Adana ili yüreğir ilçesinde davranışsal risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of behavioral risk factors in yuregir district of Adana city
- Tez No: 194269
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yüreğir, davranışsal risk faktörleri, telefonla anket, bilgisayar destekli telefon görüşmesi, Yüreğir, behavioral risk factors, telephone interview, computer assisted telephone interviewing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETAdana İli Yüreğir İlçesinde Davranışsal Risk Faktörlerinin BelirlenmesiÇalışmamızda Adana İli Yüreğir İlçesinde 18 yaş ve üzeri yetişkinlerdeki sağlıklailişkili davranışsal risk faktörlerini araştırdık. Araştırma yöntemi olarak 'telefon ile anket'yöntemini kullandık. Örneklem seçimini, Yüreğir İlçesindeki tüm sabit telefon numaralarıarasından 'küme örneklem' metodu ile yaptık. Çalışmamızda kullandığımız anket formunu,Amerika Birleşik Devletleri'ndeki“Davranışsal Risk Faktörleri Araştırma Sistemi”ne(Behavioral Risk Factor Surveillance System: BRFSS) ilişkin özellikle telefon ileuygulanmak üzere yapılandırılmış anketten modifiye ederek hazırladık. Görüşmeler sırasındaanket sorularını yöneltme ve verileri toplama sırasında 'CATI sistemi' (CATI = ComputerAssisted Telephone Interviewing = Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) kullandık. Gerekörneklem seçimi gerekse verilerin toplanması aşamalarında kullandığımız CATI sistemini“Uysal WebQ 1.0”anket yönetim yazılımı ile yürüttük. Görüşmelerimizi ÇukurovaÜniversitesi Telefon ve İnternet ile Saha Araştırmaları Merkezi'nde(TİSAM) gerçekleştirdik.Çalışmamızda toplam 682 kişiyle başarılı görüşme yaptık.Çalışmamıza katılanların %71,3'ü 18-44 yaş arasındaydı. Yaş ortalaması 37,67±11,62olarak bulundu. Düzenli fizik egzersiz yapanların oranı %10,6 bulundu. Örneklemin sigaraiçme prevalansı %31,7 olarak bulundu. Alkol kullanma prevalansı erkeklerde %29 vekadınlarda %0 bulundu. Astım hastası olduğunu ifade edenlerin oranı %5,6 olarakbulunurken, diabet hastası olduğunu ifade edenlerin oranı %6,3'dir. Diş çürüğü nedeniyle birveya daha fazla dişini kaybettiğini ifade edenlerin oranı %57,8 bulundu.Çalışmamızda bulduğumuz sonuçlar daha önce bu konularda yapılmış olançalışmaların sonuçları ile uyumludur. Çalışmamız göstermiştir ki; geniş bir coğrafyada fazlasayıda kişiye ulaşılması planlanan saha araştırmalarında telefonla görüşme yönteminikullanmak, maliyet ve zaman kazancı yanında elde edilen verilerin güvenirliği açısından dauygun bir dizayn olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDetermination of Beavioral Risk Factors in Yuregir District of Adana CityIn this study we researched health related behavioral risk factors in 18 years old andabove adults living in Yuregir district of Adana city. We used 'telephone interview' method asa research tool. We determined our sample from the household telephones in Yuregir districtby 'stratified random sampling'. The questionnaire that we used in our study was modifiedfrom the questionnaire especially designed to conduct by telephone interview which is used inUnited States during 'Behavioral Risk Factor Surveillance System' research. During theinterviews we used CATI system (CATI = Computer Assisted Telephone Interviewing) whileasking the questions and recording the data. The CATI system that we used during samplingand collecting the data was based on“Uysal WebQ 1.0”software. The interviews weconducted in 'Telephone and Internet Research Center of Cukurova University' and werecompleted in 682 persons succesfully.71,3% of the sample were between 18-44 years old. Mean age was 37,67±11,62.10,6% of the people were doing regular physical acitivity. The smoking prevalance was foundas 31,7%. Alcohol consumption prevalance was 29% in men and 0% in women. 5,6% of theresponders mentioned that they had asthma diagnosis, and 6,3% of the responders answeredthat they were diabetic. 57,8% of the sample have answered that they lost one or more of theirteeth because of tooth decay.The results of our study were similar with those which have been done previously. Ourstudy showed that in the field studies which were designed to conduct on a large area and toreach large number of people telephone interview method have not only advantages for costand time but also provide reliable data as well.