Yaş, cinsiyet ve menstruel siklus evrelerine göre insan serumen lipid kompozisyonunun yüksek performans ince tabaka kromatografisi ile arasşırılması
Investigation of age, sex and menstruel stage variation in cerumen lipid composition by high performance thin layer chromatography
  1. Tez No: 194273
  2. Yazar: MUZAFFER KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUN GÜLDÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek performans ince tabaka kromatografisi, serumen, yağ bezi, lipid, High Performance Thin Layer Chromatography, cerumen, sebaceous gland, lipid
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Serumen, dış kulak yolu epitel döküntüsü ve kıllar ile birlikte, serüminöz ve yağbezlerinin sekresyonlarının kombine bir karışımıdır. Serumenin lipid içeriği, epidermisve yağ bezleri tarafından oluşturulmaktadır. nsan serumeninin lipid içeriği, esas olarakoluşturduğu koruyucu lipid tabaka ile dış kulak yolunun enfeksiyonlara karşıkorunmasında rol oynamaktadır. Yağ bezlerinin kontrolünde, başlıca endokrinmekanizmalar rol oynar. Adrojenler, yağ bezlerinin en iyi uyaranları olarakbilinmektedir. Nonendokrin mekanizmalar da mevcut olabilir.nsanlarda, yaş ve cinsiyete göre hormon düzeylerinde değişikliklerbildirilmiştir. Önceki çalışmalarda, yaşa ve cinsiyete göre serumenin total lipid ve totalprotein içeriğinin değişmediği belirtilmiştir. Bu konuda detaylı bilgilere ihtiyaçbulunmaktadır. Bu çalışmada, yüksek performans ince tabaka kromatografisi (HPTLC)ile yaş, cinsiyet ve menstruel siklus evrelerinde insan serumeninin lipid kompozisyondeğişiklikleri incelendi. Her iki cinsiyette de incelenen yaş grupları şöyledir: Grup 1: 1-10 yaş, grup 2: 11-18 yaş, grup 3: 19-40 yaş ve grup 4: 40 yaş üzeri. lave olarakmenstruel siklusun üç ayrı evresinden de serumen örnekleri alındı. Toplam 242 serumenörneği analiz edildi. Serumen örnekleri, dış kulak yolundan steril bir pamuk çubukyardımıyla alındı. Lipidler, hekzan/dietileter/astik asit (80/20/7, v/v/v) içerisindeekstrakte edilerek HPTLC plakalarına tatbik edildi. HPTLC plakaları, birdansitometrede taranarak miktar analizleri gerçekleştirildi.Her iki cinsiyetteki serumen örneklerinde, mum esterleri 1-10 yaş grubundadiğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Triaçilgliserol+serbest yağ asitlerive skualen düzeyleri, her iki cinsiyette de yaş ile birlikte artış gösterdi.Erkeklerde, 19-40 yaş grubunda serumenin skualen içeriği, aynı yaş grubundakikadınlara oranla anlamlı olarak yüksek iken, kolesterol içeriği düşük olarak belirlendi.Menstruel siklus evrelerinde, başlıca farklılıkların proliferatif evre ile luteal vemenstruel evreler arasında olduğu tespit edildi. 19-40 yaş arasındaki kadınların serumenörneklerinde, proliferatif evrede diğer evrelere oranla Triaçilgliserol+serbest yağ asitleridüzeyleri daha düşük, kolesterol düzeyleri daha yüksek olarak belirlendi.Sonuç olarak,serumenin lipid kompozisyonunun yaş, cinsiyet ve menstruel evrelerde değişikliklergösterdiği, başlıca farklılıkların 1-10 yaş grubu ile diğer yaş grupları arasında oluğuanlaşılmaktadır. Endokrin mekanizmaların serumenin lipid profilinin tayininde önemlirol oynayabileceği gözlenmektedir. Serumenin, enfeksiyona karşı koruyuculuk derecesi,lipid kompozisyonu ile bağlantılı olabilir.
Özet (Çeviri)
Cerumen is a mixture of desquamated keratinocytes and hair combined with thesecretions of both the ceruminous and the sebaceous glands of the external auditorycanal. Lipid content of the cerumen is derived from two sources, the epidermis and thesebaceous glands. The role of human cerumen is believed to protect the external earcanal against infection in which its lipid content plays an essential role through forminga protective lipid film. The endocrine mechanisms play a major role in sebaceous glandcontrol. Androgens are the best known stimulators of the sebaceous glands. Othernonendocrine mechanisms may also exist.Age and sex variation in various hormonal levels of humans are well-documented. However, previous studies indicate no age and sex-related changes in totallipid and protein content of cerumen, thus detailed information is lacking. To this end,in the current work age, sex and menstruel phase variation in human cerumen lipidcomposition was investigated by sequential, one dimensional High-Performance ThinLayer Chromatography. The following age groups of both sexes were investigated:Group I: Range 1-10 years, Group II: Range 11-18 years, Group III: Range 19-40 yearsand Group IV: over 40 years. Additionally, cerumens from three stages of menstruelcycle were also taken. Total of 242 cerumen samples were analysed. Cerumen samplesfor determination of lipid composition were collected from external ear canal with asterile cotton bud. The lipid was recovered by extraction into hexane/diethylether/aceticacid (80/20/7, v/v/v) and analysed by sequential, one dimensional high performance thinlayer chromatography. All high performance thin layer chromatography plates werescanned with a densitometer for the quantification of the lipids.Peak values for wax esters occured in cerumen samples from both sexes betweenthe ages 1-10. Triacylglycerol+free fatty acids and squalen content increased with age inboth sexes.Males aged 19-40 had a significantly greater percentage of cerumen lipidsqualen content than females from identical age group. However cholesterol contentwas found to be lower.In terms of menstruel cycle stages, the main difference was observed betweenproliferative and luteal or menstruel stages. Cerumen samples from females aged 19-40at proliferative stage of menstruel cycle had significantly lower triacylglycerol+freefatty acids content while percentage of cholesterol being higher than those at luteal ormenstruel stages.It was conclued that proportions of lipid constituents of cerumens varied withage in both sexes. Lipid composition of cerumen from the subjects aged 1-10 differedmarkedly from other age groups. Endocrine mechanisms appear to take an importantpart in the determination of the lipid profile of the cerumen. To what degree thecerumen can provide protection against infection might be related to its lipidconfiguration.