Orta derecede yüksek rakımda (1850 M-Erzurum) yaşayan 7-15 yaş grubu okul çocuklarında normal elektrokardiyografi standartları
  1. Tez No: 194518
  2. Yazar: HAŞİM OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ CEVİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı, orta derece yüksek rakım, elektrokardiyografi, childhood, moderate altitude, electrocardiography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
vÖZETElektrokardiyografi (EKG) kalp-damar sisteminin değerlendirilmesinde önemlibir tanı aracıdır. Elektrokardiyografi yenidoğan, infant dönemi ve çocukluk çağındasürekli olarak değişir. Bu değişiklikler, kalbin vücuttaki pozisyonu, kalp büyüklüğününvücut büyüklüğüne oranı, zamanla vücutta meydana gelen tüm yapısal değişmeler gibifizyolojik farklılıklardan kaynaklanabilir. Hayatın ilk yılında temel olarak amplütüd,depolarizasyon ve repolarizasyon yönlerinde değişiklikler meydana gelir. Bu nedenlefarklı yaş gruplarında EKG standartları yaş, cins, ağırlık, boy ve vücut alanına görefarklılıklar gösterebilir. Pediatrik EKG parametreleri için normal sınırları belirlemeküzere yapılmış çalışmalar bulunmakla birlikte bunların çoğunluğunda bazı eksikliklerbulunmaktadır. Rakımın normal EKG sınırları üzerine olan etkisi araştırılmamıştır. Buçalışmada amacımız; orta derece de yüksek rakımda (1850 m-Erzurum) yaşayançocuklarda normal EKG standartlarını belirlemektir.Bu çalışma için Erzurum şehir merkezindeki ilköğretim okullarına devam eden84000 çocuk arasından küme örnekleme yöntemiyle 3770 çocuk sistematik bir şekildeseçildi. Tüm çocukların fizik muayeneleri yapıldı ve EKG kayıtları alındı. Hedefpopulasyonu temsil edecek sayıda (1822) çocuk 3770 çocuk arasından seçildi ve buçalışmaya dahil edildi. Toplam 292 çocuğun EKG'si; romatizmal kalp hastalığı (n=2),konjenital kalp hastalığı (n=6), Wolf-Parkinson-White Sendromu (n=2), boy ve/veya kilopersentili 97 (n=64), gürültüye bağlı yetersiz EKG kaydı (n=218) nedeniyleçalışmadan çıkarıldı. Geriye kalan 1530 çocuğun EKG'leri çalışmaya dahil edildi.Çalışmaya dahil edilen çocukların 754'ü (%49.3) erkek olup, ortalama yaş 10.8±6.94(6-16) yıl idi. Median, 2. ve 98. persentil değerleri klinik olarak ilişkili parametreler içinbelirlendi. Daha önce deniz seviyesinde yapılmış olan bir çalışmanın sonuçları ilekarşılaştırıldığında bizim sonuçlarımızda V3R'da yüksek R-dalga genliği ve R/S oranıhariç, sağ ventrikül yüklenmesini gösteren bir bulgu yoktu.Bu çalışma ile biz, Erzurum da yaşayan 6-8 yaş, 8-12 yaş, 12-16 yaş grubuçocuklar için normal EKG standartlarını belirledik. Sonuçlarımız orta derecede yüksekrakımın çocuklarda normal EKG parametreleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığınıgösterdi.
Özet (Çeviri)
viSUMMARYElectrocardiography (ECG) is an important diagnostic tool in evaluation ofcardiovascular system. Electrocardiography changes substantially in newborn, infancyand older children. These changes can be caused by the physiological differences;position of the heart in the body, the proportion of the heart size to the body size, andthe constitutional changes in body develops during time. During the first years of thelife, mainly amplitude, depolarization and repolarisations change. So, ECG standards indifferent age groups can differ with age, weight, height and body surface area.Although previous studies have tried to determine the normal standards for pediatricECG?s, some limitations are present in most of them. The effect of altitude on normalECG limits has not been evaluated previously. In this study we aimed to determine thenormal ECG standards in children living at moderate altitude (1850 m-Erzurum).For this study 84000 children attending to the primary schools in center ofErzurum were the target. A total of 3770 children were selected systematically. Allchildren were examined and electrocardiography was recorded in all of them. Of 3770,1822 children, that were concluded to be sufficient to represent the target population,were included into this study. A total of 292 ECG?s were excluded (rheumatic heartdisease (n=2), congenital heart disease (n=6), Wolf-Parkinson-White Syndrome (n=2),weight and/or height percentile 97 (n=64) and insufficient ECG recordings dueto noisy (n=218)). Remaining 1530 ECG?s were included in the study. Of the children754 (49.3%) were male, and the mean age was 10.8±6.9 years (6-16 years)). Themedian, 2nd and 98th percentile values were determined for clinically relevant ECGparameters. When compared to the previous study performed at sea level, our resultsdid not show any finding indicating right ventricular overload, except for the high R-wave amplitude and R/S ratio in V3R.By this study, we determined the normal ECG standards, for children living inErzurum for age groups of 6-8 years, 8-12 years and 12-16 years. Our resultssuggested that moderate altitude does not have an important effect on normal ECGparameters.