El antropometrik ölçümleri ve el kavrama kuvvetinin farklı spor branşlarında karşılaştırılması
Comparison of hand anthropometric measurements and grip strength in different sports branches
  1. Tez No: 194426
  2. Yazar: PINAR DEMİREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇAĞATAY BARUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Kavrama kuvveti, Spor, Hand, Anthropometrics, Grip Strength, Sports
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS B T RME TEZEL ANTROPOMETR K ÖLÇÜMLER VE EL KAVRAMAKUVVET N N FARKLI SPOR BRAN LARINDAKAR ILA TIRILMASIPINAR DEM RELZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSa lık Bilimleri EnstitüsüAnatomi Anabilim DalıTez Danı manı: Yrd. Doç. Dr. Ça atay BARUT2005, 120 sayfaBireyin sahip oldu u genler ve genetik yapı elin ekillenerek geli mesinde vefaklıla masında rol almaktadır. Geli im sürecinde elin kar ıla tı ı dı etkenler veu ra ılan i , el yapısını etkilemektedir. Farklı spor bran larında amaca uygunyapılan antrenmanlarla el yapısında de i melerin meydana gelerek, ellerinekillenmesine katkıda bulunaca ı dü ünülmektedir.Bu çalı ma, elin yo un olarak kullanıldı ı basketbol, voleybol ve hentbolbran larında mücadele eden sporcuların kavrama kuvvetleri ile el antropometriközelliklerinin saptanması amacı ile planlanmı tır. Çalı ma, ara tırmaya gönüllüolarak katılan toplam 374 sporcu (236 erkek 138 kadın) üzerinde yapılmı tır.Sporcular küçükler, yıldızlar ve gençler olmak üzere üç farklı ya grubundaincelenmi tir. Ara tırma için sporcuların her iki ellerinden sekiz farklıantropometrik ölçüm yapılmı ve kavrama kuvveti ölçülmü tür.Cinsiyet ve ya farklılı ını göz ardı ederek basketbol, voleybol ve hentbolbran larını birbiriyle kar ıla tırdı ımızda, sa ve sol el parametrelerinin ço undahentbol bran ının voleybol ve basketbola göre daha yüksek de erler içerdi i tespitedilmi tir. Özellikle sa ve sol el geni li i ile sa ve sol el avuç uzunlu uparametrelerinde hentbolun en yüksek de erlere sahipken basketbolunen dü ük de ere sahip oldu u bulunmu tur.ÖZET (devam ediyor)El yapılarına bakıldı ında, hentbol bran ını yapan sporcuların hem sa hem de solellerinin kaba, kare eklinde geni ve güçlü bir el yapısına sahip oldu u, basketbolbran ını yapan sporcuların ise, hem sa hem de sol elde narin, dikdörtgen eklindedar ve uzun parmaklı bir el yapısına sahip oldu u bulunmu tur. Basketbol,voleybol ve hentbol bran larında sol elin sa ele göre daha dar bir yapıya sahipoldu u tespit edilmi tir.Cinsiyet ve ya farklılı ını göz ardı ederek basketbol, voleybol ve hentbolbran larını el kavrama kuvveti de erleri açısından kar ıla tırdı ımızda, sa ve solel kavrama kuvveti de erlerinde hentbol bran ının voleybol ve basketbolbran larına göre daha yüksek de erlere sahip oldu u tespit edilmi tir.El kullanımının önemli oldu u spor bran larında el antropometrik ölçümlerinin vekavrama kuvveti de erlerinin sporcunun yönlendirilmesinde önemli oldu udü ünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER OF SCIENCE THESISCOMPARISON OF HAND ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTSAND GRIP STRENGTH IN DIFFERENT SPORTS BRANCHESPINAR DEM RELZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDeparmant of AnatomyThesis Advisor: Assistant Prof. Dr. Ça atay BARUT2005, 120 pagesThe individual?s genes and his (her) gene structure has part in the developmentand changing of the hand shape. Outer factors and the work dealt with effect thestructure of the hand in the process of development. It is believed that the shape ofthe hand will change with the intendional training in different sport branches.This study is planned to determine the hand grip strength and anthropometricfeatures of sportsmen playing basketball, volleyball and handball in which handsare used extensively. This study has been carried out on 374 sportsmen (236 male138 female) who attended voluntarily. These sportsmen have been grouped asyoung, junior and adult. Eight different anthropometric measurements wereimplemented from sportsmen?s both hands and grip strength has been measured.Ignoring the sexual difference when basketball and volleyball compared tohandball the handball players? right and left hand parameters were higher thanthose of basketball and volleyball players?. Right and left hand width and palmlength values were found to be highest in handball players and lowest inbasketball players.When hand structure was considered, handball players have ?square? shaped,coarse right and left hands which are broad and powerful whereas basketballplayers have ?rectangle? shaped, delicate right and left hands which are highlycapable of grasping.In all three sports branches it has been determined that, left hand has a narrowerstructure than the right hand.ABSTRACT (continued)When hand gripping values were evaluated ignoring the sexual differences andage, it was evident that the right and the left hand gripping strength values for thehandball players are higher than those of the volleyball and basketball players.It has been suggested that hand anthropometric measurements and the gripstrength values are tought to be important for the guidance of sportsmencompeting in sport branches in which the hands are important for theperformance.