Hemşirelik esasları dersi klinik uygulama değerlendirme formu geliştirme çalışması
The research which develop an evaluation form for the fundamentals of nursing teaching in clinical practice
- Tez No: 288743
- Danışmanlar: PROF. DR. AYİŞE KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Esasları Dersi, KlinikEğitim, Klinik Değerlendirme, The Fundamentals of Nursing, Clinical Education, Clinical Evaluation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırma, Hemşirelik Esasları Dersi klinik uygulamadeğerlendirme formu geliştirmek amacıyla tanımlayıcı olarakyapılmıştır.Araştırma iki aşamada yürütülmüştür. Araştırmanınbirinci aşamasında örneklem seçimine gidilmemiş ve öğretimüyelerinin tamamına ulaşılmak istenmiştir. YÖK Web Sayfası'ndanelde edilen verilere göre, 2009 yılında Türkiye'deki üniversitelerdeHemşirelik Esasları alanında uzman 38 öğretim üyesi olduğusaptanmıştır. Ancak 12 öğretim üyesi çalışmaya katılmayı kabuletmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, 2009-2010 eğitimöğretimyılında Hemşirelik Esasları Dersini alan ve çalışmayı kabuleden öğretim üyelerinin bulunduğu 5 kurumdaki 1711 öğrenciden314'ü örneklem kapsamına alınmıştır.Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafındanliteratüre dayanılarak hazırlanan Hemşirelik Esasları Dersi KlinikUygulama Değerlendirme Formu (HESKDF) kullanılmıştır.Araştırmanın birinci aşamasında oluşturulan HESKDF, öğretimüyelerine e- posta aracılığıyla gönderilmiş ve ?HESKDF UzmanDeğerlendirme Formu? aracılığıyla görüş ve önerilerini belirtmeleriistenmiştir. Uzmanlardan gelen görüş ve öneriler doğrultusundaform yeniden düzenlenmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasındadüzenlenen HESKDF araştırmacı tarafından öğrencilerin görüş ve69önerilerine ?HESKDF? ve ?HESKDF Öğrenci DeğerlendirmeFormu? aracılığıyla sunulmuştur.Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayarortamında değerlendirilmiştir. Bu amaçla SPSS (Statical Packagefor Social Sciences) version 15 kullanılmıştır. İfadelere ilişkinöneriler ve görüşler sayı ve yüzdelik hesapları ile kullanılaraktablolaştırılmıştır.Çalışmanın sonucunda, 3 bölümde, 30değerlendirme ifadesinden oluşan HESKDF'nda alanında uzmanöğretim üyeleri, 16 ifadeyi uygun bulmuş, 2 ifade için uygun amadüzeltilebilir önerisini,14 ifade için uygun değil görüşünübelirtmişlerdir. Öğrencilerin, Hemşirelik Esasları Dersi KlinikUygulama Değerlendirme Formunda yer alan ifadeleri yüksekoranda uygun buldukları, formun mesleki yeterliliklerindeğerlendirildiği bölümünde 15 ifadeden 3'ü için, kişisel ve meslekisorumlulukların değerlendirildiği bölümde yer alan 10 ifadeden 1'iiçin ve hemşirelik sürecinin değerlendirildiği 5 ifadeden 2'si içingörüş ve öneri belirtmişlerdir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusundaönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study which developan evaluation form for the Fundamentals of Nursing teaching inclinical practice.This research was composed of two chapters. In firstchapter, there wasn?t any sampling and aimed to reach all theinstructors. The data had got from the Council of HigherEducation?s web page showed that there are 38 instructors inuniversities that are experts of Fundamentals of Nursing, in year2009. But only 12 members had accepted to join this study. In thesecond phase of the study, of 1711 students in 5 institutions,which the instructers agreed to work with and who had taken theFundamentals of Nursing class and agreed to join the study, 314was taken in the sampling group.For the assemblings of the data, Fundamentals ofNursing Clinical Practice Evaluation Form (HESKDF), which iscreated by the researcher through literature scanning was used.The HESKDF, made in the first chapter of the research, was sendto the instructors by e-mail and was asked them to indicate theiropinions and suggestions by ?HESKDF Expert Evaluation Form?.The form was reorganized by the opinions and suggestions of theinsturactors. In the second chapter the reorganiazed form was71presented the students by ?HESKDF? and ?HESKDF StudentEvaluation Form?.The data obtained from this research was evaluatedin computer. For this purpose, SPSS (Statical Package for SocialSciences) version 15 was used. The proposal for the statementsand opinions expressed in the form of information about thenumbers and percentages.As a result of this research the HESKDF, threechapters, 30 evaluation statements, the expert instructors found16 suitable, 2 suitable but can be changed, 14 not suitablestatements. Students found the statements in the HESKDF mostlysuitable, made comments of 3 of the statements, 1 of 10statements about personel and professional abilities, and 2 of 5 forthe nursing process to evaluate.Suggestions are in line with the results from theresearch.