Nevşehir özkonak kasabasında yaşayan 15 - 49 yaş grubu kadınların aile planlaması uygulamaları
The family planning applications of 15-49 aged women living in Nevşehir-Özkonak village
- Tez No: 194336
- Danışmanlar: PROF.DR. NİMET KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Family planning, married woman, fertility
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IVNEVŞEHİR ÖZKONAK KASABASINDA YAŞAYAN15 - 49 YAŞ GRUBU KADINLARINAİLE PLANLAMASI UYGULAMALARIÖZETBu araştırma Nevşehir ili Özkonak kasabasında yaşayan 15-49 yaş grubu kadınların aileplanlaması uygulamalarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Örnekleme 15-49 yaş grubu olan 1091 kadının 327'si alınmıştır. Veriler kadınlarlaanket formu aracılığı ile birebir görüşme yapılarak toplanmış ve bilgisayar ortamındadeğerlendirilmiştir. Verilerin analizinde ki-kare testi ve one-way anova ( post Hoc testTukey HSD) testi kullanılmıştır.Analiz sonucunda kadınların %56.7'sinin 35 ve üzeri yaşta, %58.3'ünün ilkokulmezunu, %96.1'inin evli, %59.6'sının geliri gidere göre denk, %76.9'unun sosyalgüvencesinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca %57.3'ü çekirdek aile tipindedir.Araştırmaya katılan kadınların %31,5'i RİA, %22,8'i geri çekme, %11,0'i hap,%6,3'ünün kondom kullandığı belirlenmiştir. En uzun süreyle kullandıkları yöntemlerinbaşında RİA ve geri çekme yer almaktadır. Aile planlaması hakkında bilgilerininçoğunluğunu ise sağlık ocağından aldıkları saptanmıştır.Kadınların yaş, eğitim, eşlerin çocuk tercihleri ile gebelik öyküleri arasındaki ilişkianlamlı bulunmuştur. İlkokuldan başlayarak bütün eğitim kurumlarında aile planlamasıhakkında bilgi verilmesi, sağlık ocaklarında aile planlaması hizmetlerinin verilmesi vedeğerlendirilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler : Aile planlaması, evli kadın, doğurganlık
Özet (Çeviri)
VTHE FAMILY PLANNING APPLICATIONS OF15-49 AGED WOMEN LIVING IN NEVŞEHİR-ÖZKONAK VILLAGEABSTRACTThis descriptive study has been performed to determine the family planningapplications of 15-49 aged women living in Nevşehir, Özkonak village.15-49 aged, 327 women from 1091 were taken in the sample. Data was collected witha questionnaire by interviewing face-to-face and evaluated at computer. Percentageand chi-square tests were used for statistical analysis.As a result of the study; it is determined 56.7 % of the women was 35 years and up,58.3 % was primary school graduates, 96.1 % was married, in 59.6 %, income wasequivalent to expenditures, 76.9 % had social guarantee. Also, 57.3 % of themrepresented nucleus family type.It is determined that, 31.5 % of the women used IUD (intrauterine diversion), 22.8 %used interrupts, 11.0 % used pills, 6.8 % used condom. IUD and interrupts were themethods that were used for the longest period. It is found that, they gathered informationrelated to family planning from health center mostly.The relationships between age of the women, education, partner's child prefer andpregnancy anamnesis were determined to be significant. It is advised to giveeducation related to family planning at all education establishments beginning fromprimary school and evaluate family planning services at health centers.