Copy-milling sistemiyle hazırlanmış üç üniteli iki farklı materyaldeki tam seramik köprülerin marjinal uyumlarının fırınlama aşamalarında karşılaştırılması
Comparison of marginal adaptation of two different three unit all-ceramic bridges fabricated with copy-milling system during the firing cycles
  1. Tez No: 194377
  2. Yazar: GÜRKAN USANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Seramik Restorasyonlar, Marjinal Uyum, Marjinal Açıklık, In-Ceram Alumina, In-Ceram Zirkonya, All-ceramic restorations, Marginal Adaptation, Marginal Gap, In-CeramAlumina, In-Ceram Zirconia
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETUsanmaz G., Copy-Milling Sistemiyle Hazırlanmış Üç Üniteli ki FarklıMateryaldeki Tam Seramik Köprülerin Marjinal Uyumlarının FırınlamaAşamalarında Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık BilimleriEnstitüsü, Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmadaCopy-Milling sistemiyle hazırlanan In-Ceram alumina ve In-Ceram zirkonya alt yapılıtam seramik köprülerin tüm fırınlama aşamalarındaki uyum değişikliği karşılaştırılarakincelenmiştir. Buna ilave olarak metal destekli porselen köprülerin fırınlamaaşamalarındaki uyum değişikliği incelenerek, glaze sonrası uyumları tam seramikköprülerle karşılaştırılmıştır. Her deney grubu için 7 adet In-Ceram alumina, zirkonyave metal destekli sabit parsiyel protez hazırlanmıştır. Marjinal açıklık ölçümleri heryapım aşamasında gerçekleştirilmiştir. Kron marjinlerinde 60 nokta belirlenmiş veölçümler için stereomikroskop kullanılmıştır. Tüm fırınlama aşamalarından sonrakimarjinal açıklık ölçümleri In-Ceram Alumina destekli tam seramik grubunda 36,98µm, Zirkonya destekli tam seramik köprü grubunda 47,86 µm ve metal destekliporselen grubunda 71,62 µm olarak bulunmuştur ve tüm değerler klinikte kabuledilebilir marjinal açıklık seviyelerinin altındadır. In-Ceram Alumina ve Zirkonyadestekli tam seramik köprü gruplarında marjinal açıklık değişimi cam infiltrasyonu veglaze aşamasından sonra oluşmakta fakat gruplar arasındaki değişim farklılıkgöstermektedir. Genel anlamda, In-Ceram alumina ve zirkonya destekli tam seramikköprü grupları arasında fırınlama aşamalarında marjinal açıklık değişiminde farkgözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUsanmaz G., Comparison of Marginal Adaptation of Two Different Three UnitAll-Ceramic Bridges Fabricated with Copy-Milling System During The FiringCycles. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Ph.D. Thesis inProsthodontics, Ankara, 2005. In this study, marginal adaptation of In-Ceramalumina and zirconia all-ceramic bridges fabricated with Copy-Milling system iscompared during the firing cycles. In addition, we examined the marginal adaptationof metal-ceramic bridges during the firing cycles and compared the final marginaladaptations with all-ceramic bridge groups. For each experimental group 7 In-Ceramalumina, zirconia and metal reinforced ceramic three unit fixed partial dentures werefabricated. Marginal gap measurements were performed at various preperationstages. 60 points were defined at the crown margins and a stereomicroscope wasused for measurements. After the firing cycles, the marginal gap was found to be36,98 µm in In-Ceram alumina group, 47,86 µm in In-Ceram zirconia group and71,62 µm in metal-ceramic group. They were at the clinically acceptable levels. Inthe all-ceramic groups, the marginal gap changes occured in glass infiltration andglaze firing stages but amount of the marginal gap changes were found different ineach group. There were no statistically significant differences in the comparison ofthe marginal gap measurement changes between In-Ceram zirconia and In-Ceramalumina fixed partial denture groups during the firing cycles.