Postmortem erken miyokard infarktüsü tanısında immünhistokimyasal ve histokimyasal belirteçlerin kullanımı
Diagnosis of postmortem early myocardial infarction with histochemical and immunohistochemical markers
- Tez No: 194653
- Danışmanlar: PROF.DR. SERMET KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Otopsi, adli tıp, miyokard infarktüsü, ölüm-ani, immünohistokimya, autopsy, forensic medicine, myocardial infarct, death-sudden, immune-histochemistry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Akut miyokard infarktüsü, gelişmiş ülkelerde görülen en sık ölüm nedenidir.Olguların çoğu hastaneye ulaşamadan iskemik sürecin ilk saatlerinde kaybedilmektedir.Ani ölümler doğası gereği herhangi bir travmatik lezyon olmasa dahi, beraberindebirçok şüphenin de doğmasına neden olan, adaletin tam ve doğru olarak yerinegetirilebilmesi için gerçek ölüm sebebinin saptanmasını zorunlu kılan ölüm türleridir.Bu olgularda eldeki tüm tekniklerin kullanılarak kesin tanının konulması Adli Tıp'ınadli süreçteki çok önemli görevini yerine getirebilmesi için bir zorunluluktur.Klasik histokimyasal boyama yöntemleri ile iskemik sürecin başlamasından4 - 6 saat sonra miyokardial nekroz saptanabilmektedir. Ancak otolize bağlı birçokartefakt benzer değişiklikleri taklit edebilmektedir. Bu nedenle araştırıcılar erkenmiyokard infarktüsü tanısı için birçok immünhistokimyasal teknik uygulamaktadır.Bunlar arasında; myoglobin, desmin, actin, tropomyosin, C5b - 9, fibronektin ve farklıtroponin komponentleri en fazla çalışılan markerler olmuştur. Ancak, günümüzde adliotopsilerde miyokard infarktüsü tanısında kullanılabilecek yeterli nitelikte çok özel birbelirteç bulunmamaktadır.Bu çalışmada; son yıllarda bildirilen bazı önemli markerlerin Adli Tıp KurumuMorg htisas Dairesindeki geniş otopsi materyalinden yararlanılarak karşılaştırılmasınınyapılması, rutin uygulama için etkili özel bir belirtecin belirlenmesi amaçlandı. Buamaçla çalışmada; olgular beş ana gruba ayrılacaktır. Grup I: Öykü, tıbbi kayıtlar verutin otopsi bulgularıyla (makroskopik ve Hemotoksilen-Eosin (HE) boyası kullanılarakyapılan mikroskobik incelemede) miyokard infarktüsü saptanan olgular (n= 10). GrupII: Olay, klinik bulgular, kalbe ait makroskobik inceleme sonucunda ölümün kardiyaknedenli olduğu düşünülen ancak HE boyası kullanılarak yapılan mikroskobikincelemede miyokard infarktüsü saptanamayan olgular (n= 20). Grup III: Anoksiksüreç nedeniyle miyokardiyal hasar ve buna bağlı belirteçlerde değişikliklere yolaçabileceği düşünülen asfiksi sonucu ölen, HE incelemesinde kalbe ait patolojik bulgugözlenmeyen olgular (n= 10). Grup VI: Kalp kası dışında, hasara uğrayan kaslardansalınan enzimlerin belirteçleri etkileyebilme potansiyeli nedeni ile yaygın travmasonucu ölen, HE incelemesinde kalbe ait patolojik bulgu gözlenmeyen olgular (n= 10).Grup V: Rutin inceleme ile miyokardiyal zarar oluşmadığı ispatlanan kalp dışı doğalnedenler sonucu ölen, HE incelemesinde kalbe ait patolojik bulgu gözlenmeyen olgular(n= 10) olarak belirlendi.Çalışmada; immünohistokimyasal belirteçlerden, troponin I, fibronektin,myoglobin ve desmin kullanıldı. Ayrıca histokimyasal inceleme için PTAH yöntemiuygulandı. Çalışma sonunda elde edilen verilerle; kullanılan belirteçlerin kalp ve kalpdışı ölüm olgularının ayırıcı tanısındaki gücü ve olası yanlış pozitif ve negatiflikoranları tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Acute myocardial infarct is the most frequent reason of death in developedcountries. Most of the cases are lost within the first hours of the ischemic process, before evenreaching the hospital. Sudden deaths are deaths intrinsically raising suspicion and obligingdetermination of the real cause of death in order to effect justice fully and accurately.Utilization of all available techniques to obtain a definitive diagnosis is mandatory forforensic medicine to fulfill its very important responsibility within the legal process.Myocardial necrosis can be determined by classical histochemical staining in 4-6hours following the start of ischemic process. However, various artifacts due to autolysis mayimitate similar changes. Therefore, researchers apply different immune-histochemicalmethods in the diagnosis of early myocardial infarct. Myoglobine, desmine, actine,tropomyosin, C5b-9, fibronectine, and different troponin components are the most frequentlyapplied markers. However, there is no specific marker with adequate qualifications for the usein medico-legal autopsies to diagnose myocardial infarct.This study aimed to compare some of the important, recently reported markers usingthe vast autopsy material of the Morgue Specialization Department of the Council of ForensicMedicine, and to identify an effective, specific marker for routine application. For thispurpose, the cases were divided into five main groups: Group I: Cases (n=10) diagnosed asmyocardial infarct by history, medical records and routine autopsy findings (macroscopicallyexamination and microscopically examination using HE staining). Group II: Cases (n=20) forwhich death was considered as of cardiac origin by history, clinical findings andmacroscopically examination of the heart, but myocardial infarct could not be determined bymicroscopically examination using HE staining. Group III: Cases (n=10) died due to asphyxialeading to possible myocardial damage and changes in related indicators, but revealed nopathological finding of the heart in HE examination. Group IV: Cases (n=10) died due toextensive trauma resulting from the indicator-influencing potential of enzymes released fromdamaged muscles other than the heart muscle, but revealed no pathological finding of theheart in HE examination. Group V: Cases (n=10) died due to natural death excluding cardiacdeath and for which myocardial damage was excluded by routine examination, but revealedno pathological finding of the heart in HE examination.Immune-histochemical markers troponin I, fibronectine, myoglobine and desminewere used in the study. Furthermore PTAH method was used for histo-chemical examination.Data obtained from the study enabled to discuss the differential diagnosis capacity of appliedmarkers in cardiac and non-cardiac deaths, and the possible false positive and false negativerates.