Kayseri il merkezindeki 15-49 yaş grubu evli kadınlarda infertilte sıklığı ve infertil kadınların kaygı düzeyleri
The infertility prevalence in 15-49 aged and married women in Kayseri and the anxiety levels of infertil women
- Tez No: 194331
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Kaygı, Kadın, Doğurganlık, Infertility, Anxiety, Woman, Fecundity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
IVKAYSERİ İL MERKEZİNDEKİ 15-49 YAŞ GRUBU KADINLARDA İNFERTİLTESIKLIĞI VE İNFERTİL KADINLARIN KAYGI DÜZEYLERİÖZETKayseri il merkezinde Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen buçalışmada; kadınlarda infertilite sıklığının belirlenmesi ve infertil kadınlarda kaygıdüzeyinin saptanması amaçlanmıştır.Kayseri il merkezindeki evli kadın nüfusu ve infertilite sıklığı dikkate alınarak örneklembüyüklüğü 2400 olarak alınmıştır. Sağlık evi bölgeleri dikkate alınarak, 30 ebe bölgesirastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş, ev halkı tespit fişlerinden (ETF) yararlanılarak herebe bölgesinden 15-49 yaş grubunda evli 80 kadın araştırma kapsamına alınmıştır.Araştırma kapsamına alınan kadınlara, evlilik ve doğurganlık ile ilgili 24 soru içeren biranket formu uygulanmıştır. En az 12 aydır evli olan, eşiyle birlikte yaşayan ve gebeliktenkorunmadığı halde hiç gebe kalmamış kadınlar primer infertil kabul edilmiştir. Primerinfertil kadınlara infertilite ile ilgili tutum ve davranışlarını saptamaya yönelik 34 sorukapsayan ikinci bir anket formu uygulanmıştır.Araştırma grubunda 151 primer infertil kadın saptanmıştır. Anket sorularını cevaplamayıkabul eden 150 primer infertil kadın ve bu kadınlarla aynı yaş ve çevresel özelliklere sahipolan fertil kadınlardan oluşturulan 150 kişilik kontrol grubuna durumluk ve sürekli kaygıölçeği uygulanmıştır.Bölgede primer infertilite prevelansı %6.3 olarak belirlenmiş, kadınların %89.3'ünün,erkeklerin ise %78.0'ının infertilite nedeniyle hekime başvurduğu tespit edilmiştir. İnfertilkadınların %57.3'ü, inferil erkeklerin ise %42.7'si infertilite nedeniyle tedavi görmüştür.İnfertil çiftlerde geleneksel yöntemlere başvurma oranı %66.7 olarak belirlenmiştir. Eldeedilen sonuçlar doğrultusunda, infertil çiftlerde geleneksel yöntem seçme oranının halenyüksek olduğu saptanmıştır. İnfertil kadınların sürekli kaygı düzeyi fertil kadınlardan dahayüksek, durumluk kaygı düzeyi ise daha düşük bulunmuştur. Anksiyete düzeyininazaltılmasında başta eşleri olmak üzere çevresel desteğin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
VTHE INFERTILITY PREVALENCE IN 15-49 AGED AND MARRİED WOMEN INKAYSERİ AND THE ANXİETY LEVELS OF INFERTIL WOMENABSTRACTIn this study that has been conducted between October 2004 and March 2005 in Kaysericity center it was aimed to determine the infertility prevalence and anxiety level of women.The sample was consisted of 2400 women and determined by taking into considerationpopulation of married women in Kayseri city center and infertility prevalence. 30 midwifesregions were chosen with randomized sample method by taking into consideration healthcenters and 80 married women aged between 15-49 were taken in the study by usinghousehold cards.A questionnaire consisted of 24 questions about marriage and fertility was applied to thewomen in the study. The women who have been married for 12 months at least, live withtheir husband and have never been pregnant although they were not using any contraceptivemethod were accepted as primarily infertile. A secondary questionnaire consisted of 34questions and regard to determining attitude and behaviors about infertility were applied toprimarily infertile women.In the study 151 primarily infertile women were determined. State-Trait Anxiety Inventorywas applied to 150 primarily infertile women who accepted to answer the questions and acontrol group composed of 150 fertile women who were at the same age and had similarenvironmental characteristics.At the center the primarily infertility prevalence was 6.3 %, and it was determined that 89.3% of women and 78 % of the men applied to the doctor because of infertility. 57.3 % ofinfertile women and 42.7 % of the infertile men were cured because of infertility. The rateof application to the traditional methods was 66.7 % among infertile couples. According tothe results, it was found out that the rate of chosing a traditional method among infertilecouples. Is still high continual Anxiety Level of infertile women was higher and StateAnxiety Level Was lower than fertile women. It was emphasized that the importance ofhusbands support firstly and environmental support and decreasing anxiety level.