Yıldız milli erkek basketbol takımı sporcularının antropometrik profillerinin belirlenmesi
National basketball team anthropometry profile obvious
  1. Tez No: 194425
  2. Yazar: MUSTAFA ÖNDER ŞEKEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY BARUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Antropometri, Somatotip, Basketball, Anthropometry, Somatotype
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan vücudunun fiziksel özelliklerini belirli ölçme yöntemleri kullanarak saptayan antropometriinsanın günlük hayata uyum sağlamasına yardımcı olur. Antropometrik verileri kullanaraksaptanan vücut kompozisyonu büyüme gelişmenin ve beslenme durumunundeğerlendirilmesinde, bazı hastalıkların izlenmesinde ve fizik aktivitede performansındeğerlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Vücut kompozisyonunun farklı spor branşlarındabaşarıyı etkilediği düşünülmektedir.Bu çalışma Yıldız Milli Erkek Basketbol Takımının antropometrik özellikleri ve vücutkompozisyonunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 2003-2004 sezonunda MilliTakım kampına çağırılan 16 sporcu katılmıştır.Çalışmaya katılan sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, deri kıvrımı kalınlıkları, uzunluk,çevre ve çap ölçümleri yapılmıştır. Heath-Carter formülü kullanılarak sporcuların somototipleribelirlenmiştir. Yapılan ölçüm sonucu bütün grup gözönüne alındığında endomorfi 2,06±0,92,mezomorfi 3,12±1,54, ektomorfi 4,68±1,57 olarak hesaplanmıştır. Yıldız Milli Erkek BasketbolTakımının mezomorfik ektomorf olduğu saptanmıştır. Yanisporcular uzun boylu, zayıf, düşük yağ yüzdeli, ince narin vücut yapısına sahiptir. Bu çalışmadabu kategorideki elit sporcuların antropometrik özellikleri ve vücut kompozisyonu ortayakonmuştur.Sporcuların belirli bir branşa yönlendirilmesinde sporcuların bu branşa olan yatkınlıklarının yanısıra somototip özelliklerinin elit sporcularla karşılaştırılarak branşa uygunluğunun tespitininönemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Anthropometry which determines the physical characteristics of human body by using specificmeasurement methods helps people to accommodate with everyday life. Body compositiondetermined by using antropometric data is also used to evaluate growth and nutrition state, tofollow-up some diseases and to evaluate the performance of physical activity. It is considered thatbody composition affects success in different sports branches.This study aims to determine the antropometric characteristics and body composition of NationalJuniour Male Basketball Team. 16 sportsmen who were invited to National Team in 2003-2004season participated in this study.Height, weight, skin fold thickness ,length ,body perimeter and diameter of the sportsmenparticipated the study were meausured. The somatotype of the sportsmen were determined byusing Heath-Carter equation. As the result of the measurements, endomorphy is 2.06±0.92,mezomorphy is 3.12±1.54, and ectomorphy is 4.68±1.57 when whole group is considered. It hasbeen determined that National Juniour Male Basketball Team is mezomorphic ectomorphy. Inother words, sportsmen are tall, thin with low fat percentage and they have thin and dainty body.In this study, the antropomertic characteristics and body composition of elite sportsmen in thiscategory have been displayed.It is important to determine sportsmen, compatibiltiy to the branch by comparing somatotypecharacteristics with elite sportsmen, as well as sportsmen aptitude to the branch in orientation to aspecific branch.