Yıldız erkek milli ve amatör badmintoncuların bazı fiziksel, fizyolojik ve antropometrik parametrelerinin karşılaştırılması
National junior male and amateur badminton players were compare some physical, physiological and anthropometric parameters
- Tez No: 226965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Badminton, Fiziksel ve Fizyolojik Parametreler, Antropometrik Ölçümler, Badminton, Physical and Physiological Paramaters, Anthropometric Measurements
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı; 2007 yılında Badminton Federasyonunun Yıldız Erkek Milli badminton kampına katılan 10 badmintoncu ile Malatya İli Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim okullarında 1 yıl boyunca badminton oynayan 10 Yıldız Erkek Amatör badmintoncunun bazı fiziksel, fizyolojik ve antropometrik parametrelerinin karşılaştırılması-dır.Deneklere fiziksel ve fizyolojik testlerden; 30 m sürat koşu testi, 60 m sürat koşu testi, zik-zak (4x10m) koşu testi, pençe kuvveti testi, dikey sıçrama testi, maksimal anaerobik güç, otur-uzan esneklik testi, omuz esnekliği testi ve reaksiyon zamanı testi ile antropometrik öl-çümlerden; yaş, boy, vücut ağırlığı, yağ ölçüm ortalamaları ve çevre ölçümü yapılmıştır.İstatistiksel analizler 13.0 SPSS paket programında bulunan Mann Whitney U testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Milli sporcular ile Amatör sporcular arasında yapılan fiziksel ve fizyolojik testler-de, 30 m, 60 m, zik-zak (4x10m), pençe kuvveti, dikey sıçrama, omuz esnekliği ve reaksiyon zamanı testlerinden sağ el ışık, sol el ışık, sol el ses ve sol ayak ses testi parametrelerinde mil-li sporcular lehine anlamlı fark bulunmuştur. Milli sporcular ile Amatör sporcular arasında yapılan antropometrik ölçümlerde ise, yaş, vücut yağ oranı ile çevre ölçümlerinden bel çevresi ölçümlerinde, milli sporcular lehine anlamlı fark tespit edilmiştir.Sonuç olarak Milli ve Amatör sporcular arasında karşılaştırılan fiziksel, fizyolojik ve antropometrik parametreleri arasındaki Milli sporcular lehine çıkan anlamlı farkın oluşma nedeninin, milli sporcuların düzenli antrenman yapmış olmaları ve yapılan bu düzenli ant-renmanların hem fiziksel, fizyolojik hem de antropometrik ölçümlerine olumlu yönde etki etmiş olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; 10 badminton players joined to the Badminton Federation Junior Male National Badminton camp in 2007 and during 1 Year 10 Junior Male amateur badminton players of primary schools connected to Malatya Province National Education directorate were compared some Physical, physiological and anthropometric parameters were done.From physical and physiological tests,30 m speed run test, 60 m speed run test, zig zag (4x10m) speed run test, grip strength test, vertical jump test, maximal anaerobic power, sit and reach flexibility test, shoulder flexibility test and reaction time test with anthropometric measurements; age, height, weight, fat measurement averages and width measurement were done.The statistical analysis were evaluated by the use of 13.0 SPSS package program containing Mann Whitney U TEST.The physical and physiological tests which were done among national sportsmen and amateur sportsmen, 30 m, 60 m, zig zag (4x10m), grip strength test, vertical jump test, shoulder flexibilty and an important difference was found in the reaction time tests of right hand light, left hand light, left hand sound and left foot sound test parameters. As for the anthropometric measurements which were done between National sportsmen and Amateur sportsmen an important difference was determined in body fat rate with width measurement of waist measurement.As a result, the pyhsical, the physiologic and anthropometric tests which were compared among the National and Amateur sportsmen,the important difference which occured among the national sportsmen was due to regular exercise which the did and these trainings which were done regularly affected in a positive way to both physical ,physioligic and anthropometric measurements.