Uyku apne sendromlu ve sağlıklı bireylerin üst solunum yolu yapısal özelliklerinin araştırılması ve mandibular repositioner apareyi uygulanmasının bu değerler ile uyku apne sendromu üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of antomical characteristics of upper airway of obstructive sleep apnea patients and healthy adults and evaluation of the effects of a mandibular repositioner on anatomical characteristics and obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 194215
- Danışmanlar: PROF.DR. T. CİHAN AKÇABOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apne, Ağız içi aparey, Sefalometri, Apnea, Intraoral device, Cephalometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
TEZ KONUSU : Uyku Apne Sendromlu ve Sağlıklı Bireylerin Üst Solunum YoluYapısal Özelliklerinin Araştırılması ve Mandibular Repositioner ApareyiUygulanmasının Bu Değerler ile Uyku Apne Sendromu Üzerine EtkisininİncelenmesiÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI : Dr. Nesrin ÖZGÜRTEZ DANIŞMANININ ADI ve SOYADI : Prof. Dr. T. Cihan AKÇABOYANABİLİM DALI : Protetik Diş Tedavisi ADYILI : 2007STATÜSÜ : DoktoraÖZETUykuda solunum bozukluğu önemli bir halk sağlığıproblemidir. Bu grup hastalıkların çoğunluğunu ise obstrüktif uykuapne sendromu oluşturmaktadır. Araştırmada uyku apne sendromugösteren hastaların ve normal bireylerin üst solunum yolu anatomisisefalometrik açıdan değerlendirilmiş, farklılıkları araştırılmış, uykuapne tedavisinde kullanılan mandibular repositioner apareyinin üstsolunum yolu anatomik yapıları üzerine etkileri ve uyku apnesendromu tedavisindeki etkinliği araştırılmıştır. Araştırmanınsonucunda uygulanan mandibular repositioner apareyin AHİ ve Aİ'niciddi olarak düşürdüğü ve OSAS hastalarının tedavisinde %77,8 gibiçok yüksek bir oranda yararlı olduğu bulunmuştur. MandibularRepositioner apareyinin OSAS tanısı konmuş ve sağlıklı bireylerinüst hava yolları geometrisi üzerine etkisi anlamlı olaraksaptanamamıştır. OSAS'lı hastalarla sağlıklı bireylerin üst solunumyolları anatomisi arasında kesin bir korelasyon kurulamamıştır.
Özet (Çeviri)
TEZ KONUSU : Investigation of Anatomical Characteristics of Upper Airway ofObstructive Sleep Apnea Patients and Healthy Adults and Evaluation of theEffects of a Mandibular Repositioner on Anatomical Characteristics andObstructive Sleep Apnea Syndrome.ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI : Dr. Nesrin ÖZGÜRTEZ DANIŞMANININ ADI ve SOYADI : Prof. Dr. T. Cihan AKÇABOYANABİLİM DALI : Protetik Diş Tedavisi ADYILI : 2007STATÜSÜ : DoktoraSUMMARYSleep-Related Breathing Disorders are important healthproblem in public. Obstructive Sleep Apnea made up the majority ofthese disorders. In the study, the upper air way anatomy of OSASpatients and healthy adults were evaluated cephalometrically and thedifferences were investigated. The effects of the mandibulerrepositioner on the upper air way anatomy and efficiency on theOSAS treatment were investigated. As a conclusion of the study, themandibuler repositioner appliance was found to decrease the AHIand AI values and was also beneficial as a treatment choice in theOSAS patients as 77.8 %. Although the effect of the mandibulerrepositioner on the upper air way anatomy of OSAS patients andhealthy adults was found to be sufficient, the correlation betweenthem was not clearly established.