Zonguldak il merkezinde 15-17 yaş grubu genel lise öğrencilerinde öğün dışı yeme alışkanlığının incelenmesi
Study of eating habits except meals on the high school students between 15-17 age in the centre of Zonguldak
  1. Tez No: 194428
  2. Yazar: AYSEL KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE OCAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Öğün Dışı Yeme Alışkanlığı, Okul, Okul Hemşiresi, Adults, eating habit except meal, school, school nursery
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziZONGULDAK İL MERKEZİNDE 15-17 YAŞ GRUBU GENEL LİSEÖĞRENCİLERİNDE ÖĞÜN DIŞI YEMEALIŞKANLIĞININ İNCELENMESİAysel KÖSEZonguldak Karaelmas ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Ayşe OCAKCIYrd. Doç. Dr. Ferruh N. AYOĞLUHaziran 2005, 88 sayfa.Bireylerin en yakınında olan ve ulaşılabilir sağlık hizmetleri olarak tanımlanan birincibasamak sağlık hizmetlerinin önemli bir bölümü sağlığı korumayı ve geliştirmeyi içerir.Sağlığı koruma ve geliştirme sorumluluğunu üstlenen okul hemşirelerinin, koruyucusağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde ve sürdürülmesinde rolü büyüktür. Yetersiz vedengesiz beslenme özellikle lise dönemindeki ergenlerde birincil sağlık sorunu halinegelmiştir. Bu nedenle, okul hemşireleri tarafından ergenlere dengeli beslenme konusundaeğitim programlarıÖZET (devam ediyor)düzenlenmelidir. Bu araştırma, orta ergenlik dönemindeki lise öğrencilerinin, öğün dışıyeme alışkanlığını saptamak ve öğün dışı yeme alışkanlıkları ile ilgili olabileceközellikleri incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya katılan ergenlerin, %39.1'inin (n=190) 17 yaşında, %56.4'ünün (n=274) kız,%26.2'sinin (n=127) 50. persentil dilimi içerisinde olduğu, %59.7'sinin (n=290) öğündışı yeme alışkanlığının olduğunu, %90.3'ünün (n=262) arkadaşları ile beraberken bu tipyiyecekleri tükettiği, öğün aralarında en fazla tüketilen yiyeceğin %33.1 (n=161) ileçikolata-gofret olduğu saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda, cinsiyete (p=0.001)ve ailenin maddi durumuna (p=0.036) göre öğün dışı yeme alışkanlığı incelendiğinde,gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi. Yerleşim yeri, anne ve babanınçalışma durumu, anne ve babanın eğitim durumu, aile tutumu ve harçlık alma durumuöğün dışı yeme alışkanlığı ile karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarakanlamlı fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisSTUDY OF EATING HABITS EXCEPT MEALS ON THE HIGH SCHOOLSTUDENTS BETWEEN 15-17 AGE IN THE CENTRE OF ZONGULDAKAysel KÖSEZonguldak Karaelmas UniversityInstitute of Health SciencesDepartment of Nursing of Children Health and IllnessesThesis Advisor: Assoc. Prof. Ayşe OCAKCIAsst. Prof. Ferruh N. AYOĞLUJune 2005, 88 pages.A very important part of first step in health services, which is described as at the nearestof the individuals and accessible, consists of protecting and developing health. The roleof school nurses who protect and develop health is very important in developing andcontinuing protector health services. Insufficient and unbalanced eating habit especiallyhas become the first health problem of adults in high schools. For this reason, educationprograms should be established about balanced eating habits for adults by school nurses.This survey has been done to search for both eating habits and also some characteristicsin related to eating habits of adults except meals for middle adolence period in highschools. It has been determined that 39.1% of adults joined this survey are 17 years(n=190),ABSTRACT (continued)56.4% of them is girl (n=274), 26.2% is in 50th percentile (n=127), 59.7% has eatinghabit except meals (n=290), 90.3% of them realizes this eating characteristic whilespending time with its friends (n=262), the most eaten male is chocolate-waffer with33.1% (n=161). Comparing the groups, when it is investigated that the eating habitexpect males according to sexuality (p=0.001) and incoming of family (p=0.036), ansuitable difference has been observed. However, there is no difference comparing theeating habit except males and some characteristics like residensial area, workingcondition and education level of the parents, manner of family and geting pocket money.