10-12 yaş grubu yüzücülerde farklı çıkış tekniklerinin kopma süresi üzerine etkisi.
The effects of usıng different type of starts on take off at the age 10-12.
- Tez No: 194171
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET BOZDOĞAN, Y.DOÇ.DR. GAZANFER KEMAL GÜL, Y.DOÇ.DR. NALAN SUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Swiming, different type of starts, the take off time
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yelda ADIYAMAN10-12 YAŞ GRUBU YÜZÜCÜLERDE FARKLI ÇIKIŞTEKNİKLERİNİN KOPMA SÜRESİ ÜZERİNE ETKİSİÖzetBu çalışmanın amacı; 10-12 yaş gurubu kız-erkek yüzücülerin farklı çıkıştekniklerinin kopma (ayrılma) süresi üzerine etkisini araştırmak ve sporcunun en iyi çıkışyaptığı tekniği belirleyerek bu tekniği kullanmasını hedefleyen bir çalışmadır.Araştırmanın evrenini Akademi Spor Kulübünde yüzen, antrenman yaşları3-5 (3,13±0,50), boyları 133-170(146,90±10,87) kiloları 34-70 (45,93±9,94) olan, 19'u erkek,11'kız 30 sporcu teşkil etmektedir. Sporcuların dominant ayakları tespit edilmiştir. Yüzücüler,sağ ayakları önde (track), sol ayakları önde (track) ve iki ayakları yan yana (grab) olacakşekilde her teknikle üç tane çıkış yapmışlardır.Araştırmada, tanımlayıcı istatistikler için descriptives, frequencies ve 0,5 anlamlılıkdüzeyinde kopma süreleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek için Pearson Korelasyon tekniği,gruplar arasındaki farklılık için One Way Anova, Kruskal Wallis testleriuygulanmıştır.Kullanılan anketlerin analizi Windows SPSS 11.5 paket programıylayapılmıştır.Sonuç olarak, GS ve TS çıkış tekniklerinin sporcunun ve antrenörün tercihine bağlıolduğunu, yapılan bazı çalışmalar GS, bazı çalışmalar TS en iyi çıkış zamanına sahipolduğunu ölçerken, araştırmaların bir çoğu ise iki teknik arasında bir farklılık olmadığınıvurgular. Çalışmamız, GS'ın en iyi kopma süresinin yakalandığı zaman olarak ölçülmüştür.Sporcuların 15'i (%50) en iyi derecesini iki ayak yan yana, 6'sı (%20) en iyi derecesinidominant ayak önde iken, 9'u (%30) dominant ayak geride iken yapmıştır.Araştırma kapsamına giren bayan sporcuların 7'sinin (%63,6) dominant ayağı sağ,4'ünün (%36,4) dominant ayağı soldur. Erkek sporcuların 13'ünün (% 68,4) dominant ayağısağ, 6'sının (% 31,6) dominant ayağı sol olduğu saptanmıştır.Sporculardan 20'sinin (%66,7) dominant ayağı sağ, 10'unun (%33,3) solayaktır.Sağ ayak önde ve sol ayak önde çıkışlar arasında mükemmel pozitif bir korelasyonbulunurken sağ ayak ve sol ayak önde çıkış süreleri ile iki ayak yan yana çıkış kopmasüreleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır.Sağ ayağı dominant olan sporculardan 10'u en iyi derecesini iki ayağı yan yanaçıkışla yapmıştır. 6'sı ise dominant ayağı iken en iyi çıkışı yapmış, diğer 4'ü ise en iyi çıkışınıdominant ayağı önde iken yapmıştır.Dominant ayağı sol olan sporculardan 5'i en iyi derecesini iki ayak yan yana ikenyapmıştır.2'si ise, dominant ayağı önde iken en iyi çıkış derecesini yaparken diğer 3'ü, en iyiderecesini dominant ayağı geride iken yapmıştır.Erkek, kız ve tüm sporcuların farklı çıkış teknikleri arasında 0,05 düzeyindeanlamlı farklılık bulunamamıştır.Yaş, vücut ağırlığı, ve boya ilişkin değişkenler arasında anlamlı bir farklılıkbulunamamıştır.Yapılan son araştırmalar her iki çıkış tekniğinin de dünya şampiyonası veolimpiyatlarda kullanıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Yelda ADIYAMANTHE EFFECTS OF USING DIFFERENT TYPE OF STARTS ON TAKE OFF TIMEAT THE AGE OF 10-12ABSTRACTThe main aim of this study is to consider the take off time and find the best start tomaximizes the speed by using different type of starts. The experimentel group is AkademiSwimming Club?s swimmers at the age of 10 to 12.The experimentel group have been training for 3 years, 19 of them is male; 11 ofthem is female. The height and weight of the group have been noted down. The group used3 different starts: first their right leg was in the front, then their left leg was in the front and atlast their two legs were in the front.In this study, frequencies descriptives and pearson correlation technique at thesignificance level of 0.5 were used. Because of the differnceses between the groups it wasused One Way Anova, Kruskal Wallis Windows SPSS 11.5 programme was used.Conclusıon; There is no agreement between athletes, coaches or scientists as to whichis better a grab start or a track start. Analysis shows that racing start technique in swimmingremains very disputable among the coaches, competitors and researchers.In the investment group, the 7%(63,6) of the females are accustomed to use their rightfoot, the 4 % (36,4) of the females are accustomed to use their left foot. The 13% (68,4) of themales are accustomed to use their right foot, the 6% (31,6) of them are accustomed to usetheir left foot.. The 10% of the swimmers who are accustomed to use the right foot , are done theirbest score when two feet are abreast. %6 of them are done the best score when their rightfoot is in rear, %4 of them are done their best score when their right foot is in front.The 5% of the swimmers who are accustomed to use the left foot , are done theirbest score when two feet are abreast. %2 of them are done the best score when their left footis in front, %3 of them are done their best score when their left foot is in rear.The researches show that the only difference between male, female and for allswimmers is 0,05 when they use the different start technics.It can not be found any differences between the ages, the weight and the lenght.The researches show that both of the technics are used by the swimmers in theolimphic games and the world `s championships.