Adana ili seyhan ilçesinde davranışsal risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of behavioral risk factors in seyhan district of Adana city
- Tez No: 194270
- Danışmanlar: PROF.DR. NAFİZ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Seyhan, davranışsal risk faktörleri, telefonla anket, bilgisayar destekli telefon görüşmesi, Seyhan, behavioral risk factors, telephone interview, computer assisted telephone interviewing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZETAdana İli Seyhan İlçesi'nde Davranışsal Risk Faktörlerinin BelirlenmesiÇalışmamızda Adana İli Seyhan İlçesinde sağlıkla ilişkili davranışsal riskfaktörlerini araştırdık. Araştırma yöntemi olarak 'telefon ile anket' yöntemini kullandık.Örneklem seçimini, Seyhan İlçesindeki tüm sabit telefon numaraları arasından 'kümeörneklem' metodu ile yaptık. Çalışmamızda kullandığımız anket formunu, AmerikaBirleşik Devletleri'ndeki“Davranışsal Risk Faktörleri Araştırma Sistemi”ne (BehavioralRisk Factor Surveillance System: BRFSS) ilişkin özellikle telefon ile uygulanmak üzereyapılandırılmış anketten modifiye ederek hazırladık. Görüşmeler sırasında anketsorularını yöneltme ve verileri toplama sırasında“Bilgisayar Destekli TelefonGörüşmesi”sistemi (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi: Computer AssistedTelephone Interviewing, CATI) kullandık. Gerek örneklem seçimi gerekse verilerintoplanması aşamalarında kullandığımız Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesisistemini“Uysal WebQ 1.0”anket yönetim yazılımı ile yürüttük. GörüşmelerimiziÇukurova Üniversitesi Telefon ve İnternet ile Saha Araştırmaları Merkezi'nde(TİSAM)gerçekleştirdik. Çalışmamızda toplam 1181 kişiyle başarılı görüşme yaptık.Çalışmamıza katılanların %74,8'i 18-44 yaş arasındaydı. Yaş ortalaması38,26±12,64 olarak bulundu. Düzenli fizik egzersiz yapanların oranı %33,8 bulundu.Örneklemin sigara içme prevalansı %30,4 olarak bulundu. Alkol kullanma prevalansıerkeklerde %36,5 ve kadınlarda %7 bulundu. Astım hastası olduğunu ifade edenlerinoranı %3,7 olarak bulunurken, diabet hastası olduğunu ifade edenlerin oranı %4,7'dir.Diş çürüğü nedeniyle bir veya daha fazla dişini kaybettiğini ifade edenlerin oranı %48bulundu.Çalışmamızda bulduğumuz sonuçlar daha önce bu konularda yapılmış olançalışmaların sonuçları ile uyumludur. Çalışmamız göstermiştir ki; geniş bir coğrafyadafazla sayıda kişiye ulaşılması planlanan saha araştırmalarında telefonla görüşmeyöntemini kullanmak maliyet ve zaman kazancı yanında elde edilen verileringüvenirliği açısından da uygun bir dizayn olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDetermination of Behavioral Risk Factors in Seyhan District of Adana CityIn this study we searched health related behavioral risk factors in Seyhan districtof Adana city. We used 'telephone interview' as the research method. We determinedour sample from the home telephones in Seyhan district by“cluster sampling”. Thequestionnaire that we used in our study was modified from the questionnaire especiallydesigned to conduct by telephone interview which is used in United States during“Behavioral Risk Factor Surveillance System”research. During the interviews we used“Computer Assisted Telephone Interviewing”system (CATI system) while asking thequestions and recording the data. The Computer Assisted Telephone Interviewingsystem that we used during sampling and collecting the data was based on“UysalWebQ 1.0”software. The interviews were conducted in“Telephone and InternetResearch Center of Cukurova University”and were completed in 1181 personssuccesfully.74.8% of the sample were between 18-44 years old. Mean age was 38.26±12.64.33.8% of the people were doing regular physical acitivity. The smoking prevalance wasfound as 30.4%. Alcohol consumption prevalance was 36.5% in men and 7% in women.3.7% of the responders mentioned that they had asthma diagnosis, and 4.7% of theresponders answered that they were diabetic. 48% of the sample have answered thatthey lost one or more of their teeth because of tooth decay.The results of our study were similar with those which have been donepreviously. Our study showed that in the field studies which were designed to conducton a large area and to reach large number of people, telephone interview method has notonly advantages for cost and time but also provides reliable data as well.