Farklı beslenme disiplini uygulanan hastalarda beslenme komplikasyonların incelenmesi
The investigation, complications of nutrition that different nutrition discipline tested over patients
  1. Tez No: 194427
  2. Yazar: HABİBE KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme desteği, komplikasyon, APACHE II, support nutrition, complication, APACHE II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFARKLI BESLENME DİSİPLİNİ UYGULANAN HASTALARDABESLENME KOMPLİKASYONLARIN İNCELENMESİHabibe KARAOĞLUZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüGenel Cerrahi Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç.Dr. Mustafa CÖMERTAmaç: Çalışma, farklı beslenme disiplini alan hastalarda beslenmekomplikasyonların incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve AraştırmaHastanesi'nde Ekim 2003 - Mart 2004 tarihleri arasında, hastaların sorumlu klinikleriveya beslenme ünitesi tarafından hastaların ihtiyacına ve klinisyenlerin önerilerinegöre yapılan beslenme destek tedavileri protokollerine karışılmaksızın sonuçlarirdelenmiştir. Araştırma enteral, parenteral ve ikisinin birlikte uygulandığı 20'şerhastadan oluşan 60 hasta ile sınırlandırılmıştır.Bulgular: Hastaların 24'ü bayan (%40), 36'sı erkek (%60) dir. Hastaların yaşortalamaları 62.8 (20-92) ±17 olarak tespit edilmiştir. Toplamda ortalama APACHEII skorları 16.8 (3.0-33.0) ±7.5 olup beklenen mortalite oranı %30.7 olarak tespitedilmiştir. Hastalarda görülen beslenme komplikasyonları APACHE II'si 11-20 arasıskorlarda daha fazla görüldüğü saptanmıştır ancak istatistiksel anlama sahip bir farkgörülememiştir (p>0.05). Toplam 35 hastada görülen beslenme komplikasyonlarının19'u hastalığa bağlı ek komplikasyonu olan hastalarda görülürken hastalığa bağlıherhangi bir komplikasyonu olmayan 20 hastanın 16'sında beslenmeye bağlıkomplikasyon görülmüştür.Sonuç: Çalışmamız dahilinde ele alınan 60 hasta, beslenme destek ekibi veklinisyenler tarafından bire bir takip ve tedavi edilmiş hastalar olarak görülmektedir.Görülen komplikasyonlar sadece GIS komplikasyonları olup, parenteral guruptahastaların GIS yolunun kullanılmamasına bağlı olduğu düşünülmüştür. Enteralgurupta görülen nadir komplikasyonların ise primer hastalığa bağlı olup beslenme ileartabilen komplikasyonlar olduğu düşünülmüş ve beslenme modifikasyonu ilegerilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHIGH LICENCE THESISTHE INVESTIGATION, COMPLİCATİONS OF NUTRITION THATDIFFERENT NUTRITION DISCIPLINE TESTED OVER PATIENTSHabibe KARAOGLUZonguldak Karaelmas UniversityScience of Health InstituteGeneral Surcical Main Science BranchConsultant of Thesis: Mustafa COMERT, MDAim: this study practiced on patients took different nutrition discipline to invesitigatenutrition complications with aim.Material and Method: the results discussed to pretend not to see nutrition supportcure protocols practiced and by patients?s responsible clinics or nutrition unit thatpatinet?s needing and clinic operators?s offer at the Zonguldak Karaelmas UniversityPractice and Research Hospital between in October 2003 March - 2004 periods.Study limited with 60 patients that comprise 20 patients with enteral, parenteral andboth of them tested together.Findings: 24 % of patients are female (40%), 36 % of patients are male (60%).Patients?s age averages determined as 62.8 (20-92)±17, patients?s APACHE II scorestotally are 16.8 (3.0-33.0)±7.5 and expecting average found 30.7 %. Nutritioncomplications which APECHE II seems over patients found that more seems in 11-20 scores, but not observed a difference as statistically (p>0.05). 19 of nutritioncomplications that observed total 35 patient who has extra complication related withcause, 16 of 20 patients have not any complication not observed complication relatedwith nutrition.Conclusion: 60 patients involved in our study observe who individually observedand treated by nutrition support team and clinic operators. Seems complications arejust GIS complications, considered related with must not use route of GIS of patientsin parenteral group. rare complications seems in enteral group which is related withprimer cause and considered able to increase with nutrition complications andobserved to stretche by nutrition modification