Hirsutizm tedavisinde finasterid, flutamid ile finasterid ve flutamid kombinasyon tedavisinin karşılaştırılması
A comparison of the clinical efficacy of finasteride, flutamide and finasteride plus flutamide combination in the treatment of hirsutizm
  1. Tez No: 194588
  2. Yazar: BANU DEMET ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KÜRŞAD ÜNLÜHIZARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Dermatology, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Finasterid, flutamid, hirsutizm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETAmaç: Hirsutizm, kadınlarda vücudun androjenlere hassas bölgelerinde, erkek tipindeaşırı kıl gelişiminin olmasıdır. Hirsutizm tedavisinde değişik tıbbi tedavi seçenekleriolmasına rağmen ideal bir tedavi yaklaşımı henüz bulunmamaktadır. deal tedaviarayışları; çalışmaların değişik ilaç kombinasyonlarına yönelmesine neden olmuştur. Buçalışmanın amacı hirsutizm tedavisinde finasterid ve flutamid kombinasyon tedavisinintek başına finasterid ve flutamid tedavisine göre daha etkili olup olmadığını ve aynızamanda kombinasyon tedavisinin güvenilirliğini araştırmaktır.Hastalar ve Metod: Bu çalışmaya Mart 2004-Mayıs 2006 tarihleri arasında ErciyesÜniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji polikliniğine hirsutizm nedeniyle başvurantoplam 44 kadın hasta dahil edildi. Yaş, vücut kitle indeksi ve hirsutizm skorlarıkonusunda seçici olmadan rastgele 3 ayrı gruba ayrıldılar. 14 hastadan oluşan grup1'deki hastalara 5mg/gün finasterid (Proscar 5 mg tablet), 16 hastadan oluşan grup2'deki hastalara 125 mg/gün flutamid (Flutamida gador 250 mg tb), 14 hastadan oluşangrup 3'deki hastalara ise finasterid 5 mg/gün+flutamid 125 mg/gün kombinasyontedavisi verildi. Tedavi süresi bir yıl olarak planlandı. Hastaların bazal, 6. ve 12.aylardahirsutizm skorları değerlendirildi.Bulgular: Tedavi süresince her üç grubun FGS'ları istatistiksel olarak anlamlı azalmagösterdi. Tedavinin 12. ayında her üç grubun ortalama FGS'ları arasında anlamlı farksaptanmadı. Tedavinin 6. ayında hirsutism skorundaki azalma değerleri sırasıyla; grup1'de %24, grup 2'de %35, grup 3'de %33 olarak bulundu. Tedavinin 12. ayındahirsutizmin iyileşmesinde kombinasyon tedavisi (%49) tek başına flutamid tedavisi(%45) ile benzer etkinlikte iken tek başına finasterid tedavisinden (%32) daha etkilibulunmuştur.Sonuç: Tek başına flutamid tedavisi, finasterid tedavisine göre daha etkili olmanınyanında kombinasyon tedavisine yakın bir düzelme sağlamaktadır. Bu çalışmanınsonucu kombine tedavinin daha etkili olacağı hipotezini kuvvetli bir şekildedesteklememektedir.
Özet (Çeviri)
A COMPARISON OF THE CLINICAL EFFICACY OF FINASTER DE,FLUTAMIDE AND FINASTERIDE PLUS FLUTAMIDE COMB NATION IN THETREATMENT OF HIRSUTISMABSTRACTAim: Hirsutism is defined as an excess of body hair in the androgen sensitive skinregions of the women. Although there are various alternatives of the medical treatmentof hirsutism, the optimal approach has not been defined yet. The investigations todetermine the optimal treatment yielded the use of various combinations of drugs.Among these studies there is no any approach using combination therapy withfinasteride plus flutamide. The aim of this study to compare superiority of the treatmentwith combination of flutamide plus finasteride to finasteride or flutamide alone and thesafety of the combination therapy in women with hirsutism.Patient and Methods: From March 2004 to June 2006, 44 with hirsute women whoadmitted to the Endocrinology Outpatient Clinic of Erciyes University Hospital wereincluded. The patients were divided into three groups randomly. Fourteen patients(group 1) were treated with finasteride (5mg per day), 16 patients (group 2) were treatedwith flutamide (125 mg per day) and 14 patients (group 3) were treated with finasteride(5 mg per day) plus flutamide (125 mg per day), for one year. Hirsutism scores of thepatients were evulated at the onset, at sixth month and at the end of the first year.Result: Hirsutism scores decreased significantly in all groups at the end of thetreatment. The reductions in hirsutism score (% of the baseline) at 6 month were asfollows: 24% for group 1, 35% for group 2 and 33% for group 3.