Hemşirelerin kemoterapiye bağlı gelişen oral mukozite ilişkin bilgilerinin saptanması
Determination of the level of knowledge of the nurses on chemotherapy induced oral mucositis
- Tez No: 194226
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİNÇ KUTLUTÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Oral Mukozit, Kemoterapi, Hemşirelik, Kanser, Ağız Bakımı, Oral Mucositis, Chemotherapy, Nursing, Cancer, Oral Care
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
TEZ KONUSU : Hemşirelerin Kemoterapiye Bağlı Gelişen OralMukozite lişkin Bilgilerinin SaptanmasıÖĞRENC N N ADI ve SOYADI : Gülbahar KÖROĞLUTEZ DANIŞMANININ ADI ve SOYADI: Yrd.Doç.Dr.Sevinç KUTLUTÜRKANANAB L M DALI : Hemşirelik ProgramıYILI : 2006STATÜSÜ : Yüksek Lisans TeziÖZETKöroğlu, G., Hemşirelerin Kemoterapiye Bağlı Gelişen Oral Mukozitelişkin Bilgilerinin Saptanması, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, HemşirelikProgramı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006Bu araştırma, hemşirelerin kemoterapiye bağlı gelişen oral mukoziteilişkin bilgilerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Ankara ili merkezindeki kamu hastanelerinintıbbi onkoloji, hematoloji klinikleri ve gündüz tedavi ünitelerinde çalışan, araştırmayıkabul eden 148 hemşire oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan soru formukullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Student T testi ve Varyans Analizi(Oneway ANOVA) kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; hemşirelerin mezun olduklarıokul, çalıştığı klinik ve çalışma süresi, daha önce tıbbi onkoloji, hematoloji klinikleri,gündüz tedavi ünitesinde çalışma durumu, oral mukozitle ilgili bilgi alma ve bu bilgikaynaklarından hizmet içi eğitim ve kongre-seminer-sempozyum şeklinde bilgi almadurumu, hastalarına eğitim verme durumlarına göre bilgi puan ortalamaları arasındakifark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; kemoterapi alanhastalara bakım veren hemşirelere oral mukozit hakkında sürekli eğitimlerindüzenlenmesi, oral mukozit ile ilgili kongre, seminer ve sempozyumlara katılımınınsağlanması, oral mukozite ilişkin edinilen bilginin bakıma yönelik olabilmesini sağlamakamacıyla chek-list, broşür, kitapçık vb. araçlar kullanılarak çalışmanın daha genişpopülasyonda yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
TEZ KONUSU : Hemşirelerin Kemoterapiye Bağlı Gelişen OralMukozite lişkin Bilgilerinin SaptanmasıÖĞRENC N N ADI ve SOYADI : Gülbahar KÖROĞLUTEZ DANIŞMANININ ADI ve SOYADI: Yrd.Doç.Dr.Sevinç KUTLUTÜRKANANAB L M DALI : Hemşirelik ProgramıYILI : 2006STATÜSÜ : Yüksek Lisans TeziABSTRACTKöroğlu, G., Determination of the Level of Knowledge of the Nurses onChemotherapy Induced Oral Mucositis, Gazi University, Instıtute of Health Sciences,Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2006.This study has been carried out descriptively in order to determine thelevel of knowledge of the nurses on chemotherapy induced oral mucositis.Sample of the survey consisted of 148 nurses who accepted to participatein this research and who worked in medical oncology, hematology clinics and dailiytreatment units at state hospitals in Ankara.For data collection; a questionnaire prepared by the researcher and fordata analysis; Student T Test and Variance Analysis (Oneway ANOVA) were used.The results of the survey have shown that the school gratudated, the clinicworked, duration of the work in the same clinic, previous job experience on medicaloncology and hematology clinics and daily treatment units, education on oral mucositisthrough in job training, congress, seminars, symposiums and training the patients arestatistically significant on the score of the questionnaire.In line with the results of the study it was proposed that nurses of thepatients of the chemotherapy treatment should be permanently educated on oralmucositis and encouraged to participate in related congress, seminars, symposiums,further studies should cover a larger population through check-list, brochures andbooklets in order to use the knowledge in nursing care.