,19 (%5.77) tip C, 46 (%13.98) tip D, yedi (%2.17)tip E, beş (%1.51) tip F, bir (%0.30) tip G, 13 (%3.95) tip H plika olarak tespit edildi.Toplam 73 (%96.05) hastada medial femoral kondilde, 74 (%97.36) hastada patellamedial kutbunda yüksek oranda kıkırdak dejenerasyonu tespit edildi. Mediopatellarplika eksizyonu yapılan hastalarda, post operatif 1. kontrolde 67 (%88.1) mükemmel,yedi (%9.2) iyi, iki (%2.7) orta sonuç görüldü. Post operatif 2. kontrolde 72 (%94.7)mükemmel, iki (%2.7) iyi, iki (%2.7) orta sonuç görüldü.Sonuç: Bu çalışmada mediopatellar plikanın diz ekleminde medial femoralkondil ve patella medial kutbunda yüksek oranda kıkırdak dejenerasyonu meydanagetirdiği saptanmıştır. Subtotal plika eksizyonu mediopatellar plika tedavisindeuygulanabilir bir cerrahi yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Background: Evaluate the chondral changes developed because ofmediopatellar plica during the knee arthroscopy, which is performed for any reason.Additionally, we aimed to manipulate the treatment prosedure which is not clear.Methods: We evaluated 116 patients with the diagnose of mediopatellar plicaamong 329 patients to whom knee arthroscopy performed for any reeason.Seventysix patients who came for the follow up were taken to the study. The medialpole of patella and the medial femoral condyle is evaluated for chondraldegeneration. The degeneration diagnosed patients underwent subtotal mediopatellarplica excision surgery. All the patients returned for a clinical follow up examinationat the sixth weeks and sixth months. with knee examination WOMAC questionairewas scored.Results: During the knee arthroscopy mediopatellar plicaes were classifiedaccording to Dandy classification. We eveluated 213 type A, 25 type B, 19 type C,46 type D, seven type E, five type F, one type G, 13 type H plicaes. Seventysixpatients who underwent arthroscopic surgery, 73(%96.7) of the patients wereidentified medial femoral condyle degeneration and 74 (%97.36) of the patientsidentified degeneration at the medial pole of patella. Follow up examination 67(%88.1) excellent, seven (%9.2) good, two (%2.7) moderate results were noted.Conclusions: Mediopatellar pilica causes medial femoral condyle and patellarmedial pole degeneration at high rates. Subtotaly excision of plicae in the treatmentof mediopatellar plicae syndrome is an acceptable method.