Genelleştirilmiş eşitlik kestirimi ('GEE')
Generalized estimating equations ('GEE')
  1. Tez No: 194429
  2. Yazar: ANIL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SARAÇBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, İstatistik, Biostatistics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: lişkili Veriler, Tekrarlı Ölçümler, lişki Matrisi, BağıntıFonksiyonu, GEK, Correlated Data, Repeated Measures, Working Correlation Matrix, LinkFunction, GEE
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETAktaş, A. Genelleştirilmiş Eşitlik Kestirimi (?GEE?). Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara,2005.Sağlık alanında en çok rastlanan durumlardan biri de bir denekten belli aralıklarlatekrarlı ölçümlerin alınmasıdır. Bu tekrarlı ölçümlerin analizlerinde farklı yöntemlerkullanılmaktadır. Bunlardan biri de Genelleştirilmiş Eşitlik Kestirimidir (GEK).Bir denekten farklı zamanlarda alınan ölçümler arasında ilişki olduğudüşünüldüğünde Genelleştirilmiş Eşitlik Kestirimi kullanılmaktadır. Bir denektenelde edilen tekrarlı ölçümlerin arasındaki ilişki, ilişki matrisi ile belirlenir. GEK,yanıt değişkenin ortak dağılımı ile ilgilenmez. Ölçümlerin sürekli olmasının yanı sıragenellikle sayılabilir ya da kategorik olması durumunda kullanılır. Bu çalışmada,bağımlı değişkenin tekrarlı ölçümlerden oluştuğu GEK çözümlemesi için, HacettepeÜniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalınaait veriler kullanılacaktır. Kliniğe gelen hastaların dişlerindeki renk uyumunuetkileyen değişkenler belirlenmiş, bu değişkenlere göre uygun ilişki yapısı bulunmuşve GEK çözümlemesi uygulanmıştır. Ayrıca verilere Tekrarlı Ölçümlerde VaryansÇözümlemesi de uygulanmıştır. Çalışmada Varyans Çözümlemesinin gereklivarsayımları sağlanmadığından GEK çözümlemesinin sonuçlarının daha doğruolduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAktaş, A. Generalized Estimating Equations (?GEE?). Hacettepe UniversityInstitute of Health Sciences, Master Thesis in Biostatistics, Ankara, 2005.One of the most utilized measures in health studies cover the usage of repeatedmeasurements taken on same subjects. There are different methods developed foranalysis of repeated measures. One of these methods is the Generalized EstimatingEquation (GEE).GEE is generally used when it is thought there is a relationship between repeatedmeasurements of the same subject. This relationship is determined by ?Working?Correlation Matrix. In GEE, no assumptions on the joint distribution of the subject?sresponse vector exist. GEE method is especially used for categorical and countoutcomes as well as continuous outcomes. In this study, data was taken fromHacettepe University Faculty of Dentistry. In the first stage of the study, thevariables of interest were determined and Analysis of Variance for RepeatedMeasures method was applied. In the second stage, different correlation structureswere calculated for Working Correlation Matrix and after the selection of suitablecorrelation structure, GEE method was applied. At the end of the study, it has beenconcluded that the results obtained by GEE is more accurate than that of Analysis ofVariance because of the violation of the assumptions.