Kocaeli ilinde okul sağlığı ve hemşireliği hizmetlerinin durumu
Status of school health and nursing services in Kocaeli city
  1. Tez No: 194763
  2. Yazar: SEVGİ ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEÇİL AKSAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Sağlığı Programları, Okul Sağlığı Hemşireliği, Görevleriv, School Health Programmes, School Health Nursing, Tasksv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETKocaeli İlinde Okul Sağlığı ve Hemşireliği Hizmetlerinin DurumuBu çalışma Kocaeli il sınırları içerisinde yer alan sağlık ocakları vebünyesinde sağlık hizmeti sunulan özel okullarda, okul sağlığına yönelik sunulanhizmetin boyutunu belirlemek ve ileri basamakta sunulacak hizmetler için verioluşturmak amacıyla, Kocaeli il Sağlık Müdürlüğüne bağlı 93 sağlık ocağı vebünyesinde sağlık birimi bulunan üç özel okulda gerçekleştirilmiş tanımlayıcı türdebir araştırmadır.Araştırmanın evrenini Kocaeli il Sağlık Müdürlüğüne bağlı 104 sağlıkocağında görev yapan sorumlu hekim ve bir hemşirenin oluşturması hedeflenmiştir.Ancak, araştırma 86 hekim, 91 sağlık ocağı hemşiresi ve üç özel okul hemşiresininkatılımıyla sonlandırılmıştır.Araştırmada veriler kamusal alanda ve özel okullarda sunulan okul sağlığıhizmetlerinin boyutunu ve bu hizmetler içerisinde hemşirelerin üstlendiği rol vegörevleri belirlemek üzere araştırmacı tarafından hazırlanan ve içeriğinde okulsağlığı hizmetleri kapsamında yürütülmesi gereken görevlerin yer aldığı bir anketformu ile hekim ve hemşirelerle yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır.Yüzdelik dağılımların kullanıldığı veri analizleri sonucunda ise; yürütülenokul sağlığı hizmetleri içerisinde bağışıklama programlarının Sağlık Bakanlığıprogramı içinde düzenli bir çalışma ve ekip üyelerinin tümünün katılımı ilesağlandığı,bunun dışında ki periyodik sağlık kontrolü, sağlıklı çevre denetimi ileöğrenci, öğretmen ve velilere yönelik sağlık eğitim programları gibi yürütülmesigereken birçok okul sağlığı hizmetlerinin sağlık profesyonelleri tarafından göz ardıedildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTStatus of School Health and Nursing Services in Kocaeli CityAiming to define the extend of school health services available, and toprovide prospective data for attempts to determine services to be offered, thisdescriptive study was carried out in health centres and at private studies offeringhealthcare services within their own structures in Kocaeli city. The study wasconducted in 93 health centres bound to the Kocaeli Municipality Health Board andat three private schools incorporating healthcare services.The intended universe of the research consisted a nurse and physicians whohave agreed to participate the study and who were employed at 104 health centresbound to the Health Board of the city. However, the final universe comprised 86physicians, 91 health centres nurses, and three private school nurses.The data were collected by a questionnaire during face-to-face interviewswith physicians and nurses. Developed by the researcher and including tasks thatshould be performed in school health nursing, the questionnaire aims to define theextend of school heath services offered for the public domains and private schools,and to identify nurses roles? and functions within these services.As a result of data analysis by percentage distribution, it was found thatimmunization programmes within school health practices were performed through asystematic work in accordance with the Ministry of Health schedule and with thecomplete participation of the whole healthcare team, but that many other requiredschool health practices such as periodical health scans, environment control, healtheducation programmes for teachers, families and students were disregarded byhealthcare personnel.