Köpeklerde karprofen ve fluniksinin postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparision of postoperative analgesic effects of flunixine and carprofen in the dog
- Tez No: 194450
- Danışmanlar: PROF.DR. A. PERRAN GÖKÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: köpek, ağrı, fluniksin, karprofen, analjezi81, dog, pain, carprofen, flunixine, analgesia82
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETKöpeklerde Karprofen ve Fluniksin'in Postoperatif Analjezik EtkilerininKarşılaştırılmasıBu çalışmada, köpeklerde analjezik amaçla kullanılan karprofen ve fluniksininanaljezik etkinlikleri karşılaştırıldı. Çalışmada her iki ajanın, postoperatifsolunum sayısı, kalp atım sayısı, solunum sayısı yüzde değişimi, kalp atımsayısı yüzde değişimleri ile analjezi kalitesi, SDS ve MFPS ağrı skalalarıyönünden fark olup olmadığı belirlenmeye çalışıldı.Çalışmada 30 adet melez ve dişi köpek kullanıldı. Köpekler 3 grubaayrılarak, 1. gruba karprofen 4 mg/kg, 2. gruba fluniksin 1.2 mg/kg ve 3.gruba serum fizyolojik deri altı yolla uygulandı.Tüm olgularda gastrotomi ve ovariohisterektomi operasyonlarıgerçekleştirildi. Randomize ve tek kör olarak yapılan çalışmada operasyonunhemen bitiminde olgulara, karprofen, fluniksin ve plasebodan herhangi birirastgele seçilerek uygulandı. Araştırıcı postoperatif ölçümleri, uygulanan ilacıbilmeksizin tamamladı.Tüm olguların post operatif 1., 2., 4., 6., 8., 10. ve 12. saatlerde kalpatım sayıları, solunum sayıları, kalp atım sayısı yüzde değişimleri ve solunumsayısı yüzde değişimleri ölçüldü. Ağrı reaksiyonları ise SDS ve MFPS ağrıskalaları kullanılarak ölçüldü.Çalışmada operasyon bitiminde ve tek doz olarak uygulanan karprofenve fluniksinin, postoperatif analjezik etkinlik bakımından yeterli olmadıkları,karprofenin analjezik etkinliğinin fluniksinden daha iyi olduğu, etkisinin dahaçabuk başladığı ve daha uzun sürdüğü belirlendi. Hayvanlarda ağrıçalışmalarında anlamlı ve güvenilir değerler elde etmek için subjektif veobjektif bulguların birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparision of Postoperative Analgesic Effects of Flunixine andCarprofen in the DogThe aim of this comparative study was to determine the differences betweenthe analgesic effects of carprofen and flunixine on dogs considering postoperatif heart rate, respiratory rate, the quality of postoperatif analgesia andthe SDS and MFPS scales.This study was performed on 30 mongrel female dogs. The dogs werecategorized at random in to 3 groups. Carprofen was adminestered (4mg/bw)the first group; flunixine (1.2mg/bw) the second and the third group got salinesolution subcutaneously.Ovariohysterectomy and gastrotomy operations were performed on all dogs.One of the analgesics was randomly and blindly administered to each dog atthe end of the operation.The postoperative measuruments were completed by the same observer without the knowledge of which drug was adminestered.Heart rate and respiratory rates of all dogs were measured at the 1st, 2nd,4th, 6th, 8th, 10th and 12th hours post operatively.Pain reactions were evaluated at the 1st, 2nd, 4th, 6th, 8th, 10th and the 12thhours postoperatively using the SDS and MFPS pain scoring scales.According to pain scoring, no effective postoperative analgesia could beprovided by the single dose administration of carprofen and flunixine at theend of the operation.However, it was detected that better analgesic effectiveness and more rapidand longer duration of effect was provided by carprofen compered toflunixine.It was concluded that to achieve meaningfull and reliable results, subjectiveand objective studies should be evaluated concurrently.