Ferulago platycarpa Boiss and Bal. üzerinde farmasötik botanik yönünden araştırmalar
Pharmaceutical botanical investigations on ferulago platycarpa Boiss.&Bal. (umbelliferae)
  1. Tez No: 194458
  2. Yazar: ERDOĞAN ŞATIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAKSUT COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ferulago platycarpa (Umbelliferae), Kumarin, YBSK, Morfolojik, Anatomik, Antimikrobiyal, Ferulago platycarpaAnatomical, Antimicrobial
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETBoiss.&Bal. (Umbelliferae) Üzerinde Farmasötik BotanikFerulago platycarpaYönünden AraştırmalarÇalışmamızın amacı Ferulago platycarpa türünün farmasötik botanik ve fitokimyasal açıdanincelenmesidir.Bu amaçla türün morfolojik ve anatomik özellikleri incelenmiş, bunlarla ilgili bulguları iyi birbiçimde ortaya koyabilmek için renkli fotoğraflar çekilmiş ve elle yapılan çizimler de tezekonulmuştur.Türün toprak üstü ve toprak altı kısımları ana etken madde grupları açısından incelenmiştir.Alkaloit, kardiyoaktif heterozit, saponozit, antosiyanozit, siyanogenetik heterozit,antrasenozit, tanen varlığına rastlanmamıştır. Flavonozitlere ise toprak üstü kısımdarastlanırken toprak altı kısımda rastlanmamıştır. Kumarinlere bitkimizin toprak altı ve topraküstü kısımlarında yüksek oranda rastlanmıştır. Uçucu yağlar için ayrıca çalışma yapılmamışfakat anatomik çalışmalarda salgı kanalları gözlenmiştir.Türün toprak üstü ve toprak altı kısımlarından metanol ile hazırlanan ekstrelerin kumariniçerikleri TK ve YBSK yöntemleri ile incelenmiştir. Metanol ekstresinde major bileşik olarakPrantşimgin tespit edilmiştir (%1,90).Toprak üstü ve toprak altı kısımlarından farklı çözücülerle hazırlanan ekstreler antibakteriyelve antifungal aktiviteleri açısından incelenmiştir. Gram (+) bakterilere karşı etki bulunmuşfakat Gram (-) bakteri ve mantarlara karşı etki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPharmaceutical Botanical Investigations on Boiss.&Bal.Ferulago platycarpa(Umbelliferae)We aimed to conduct phytochemical and pharmaceutical botanical investigations onFerulago platycarpa.The morphological and anatomical characteristics of this species were examined and inorder to demonstrate the findings related to these, coloured photographs and drawings byhand were also included in the thesis.Aerial and underground parts were investigated for their main active compounds. Alkaloids,cardioactive heteroside, saponoside, anthociyanoside, ciyanogenetic heteroside,anthracenoside and tannins were not found. Flavonosides were found to be present in aerialparts; but not in underground parts. The amount of coumarins were found to be high both inaerial and underground parts. Though essential oil was not obtained within this study, vittaewere observed to be present nevertheless.Aerial and underground parts were extracted with methanol. From the methanol extract,Pranthchimgin was determined as the major compound by means of TLC and HPLC(%1,90).In addition, extracts of the aerial and underground parts, prepared with different solventswere investigated for their antibacterial and antifungal activities. Extracts were effectiveagainst Gram (+) bacteries but weren?t effective against Gram (-) bacterie and fungus.(Umbelliferae), Coumarin, HPLC, Morphological,