Bıldırcınlarda postnatal dönemde trakeya epitelinin kantitatif histomorfolojik gelişimi ve histokimyasal özellikleri.
The quantitative histomorphological development and histochemical properties of tracheal epithelium in quails (coturnix coturnix japonica) during post-hatching period
- Tez No: 194330
- Danışmanlar: PROF.DR. NARİN LİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Histokimya, Kantitatif histomorfoloji, Trakeya epiteli, Quail, Histochemistry, Quantitative histomorphology, Tracheal epithelium
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
BILDIRCINLARDA POSTNATAL DÖNEMDE TRAKEYA EPİTELİNİN KANTİTATİFHİSTOMORFOLOJİK GELİŞİMİ VE HİSTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİÖZETBu çalışmada, bıldırcınlarda trakeya epitelinin postnatal gelişiminin kantitatif histomorfolojikolarak, bu epitelin salgısı olan müsinlerin bileşimi ile lokalizasyonlarının ise histokimyasalolarak belirlenmesi ve bu bağlamda postnatal fonksiyonel değişime bağlı yapısalfarklılaşmanın ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada bir, 7, 14, 21, 28, 35, 42 ve 60günlük olmak üzere her bir yaş grubundan 10 adet ve toplam 80 adet sağlıklı erkek bıldırcınkullanılmıştır. Total olarak çıkarılan trakeya rutin histolojik işlemleri takiben bloklanmıştır.Trakeyanın genel yapısını belirlemek için Crossman'ın üçlü boyama yöntemi, bezlerdekimüsinlerin tipleri ve yerleşimleri için ise Best Carmin, PAS, PAS-diastaz, Alcian Blue(pH.2.5), Alcian Blue (pH.2.5)-PAS, Alcian Blue (pH.2.5)-Aldehyde Fuchsin,Phenylhyrazine-PAS boyama yöntemleri uygulanmıştır. İncelenen tüm yaş gruplarındayalancı çok katlı prizmatik özellik gösteren trakeya epitelinin, silyumlu hücreler, kadehhücreleri ve bazal hücreler olmak üzere üç hücre tipini içerdiği saptanmıştır. Epitel içerisindemüköz kadeh hücrelerinin tek tek dizilerek unisellüler veya gruplar oluşturarak multisellülerözellikteki intraepiteliyal yerleşimli bezleri meydana getirdiği görülmüştür. Bir günlükbıldırcınlarda unisellüler bezlerin multisellüler özelliktekilere kıyasla daha fazla olduğu, yaşınilerlemesiyle multisellüler bezlerin arttığı tespit edilmiştir. İntraepiteliyal multisellülerbezlerin kıkırdaklar arası bölgede çoğunlukta olduğu, yumurtadan çıkışın 7. günündenitibaren kıkırdaklar arası epitel kalınlığı farklılıklarının önemli olmadığı saptanmıştır.Trakeyal müköz hücrelerin çoğunlukta olmak üzere kuvvetli sülfatlı epiteliyal müsinleri,nötral müsinleri ve daha az oranda da sialomüsinleri içerdiği, silaomüsinlerin yaşınilerlemesine paralel olarak arttığı belirlenmiştir. Yumurtadan çıkışın birinci gününden itibarenkuvvetli sülfatlı epiteliyal müsinlerin trakeyal müköz hücrelerde bulunması ve müsiniçeriklerinin yaşa bağlı olarak farklılık göstermesinin, yumurtadan çıkış sonrası büyümeperiyodunda, trakeya epitelinin infeksiyöz ve noninfeksiyöz ajanlardan, salgıladıklarımüsinlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirerek korunmaya çalışmalarıyla yanifonksiyonlarıyla ilgili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE QUANTITATIVE HISTOMORPHOLOGICAL DEVELOPMENT ANDHISTOCHEMICAL PROPERTIES OF TRACHEAL EPITHELIUM IN QUAILS(COTURNIX COTURNIX JAPONICA) DURING POST-HATCHING PERIODABSTRACTThis study is aimed to determinate the posthatching development of tracheal epithelium as aquantitative histomorphologically, the localization and compound of mucins which issecretion of this epithelium as histochemically and to manifest the structural differentiationrelated postnatal functional alteration in this context. In this study, in each age groups 10 andas total 80 healthy male quails being of 1, 7, 14, 21, 28, 35, 42 and 60 days old were used as amaterial. The trachea was removed totally and than embedded following routine histologicalprocess. The slides which are cut were stained for Crossman?s triple stain in order todetermine the general structures and stained for Best Carmin, PAS with/without diastase,Alcian Blue (pH 2,5), Alcian Blue (pH 2,5)-PAS, Alcian Blue (pH 2,5)-Aldehyde Fuchsin,Phenylhydrazine-PAS in order to types and localization in mucins of glands. The examinationof all age groups revealed the tracheal epithelium demonstrated the properties ofpseudostratified columnar was composed of three types of cells as ciliated cells, goblet cellsand basal cells. It is seen that mucous goblet cells sorted in epithelium produced the glandslocated intraepitelially one by one as a unicellular or making groups as a multicellular. Theunicellular glands were determined to be more abundant than multicellular glands in one dayquails and with advencing age the multicellular glands were increased. As from 7th days ofposthatching multicellular glands were found to be a majority intercartilageal area and thedifferences of epithelial thickness in intercartilage were not important.With advencing age the tracheal mucous cells were determined to be contained the stronglysulphated epithelial mucins and neutral mucins by a majority, those contained sialomucinswere in less proportion and the sialomucins were increased. It was concluded that as from firstday of posthatching the strongly sulphated epithelial mucins is present in tracheal mucouscells and the disparity was seen in mucin contents related age prevent from infectious andnoninfectious agents changing physical and chemical properties of its secreted mucins,namely it would be releated its functions in period of growth after posthatch.