Elit sporcularda beslenme destek ürünü kullanımı ve bilincinin degerlendirilmesi
Evaluation of the use of nutrition supplements and its c onsiciousness at elite sportsmen
- Tez No: 288742
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR GÖKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Elit Sporcular, Beslenme Destek Ürünleri, Elite Sportsmen, Nutrition Supplement Products8
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, özellikle son yıllarda kullanımı giderek artan beslenme destek ürünlerinin, profesyonel düzeydeki elit sporcularda kullanımı araştırılmıştır. Farklı branşlarda ki elit sporcuların hangi beslenme destek ürünlerini kullandıkları, kullanım sıklığı, kullanım amaçları ve bilinç düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma;Basketbol,Voleybol,Futbol,Hentbol.Atletizm,Eskrim,Halter,Tenis,Güreş,Tekwando,Judo,Yüzme,Boks,Jimnastik,Badminton,Pentatlon,Kayak,Okçuluk gibi 18 farklı olimpik branşta rastgele seçilen elit düzey 334 sporcuya uygulanmıştır. Yaş ortalaması 22,58±4,79 yıl, boy ortalaması 177,93±10,40 cm, vücut ağırlığı ortalaması 75,50±14,25 kg. Çalışmaya katılan sporcuların aktif olarak ortalama 10,77±4,57 yıldır, haftada ortalama 5,670±92 gün ve günde ortalama 3,31±1,28 saat spor yaptığı tespit edilmiştir. Sporculardan, 277 erkek ve 57 si ise bayandır. Çalışmaya katılan 334 sporcunun 278'i milli sporcu 56'sı ise branşlarında üst düzey sporculardır. Sporcuların % 2,4'ü (8) ilköğretim, % 35,6'sı(119) lise, % 55,7'si(186) üniversite, % 6,3'ü (21) yüksek lisans / doktora eğitim düzeyindedir.Araştırmada kullanılan veriler anket yöntemiyle toplanmış olup, SPSS 15 programı analizleri yüzde frekans istatistikleri ve ki kare analizi yapılmıştır.Sonuç olarak ; Farklı branşlarda elit seviyedeki üst düzey sporcuların, büyük bir bölümü beslenme destek ürünü kullanmaktadır. Sporcular tarafından 40'ın üzerinde farklı beslenme destek maddesi kullanılmıştır. En çok tercih edilen ürünler ise; Protein tozları ve aminoasitlerdir. Sporculara beslenme destek ürünü kullanım amaçları sorulduğunda: ilk üç sırayı, performansı artırmak, kas kütlesini artırmak ve zindelik almıştır. Sporcuların büyük çoğunluğu akademik düzeyde eğitim görmüş, milli sporcu olmalarına rağmen, beslenme destek ürünü kullanımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde de besinsel ergojenik yardımcı kullanımının yaygın olduğu, ürün seçiminde büyük ölçüde antrenörlerin etkisi olup, kişisel gereksinimler uygun ürün seçiminin olmadığı, sağlığa olası olumsuz etkileri de dikkate alınarak, uzman kişiler tarafından yapılması gerekliliği belirlenmiştir. Özellikle bu konuda sporcuları ve spor adamlarını bilgilendiren eğitim çalışmalarına gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, especially in recent years, the increasing of nutritional supplements,using in profesional level elite athletes has been investigated. That elite athletes in different branches of which nutritional supplements they use, usage frequency, usage and awareness levels are determinedResearch; Basketball, Volleyball, Football, Hentbol.Atletizm, Fencing, Weightlifting, Tennis, Wrestling, Tekwando, Judo, Swimming, Boxing, Gymnastics, Badminton, Pentathlon, Skiing, Archery, such as 18 different olympic branch randomly selected elite 334 athletes applied. The average age 22.58 ± 4.79 year, height average 177.93 ± 10.40 cm. The average weight 75.50 ± 14.25 kg. Actively participating in the study of athletes with an average 10.77 ± 4.57 years, the weekly average of 5.670 ±92 days, 3.31 ± 1.28 hours per day, determined to do exercise.in sportsman, 277 men and 57 of the 334 participating women. 278 of the 334 athletes participate to study were national athletes and 56 of them were top level at their branches. The education level of athletes were: 2% primary school, 35% high school, 55% university and 6,3% master/doctorate degrees.Study used data gathered by the survey methods and analyzed by SPSS 15 percent of program statistics and chi square analysis was done on the frequency.As a result; From different branches large amount of senior elite level athletes were used dietary supplements. Substance used by athletes from over 40 different dietary supplements. The most preferred products was, protein powders and aminoasids. Athletes used nutritional supports for the purposes of the first three places, improve performance, increase muscle mass and fitness ratings. The vast majority of athletes trained in the academic level, even though they are national athletes, dietary supplements do not have enough information about the use of the product arise. Is widespread use of nutritional ergogenic also help our country, our product selection is largely the effect of coaches, there is a personal choice of the appropriate product requirements, taking into account the potential negative impact on health, determined by experts need to be done. It has been determined that nutritional ergogenic supports common at our country Especially in this regard the work of education is necessary to inform athletes and sports men.