Özürlü çocuğa sahip annelerde bel sağlığını etkileyen faktörler
Factors that effect low back health on mothers who have disabled children
  1. Tez No: 194431
  2. Yazar: EDA TONGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN DÜGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, anne, özürlü çocuk, Low back pain, mother, disabiled child
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETTonga, E. Özürlü Çocuğa Sahip Annelerde Bel Sağlığını Etkileyen Faktörler,Hacettepe Üniversitesi İş Uğraşı Tedavisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi,Ankara , 2005. Çalışmamızın amacı özürlü çocuğa sahip annelerde bel sağlığınıetkileyen risk faktörlerini, fiziksel uygunluk, fonksiyonel performans parametrelerini,çocukların günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık seviyeleri ve ev içindeki mimariengelleri objektif verilere dayalı olarak değerlendirmektir. Çalışmaya serebral paraliziveya kas hastalığı teşhisi konulmuş 58 çocuk ve onlara bakım veren anneleri dahiledilmiştir. Serebral paralizi olan çocuklar ve anneleri I. gruba , kas hastalığı olançocuklar ve anneleri de II. gruba dahil edilmiştir. Bu gruplar kendi içinde yürüyen veyürümeyen olarak sınıflandırılmıştır. Annelerin kas kısalıkları, kas kuvvetleri,esneklikleri, enduransları, fonksiyonel performansları, çocuklarını transferlerisırasındaki çalışma postürleri ve VAS ve OBPDQ'a göre bel ağrısı özelliklerideğerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerin sonucunda annelerde en çok bel ağrısınıngörüldüğü kaldırma, taşıma, uzun süre ayakta gibi aktivitelerde bu ağrının arttığısaptanmıştır. Fiziksel uygunluk, fonksiyonel performans testlerinde yürüyençocukların annelerinin yürümeyen çocukların annelerine göre daha iyi olduğugörülmüştür. Bel ağrısı şiddeti, süresi, Oswestry bel ağrısı anketi skorlarınınyürümeyen grupta daha yüksek değerler aldığı saptanmıştır. Anneye ait OBPDQsonuçları ile çocuğun fiziksel özellikleri, çocuğun Wee FIM skor değerleri, anneninfiziksel uygunluk düzeyi, annenin foksiyonel performansı, çalışma postürü ve evdekimimari engeller arasında istatistiksel açıdan ilişki kaydedilmiştir. Sonuç olarak özürlüçocuğu olan annelerin bel sağlığı açısından değerlendirilmeleri ve bu konudabilgilendirilmeleri gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTonga, E., Factors that effect Low Back Health on mothers who have disabledchildren. Hacettepe University Institute of Health Sciences, OccupationalTherapy Program, Master Thesis, Ankara, 2005. The aim of this study was toevaluate the risk factors that may effect low back pain, physical fitness, physicalperformance parameters of the mothers who have disabled child, independence ofchildren in daily living activities and architectural barriers at home based on objectivedatas. 58 children who diagnosed CP or muscular dystrophy and their mothers weretaken to the study. Children with CP and their mothers were included into the firstgroup, children with muscular dystrophies and their mothers were included into thesecond group. This groups were classified as ambulatuar and nonambulatuar insideof themselves. Muscle shortening, strength, flexibility, endurance, physicalperformance, postures when transferring their children, low back pain characteristicsaccording to VAS and OBPDQ of the mothers were evaluated. As a result of thisevaluation low back pain is the most obvious problems of mothers and it increseswith activities as lifting, carring and standing long time . Mothers who haveambulatuar children were found beter than mothers who have nonambulatuarchildren on physical fitness and performance parameters. Low back pain intensity,duration and OBPDQ scores were higher at the mothers who have nonambulatuarchildren. The OBPDQ scores of the mothers were statistically correlated with thephysical charesteristics of children, Wee FIM scores level of the children, physicalfitness, functional performance, working postures of mothers and architecturalbarriers at home. As a result it is confirmed that mothers who have disabiled childmust be evaluated for low back pain and must be given information about thissubject.