Bazı tetrahidro-2H-1,3,5-tiyadiazin-2-tiyon türevi bileşiklerin sentezleri ve antibakteriyel, antifungal etkilerinin araştırılması
The synthesis and evaluation of antibacterial, antifungal activities of some tetrahydro-2H-1,3,5-thiadiazine-2-thione derivatives
  1. Tez No: 194435
  2. Yazar: EVREN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEVLÜT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrahidro-2H-tiyadiazin-2-tiyon, antibakteriyel, antifungalTablo 1. Sentezlenen maddelerin kimyasal yapıları, Tetrahydro-2H-1, 5-thiadiazine-2-thione, antibacterial, antifungalTable 1. Chemical structures
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETSağlam, E. Bazı tetrahidro-2H-1,3,5-tiyadiazin-2-tiyon türevi bileşiklerinsentezleri ve antibakteriyel, antifungal etkilerinin araştırılması. HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Programı YüksekLisans Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmada 3,5-disübstitüe-tetrahidro-2H-1,3,5-thiadiazine-2-thione yapısında 10 bileşiğin sentezi yapılarak antimikrobiyal etkileriincelenmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerin kimyasal yapıları, reaksiyon verimleri veerime dereceleri Tablo 1'de gösterilmiştir. Bu bileşikler, çeşitli alkil veya aralkilaminlerin karbon sülfür ve potasyum hidroksitle reaksiyona sokulması ile elde edilenditiokarbamik asit tuzlarının formaldehit ve farklı alkil veya aralkil aminlerlereaksiyonu sonucu hazırlanmışlardır. Bileşiklerin bazı fiziksel özellikleri, ince tabakakromatografisindeki Rf değerleri ve UV absorpsiyon özellikleri belirlenmiş; IR, 1H-NMR, kütle spektrumları ve eleman analizi ile yapıları kanıtlanmıştır. Bileşiklerinantimikrobiyal aktiviteleri, iki gram (+), iki gram (-) bakteri ve üç maya benzerifungusa karşı mikrodilüsyon yöntemi ile incelenmiş; minimal inhibisyonkonsantrasyonları (M K) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSağlam, E. The synthesis and evaluation of antibacterial, antifungal activities ofsome tetrahydro-2H-1,3,5-thiadiazine-2-thione derivatives. Hacettepe UniversityInstitute of Health Sciences, MS Thesis in Pharmaceutical Chemistry, Ankara,2005. In this study, 10 compounds in 3,5-disubstituted-tetrahydro-2H-1,3,5-thiadiazine-2-thione structure have been synthesized and their antimicrobial activitieshave been investigated. Chemical structures, reaction yields and melting points ofthe synthesized compounds are shown in Table 1. These compounds have beenprepared by the reaction of various alkyl amines or aralkyl amines and formaldehydewith dithiocarbamic acid salts which resulted from the reaction of various alkyl andaralkyl amines with carbon disulfide and potassium hydroxide. Some physicalproperties, Rf values on thin-layer chromatography and UV absorption properties ofthe compounds have been determined. Their structure have been elucidated by IR,NMR, mass spectra and elemental analysis. Antimicrobial activities of thecompounds have been evaluated by microdilution broth method using, two gram (+)and two gram (-) bacteria and three yeast-like fungi. Their minimal inhibitionconcentrations (MIC) have been determined.